Sınırlama yok ama ideali iki LYS

Güncelleme Tarihi:

Sınırlama yok ama ideali iki LYS
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2010 00:00

Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. Bu sınavda 180 ve üzeri puan alan 1 milyon 233 bin 580 kişi, ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye hak kazandı.

LYS’ye başvurular 14 Mayıs’ta sona erdi. Lisans Yerleştirme Sınavları 19-27 Haziran arasında.

LYS, iki aşamalı olarak uygulanacak üniversite yeni sınav sisteminin 2’nci aşaması. Bu sınavda adayların Fizik, Kimya, Tarih, Coğrafya gibi ders başarıları ölçülecek. Ortaöğretim 9’ncu sınıf ve sonraki yıllarda okutulan konulardan sorular sorulacak. Lisans Yerleştirme Sınavları 5 ayrı oturum halinde planlandı. Her oturumda farklı bir test uygulanacak. Her test için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak, cevap kağıdı ise ortak olacak.
Buna göre LYS’ye katılma hakkını elde eden 1 milyon 233 bin 580 aday, ikinci aşamada beş kategoride yapılacak testlerden istediğine girebilecek. ÖSYM Başkanı Yarımağan, “Hiçbir kısıtlama yok, ama biz adaylara iki tanesine katılmalarını öneriyoruz. İsteyen daha çok LYS’ye katılabilir” diyor.
Adaylar, hangi sınavlara, hangi ilde gireceğine karar vererek ücretini yatırıyorlar. Yarın akşama kadar başvurularını bireysel olarak internetten veya başvuru merkezlerinden yapacaklar.
İkinci aşama sınavları, 81 il merkezi ile Lefkoşa’da olacak. Adaylar istedikleri LYS’lerin hepsine aynı merkezde girebilecek. Ancak, en fazla 2 il tercih edebilecek. Sınava Ankara, İstanbul ve İzmir’de girmek isteyen adaylar, bu illerden başka bölge tercihi de yapacak.

EN AZ 900 BİN KİŞİ ÜNİVERSİTELİ OLACAK

LYS’de Fen Bilimleri sınavında 300 bin, Sosyal Bilimler sınavında 400 bin, Matematik sınavında 500-600 bin, en çok adayın gireceği Edebiyat sınavına ise 700 bin kişinin girmesi bekleniyor.
İkinci sınava girme hakkı kazanan 1 milyon 233 bin kişiden en az 900 bini bir yükseköğretim programına yerleşecek.
Kontenjanların artması bekleniyor.

YGS TABAN PUANLARI VE SAĞLAYACAĞI HAKLAR

YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme (Sınavsız Geçiş hakkı olanlar hariç) ve LYS’lere girme hakları bulunmuyor.
YGS’de 140.000-179.999 arası puan alanlar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. Bu adayların da LYS’lere girme hakları bulunmuyor.
YGS puanlarından en az biri 180 ve üzeri olanların, LYS’lere girme hakkı bulunuyor.
YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilir.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerek.

İKİNCİ AŞAMA LYS (LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI)

LYS-1
Sınav tarihi:
19 Haziran
Sınavlar, testler ve soru sayıları:
Matematik-Geometri Sınavı
Matematik testi: 50 soru, 75 dakika
Geometri testi: 30 soru, 45 dakika
Toplam: 80 soru, 120 dakika
Not: Matematik ve Geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak. Cevap kağıdı iki test için ortak olacak. Geometri testindeki sorularının 8 tanesi Analitik Geometriden sorulacak.
LYS-2
Sınav tarihi:
27 Haziran
Sınavlar, testler ve soru sayıları:
Fen Bilimleri Sınavı
Fizik testi: 30 soru, 45 dakika
Kimya testi: 30 soru, 45 dakika
Biyoloji testi: 30 soru, 45 dakika
Toplam: 80 soru, 120 dakika
Not: Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak. Cevap kağıdı üç test için ortak olacak.
LYS-3
Sınav tarihi:
26 Haziran
Sınavlar, testler ve soru sayıları:
Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya-1 Sınavı
Türk Dili ve Edebiyatı: 56 soru, 85 dakika
Coğrafya testi: 24 soru, 35 dakika
Toplam: 80 soru, 120 dakika
Not: Türk Dili ve Edebiyatı testi için Coğrafya-1 testi için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak. Cevap kağıdı iki test için ortak olacak.
LYS-4
Sınav tarihi:
20 Haziran
Sınavlar, testler ve soru sayıları:
Sosyal Bilimler Sınavı
Tarih testi: 44 soru, 65 dakika
Coğrafya testi: 16 soru, 25 dakika
Felsefe Grubu testi: 30 soru, 45 dakika
Toplam: 90 soru, 135 dakika
Not: Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak. Cevap kağıdı üç test için ortak odlacak. Felsefe Grubu testinde 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji, 10 da Mantık sorusu yer alacak.
LYS-5
Sınav tarihi:
19 Haziran
Sınavlar, testler ve soru sayıları:
Yabancı Dil Sınavı
Yabancı Dil Sınavı: 80 soru, 120 dakika
Not: Yabancı Dil testi İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde yapılacak. Tek soru kitapçığı ve cevap kağıdı kullanılacak

