Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2011 00:00
HÜKÜMET, aylardan beri tartışılan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılması çalışmasını da yine Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yaptı. Paketin içinden çıkan sürpriz, kuran kurslarına yaş sınırı getiren maddenin yürürlükten kaldırılması oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik öngören KHK, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yaz dönemlerinde açılan Kuran kurslarına ilkokul 5’inci sınıftan sonra gitme zorunluluğu getiren madde yürürlükten kaldırıldı. Kanunun yürürlükten kaldırılan maddesi şu hükmü içeriyordu: “İlk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri dışında, Kur’an-ı Kerim ve mealini öğrenmek, hafızlık yapmak ve dini bilgiler almak isteyenlerden ilköğretimi bitirenler için Diyanet İşleri Başkanlığı’nca Kur’an kursları açılır. Bu kurslardaki din eğitim ve öğretimi kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır. Ayrıca ilköğretimin 5’inci sınıfını bitirenler için tatillerde ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetim ve gözetiminde yaz Kur’an kursları açılır. Kur’an kurslarının açılış, eğitim öğretim ve denetimleriyle bu kurslarda okuyan öğrencilerin barındığı yurt veya pansiyonların açılış ve çalışmalarına dair hususlar yönetmelikle düzenlenir.”
Kadrolar doldurulacak
Diyanet kadrolarına atama kolaylığı getirmek için “Boşalan murakıp kadroları herhangi bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır” hükmü de yürürlükten kaldırıldı. Böylece boş kadrolar da doldurulabilecek. Değişiklikle tarihi önemi olan camilerde görevlendirilmek üzere derecelerine göre 250 cami rehberi kadrosu oluşturuldu. KHK’ya göre, yurtdışı faaliyetlerinde verimliliği artırmak, uluslararası düzeyde yapılacak şûra toplantılarını organize etmek, yurtdışı din hizmetlerini yürütmek amacıyla Başkan tarafından verilen diğer görevleri yürütmek amacıyla 40 “başkanlık müftüsü” ve “başkanlık vaizi” atanabilecek.
Sözleşmeli imamlarVaiz, Kuran kursu öğreticisi, imam hatip ve müezzin kayyım kadrolarından boş olanlara dışardan sözleşmeli personel alınabilecek. Yurtdışı din hizmetlerinin müşavirlik ve ataşeliklerle karşılanamadığı yerlerde din hizmetleri koordinatörlükleri de kurulabilecek.
Laik eğitimi bitirme hamlesiCHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Kuran kurslarına yaş sınırlaması getiren düzenlemenin yürürlükten kaldırılmasını, “Türkiye’deki laik eğitimi bitirme hamlesidir” sözleriyle değerlendirdi. Gök, şöyle dedi: “Mısır’da laik olmadığını söyleyip laik bir devleti yönettiğini söyleyen Başbakan hazretleri ertesi günü de Türkiye’ye gelip Türkiye’nin asıl eğitim sisteminin Kur’an kurslarına havale edilmesi ve imam hatip liselerinin bir meslek lise olarak üniversiteye girişteki katsayı uygulamasının değiştirmesinin sebebi ortaya çıkmaktadır. Başbakan’ın laik olmadığı itirafından sonra Türkiye’deki kırıntıları kalan laik yapının da dibine bomba koyma eylemlerini sürdürmektedir.”
Atatürk’ü yok etmek istiyorlarYENİ Eğitim-İş MYK’sı ve Başkanlar Kurulu üyeleri Anıtkabir’i ziyaret etti. Sendika Başkanı Veli Demir, Anıtkabir Şeref Defteri’ne şunları yazdı: “Büyük Kurtarıcı, Başöğretmen
Atatürk’e, Büyük mücadelelerle, halkınla birlikte kurduğun Cumhuriyet 88. Yılında siyasal, ekonomik, sosyal sorunlarla karşı karşıya. Çok önem verdiğiniz Milli Eğitim Bakanı, bakanlığın görevleri bölümünden sizi ve ilkelerinizi KHK darbesiyle silmek istiyor. Ama buna kimsenin gücü yetmez.”