Sınırda hayat dansı

Güncelleme Tarihi:

Sınırda hayat dansı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2012 01:27

İşte Van’ın İran sınırındaki Başkale ilçesinden genç bir öğretmen portresi. Özpınar İlköğretim Okulu’nda görevli müzik öğretmeni Beste Undey, çocuklara dans ve müziği sevdirmek için elinden geleni yapıyor. Her gün bahçede onlara dans dersi veriyor.

Haberin Devamı

İstanbul'dan ilk görev yeri olan Başkale ilçesine bağlı İran sınırındaki Özpınar Köyü İlköğretim Okulu'na atanan müzik öğretmeni Ündey, kısa sürede hem öğrencilerin hem de köylülerin sevgisini kazandı. Özpınar köyüne atandığını öğrendiğinde üzülen, ancak göreve başladıktan ve öğrencileriyle tanıştıktan sonra üzüntüsünü geride bırakan Ündey, okuldaki kısıtlı imkanlara rağmen öğrencileriyle koro oluşturdu, dans topluluğu ve ritm grubu kurdu.

"ATAMALAR AÇIKLANDIĞINDA ÇOK ÜZÜLMÜŞTÜM"

Öğretmenliğinin ilk yılını anlatan Ündey, İran sınırındaki Özpınar Köyü İlköğretim Okulu'na atandıktan sonra öğrencilerle kısa sürede güzel bir ortam oluşturduğunu söyledi.Okuldaki çocukların müzik ile ilgili tüm etkinliklere katıldığını belirten Ündey, şöyle konuştu: “Buraya gelmek benim için çok zordu. Atamalar ilk açıklandığı zaman çok üzülmüştüm. Hatta uçak biletimi dahi yakmıştım. Ama sonra gelmeye karar verdim. Gelince de korktuğum gibi bir yer olmadığını gördüm. Okulun bazı sıkıntıları var. Burada yaşam çok zor, ama insanı mutlu eden şey çocuklara faydalı olabilmek.”

Haberin Devamı

Köy okulu olmaları nedeniyle öğrencilerin sosyal aktivitelerinin sınırlı olduğunu anlatan Ündey, “Burada çocuklar okuldan sonra ya koyun otlatıyor ya da evde annelerine yardım ediyor. Okulda sosyal aktivite imkanı oluşturmak için yaşı büyük öğrencilerle koro kurduk. Dans topluluğunu ise daha küçük öğrencilerle oluşturduk” dedi.Ündey, müzik dersinde öğrencilere zaman zaman bale ile ilgili görsel sunumlar izlettiğine değinerek, sunumları izleyen öğrencilerin bale eğitimi için kendisine talepte bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

"KİTAP, KIRTASİYE VE GİYİM MALZEMESİNE İHTİYAÇ VAR"

Daha önceleri bale eğitimi aldığı için öğrencilerinin talebini geri çevirmediğini vurgulayan Ündey, “Öğrencilerimin baleye karşı ilgileri çok fazla ve hepsi beklediğimden daha iyi çıktı. Gösterdiğim hareketleri de çabuk öğreniyorlar. Aldıkları temel eğitimi devam ettirdikleri takdirde dansta çok iyi yerlere gelebilirler” ifadelerini kullandı. Ündey, kurdukları ritm grubu ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı şenliklerinde gösteri yapmak istediklerini dile getirerek, öğrencilerin müzik aleti olmadığı için çalışmalarını masa, sıra ve su şişesi gibi malzemeleri kullanarak sürdürdüklerini belirtti. Birçok köy okulunda olduğu gibi kendi okullarında da çeşitli sıkıntılar olduğunu ve öğrencilerinin en çok okuma kitabı, kırtasiye ve giyim malzemesine ihtiyaç duyduğunu bildiren Ündey, hayırseverlerden öğrencileri için yardım istedi.

Haberin Devamı

Müzik öğretmenleri Beste Ündey'in okullarına atanmasıyla adeta hayatlarının değiştiğini anlatan öğrenciler ise en önemli kazançlarının bale eğitimi almak olduğunu söyledi.Öğrencilerden Handan Kaya, öğretmenleri sayesinde çok güzel şarkılar, danslar öğrendiğini belirterek, “Önceki senelerde müzik derslerinde dans eğitimi yoktu. Bu yıl öğretmenimizin okula gelmesiyle müzik dersinde hem dans eğitimi alıyoruz hem de çok güzel vakit geçiriyoruz. Ben de gelecekte Beste öğretmenim gibi iyi bir öğretmen olmak istiyorum” dedi.Ümit Işık da daha önce hiç dans etmediğini, öğretmeni sayesinde bale ile tanıştığını vurgulayarak, “Şimdi dans etmeyi çok seviyorum. Bale eğitimi almaya başladığımda çok şaşırdım ve hareketleri yapmakta zorlandım ama şimdi ben de bale yapıyorum” diye konuştu.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!