YENİ SİSTEMLE İLGİLİ (212) 478 0 947 HÜRRİYET ÜNİVERSİTE REHBERİ DANIŞMA HATTI’NA GELEN SORULAR VE YANITLARI

· LYS’de, YGS’de çıkan konulardan soru çıkacak mı ve sorular çok mu zor olacak?
LYS, ortaöğretim 9. sınıf ve sonraki yıllarda okutulan derslerle ilgili soruların yer aldığı bir sınav olacak. Bu nedenle YGS’de çıkmış konulardan da soru gelebilir. Ancak LYS soruları biraz daha bilgi ağırlıklı olacak.
· YGS’de istediğim performansı gösteremedim. LYS’de bunu telefi edebilir miyim?
Toplam puan içinde YGS’nin ağırlığı yüzde 40, LYS’nin ise yüzde 60 olduğu düşünülürse, LYS’den yüksek netler yaparak iyi bir başarı sırasına ulaşabilirsiniz.
· Aldığım puanların ne işe yaradığını anlamıyorum. Biz tercih sürecinde ne yapacağız?
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, tercih döneminde üniversitelerin taban puanlarının yeni sisteme dönüştürülmüş halini yayınlayarak adaylara yardımcı olunacağını açıkladı.
· Kılavuzda aynı isme sahip bazı bölümler (örneğin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Bankacılık ve Finans) hem YGS hem de MF veya TM puanlarıyla tercih edilmekte. Bunun nedeni nedir?
Bu bölümlerden bazıları yüksekokula, bazıları ise fakülteye bağlı. Fakülteye bağlı olanlar MF ya da TM puan türlerine göre öğrenci alırken, yüksekokullara bağlı olanlar YGS puan türlerine göre öğrenci alıyor. Yüksekokullara bağlı olan ve YGS puan türleriyle öğrenci alan bu bölümler, ayrıca meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin ek puanla yerleşebileceği bölümler.
· Herhangi bir puan türünde 140.000-179.999 arasında puan alan bir aday, Açıköğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği programını tercih edebilir mi?
Hayır. Açıköğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği programını tercih edebilmek için DİL -1 puanının 180.000 ve üzeri olması gerekir.
· Kaç tercih yapma hakkım var?
Toplamda 24 tercih hakkı var. Ama tamamını kullanmak zorunlu değil.
· YGS puanları hangi yükseköğretim programlarına girişte kullanılacak?
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarının devamı niteliğinde olan ön lisans programları
AÖF lisans ve ön lisans programları (İngilizce Öğretmenliği hariç)
Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programları
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun adayların yerleştirilmesinde ek puan uygulanan yükseköğretim lisans programları
Not: Yalnız öğretmen lisesi mezunlarına ek puan uygulanan bazı öğretmenlik programlarına girişte MF, TM, TS ve DİL puanları kullanılır. Buna karşılık hem mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu çıkışlı adaylara, hem de öğretmen lisesi çakışlı adaylara ek puan uygulaması olan lisans programlarına yerleştirmede YGS puanları göz önüne alınır.

LYS’DE FAZLADAN YAPILAN HER SORU SIRALAMAYI YÜKSELTİR
Yükseköğretim Geçiş Sınavı, adayların tüm bilgilerini ve mantık, yorumlama yeteneğini ölçen sorulardan oluşuyordu. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ise tüm ortaöğretim müfredatını kapsayan, bilginin ölçüldüğü bir sınav. LYS’lerin toplam puan içindeki katkısının yüzde 60 olduğu göz önüne alınırsa, adayların, kalan sürelerini sistemli bir şekilde çalışarak geçirmeleri gerekiyor. Eski sistemde birinci bölüm yüzde 60, ikinci bölüm yüzde 40 oranında etki ederken, yeni sistemde durum tam tersine döndü.
LYS, tüm ortaöğretim müfredatını kapsadığı için bazı YGS konularından da soru gelmesi bekleniyor. Adayların bu konuları unutmamak için zaman zaman YGS konularını tekrar etmelerinde fayda var. Ayrıca eksik konuları belirleyerek, yeni bir çalışma planı yapmalılar. Bol miktarda soru çözerek öğrendiklerini pekiştirebilirler.
Sınav pratiklerini geliştirmeleri için deneme sınavlarına girmenin de yararı olur. LYS’ler ders bazında yapılacak. Yani, her dersin süresi kendisi için kullanılacak. Bu nedenle fazladan yapılacak her soru, adayın sıralamasını bir adım yukarı çıkaracak.
GÜNLÜK EGZERSİZLER YAPIN
Başarılı olmak için çalışma tek başına yeterli değil. Adayların beslenme ve uyku düzenlerine özen göstererek sağlıklarını korumaları gerekiyor. Haftada 3-4 gün birer saatlik yürüyüş ve egzersiz sayesinde bu süreci daha rahat geçirebilirler. Son haftalarda yapılacak verimli çalışmanın, başarıyı ileri taşıyacağı unutulmamalı.

YGS’DE KIZLAR DAHA BAŞARILI
? YGS’ye, 75 bin 471’i sınavsız geçiş olmak üzere toplam 1 milyon 587 bin 990 aday başvurdu.
? Başvuranların 24 bin 893’ü sınava girmedi.
? 14 bin 156 kişinin puanı hesaplanamadı.
? 70 bin 248 aday, sınavı geçmek için gerekli olan 140 puanı alamadı.
? 69 aday kopya çekti.
? 483 aday Türkçe, 2 bin 142 aday Temel Matematik, 183 aday da Fen Bilimlerindeki tüm soruları doğru yanıtladı. Sosyal Bilimler testinde ise 40 sorunun tümüne doğru cevap veren aday bulunamadı.
? YGS’ye başvuranların yüzde 45.04’ü kız, yüzde 54.96’sı erkek.
? Kızların yüzde 87.29’u, erkeklerin yüzde 79’u, tüm adayların da yüzde 82.93’ü ikinci aşama olan LYS’ye girmeye hak kazandı.
? 180 puanı geçen adaylar arasında kızlar erkeklere göre 8 puan daha başarılı.
? Bu yıl son sınıf düzeyinde girenlerin oranı yüzde 44.35.
? Sınava girenlerin yüzde 16.92’si halen bir üniversitede okuyor.
? Son sınıf düzeyinde katılanların yüzde 81.24’ü, eski mezunların yüzde 81.17’si, üniversite öğrencilerinin yüzde 89.09’u, üniversite mezunlarının yüzde 91.88’i, 180 ve üzeri puan alarak ikinci sınava girme hakkı kazandı.

Hürriyet’ten adaylara destek
Hürriyet Gazetesi olarak Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girecek öğrencilere destek vermeye devam ediyoruz. Bu günden itibaren her pazartesi YGS sonuçlarını değerlendirip, meslek seçimi konusunda adayları yönlendireceğiz. Her gün 09.00-18.00 arası sorularınızı alıp, perşembe günleri 10.00-13.00 arası uzmanlarla canlı telefon bağlantısında yanıtlayacağız. Hürriyet’in bu dev rehberlik hizmetiyle LYS’de şansınızı arttırmak istiyorsanız, hafta içi her gün (212) 478 0 947 Hürriyet Üniversite Rehberi Danışma Hattı’nı arayın.

NOT: HAFTAYA PAZARTESİ LYS BAŞVURU KOŞULLARI VE MESLEK TANITIMLARI
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!