Güncelleme Tarihi:
ŞANLIURFA Valisi İzzettin Küçük, IŞİD’in saldırdığı Kobani ve çevresindeki köylerden başlayan göçün sürdüğünü belirterek, geçişlerin artık düzenli ve kontrollü şekilde yapıldığını kaydetti.
IŞİD’in Türkiye sınırı açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığını ifade eden Vali Küçük, "Şu an için sınırlarımızda endişe edecek bir durum yok. Birliklerimiz tankı, topuyla sınırda 24 saat görev yapıyor.
Yanlış bir durum olursa da angajman kurallarının gereği yapılır" dedi. Öte yandan, çeşitli kentlerden gelen ve Kobani’ye geçmek isteyen kalabalığın toplanması üzerine sınır hattında asker ve polis önlemlerini artırdı.
VALİ KÜÇÜK: 2 NOKTADAN SIĞINMACI ALIYORUZ
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, IŞİD tehdidinden kaçanların Türkiye’ye alınmasına devam edildiğini söyledi. Göç dalgasının başladığı ilk gün 11 ayrı noktadan geçişlerin yapıldığını ve 10 saatlik süreçte 70 bine yakın insanın Türkiye’ye geldiğine dikkat çeken Vali Küçük, "Daha sonra geçişleri 8 noktadan kabul ettik. Dünden itibaren de yoğunluğun azalmasıyla birlikte 2 noktadan mülteci alımını başlattık. Şu anda bu 2 noktadan sığınmacılar kontrollü ve düzenli şekilde Türkiye’ye arama yapılarak, kayıt altına alınıyor" dedi.
Sınır hattında güvenlik güçlerinin sığınmacı kabulü ve sınır güvenliği için yoğun çaba harcadığını da anlatan Vali Küçük, dün yaşanan protesto ve müdahaleyi de, "Gün protesto değil, savaştan kaçarak topraklarını terk eden Suriyeli insanlara yardımcı olma günüdür" sözleriyle yorumladı.
Kobani’yi hedef alan ve buraya ulaşmak için kullandığı güzergah üzerindeki köylere saldıran IŞİD’in, Türkiye açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığını vurgulayan İzzettin Küçük, "Şu an için sınırımızda endişe edecek durum yok. Güvenlik güçlerimiz tankı, topuyla sınır hattına konuşlanmış ve görevini yapıyor. Sınırlarımızda sıkıntı söz konusu değil. Biz gerekli önlemlerimizi almış durumdayız ve yanlış bir durum olursa da angajman kuralları kapsamında gereğini yaparız" diye konuştu.
Vali Küçük, Suriyeli sığınmacıların her türlü ihtiyacının karşılandığını ve Suruç’a çadır kent kurulacağını hatırlatırken, şu anda 10 bin kişinin barınması için gerekli altyapının oluşturulduğunu ancak bu barınma merkezlerinde konaklayan Suriyeli sayısının ise 5 bin civarında olduğunu belirterek, "Bu da gelen Suriyelilerin büyük bölümünün akrabalarının yanına gittiğini gösteriyor. Şu anda Suruç veya Şanlıurfa’da sınırı geçerek gelen Suriyelilerin herhangi bir açıkta kalma durumu söz konusu değil" dedi.
500 SURİYELİ SAVAŞMAK İÇİN KOBANİ’YE DÖNDÜ
IŞİD’in saldırısı üzerine sınırı geçen çoğunluğu 18-30 yaş aralığındaki 500 kişi, ailelerini Şanlıurfa ve çevre illerdeki akrabalarının yanına yerleştirdikten sonra yeniden Kobani’ye gitti.
Sabah saatlerinde Kobani’nin karşısındaki Mürşitpınar Sınır Kapısı’na gelen 500 kişilik grup, Suriye’ye geçmek istediklerini söyledi. Yapılan işlemin ardından kimlikleri kontrol edilen Suriyelilerin Kobani’ye geçiş yapmalarına izin verildi. Suriyelilerin ülkelerine dönüşü nedeniyle yoğunluk devam ederken, sınırı geçenler ailelerini güvenli yerlere teslim ettiklerini ve savaşmak için Kobani’ye gittiklerini söyledi.
SINIRDA GAZLI MÜDAHALE VE HORTUM
Suriye sınırındaki Suruç’un Mürşitpınar Köyü yakınlarında toplanan ve destek için sınırı aşarak Kobani’ye gitme isteklerine olumsuz yanıt veren güvenlik güçlerine taş atan kalabalığa polis ve asker biber gazlarıyla müdahale etti. Gerginlik sırasında park halindeki bir araç ise ateşe verildi. Müdahale devam ederken, güvenlik güçleri zırhlı araçlardan uyarı anonsları yaptı ve kalabalık arasında bulunan HDP’li milletvekillerinin grubu sınırdan uzaklaştırmasını istedi. Gerginlik halen devam ederken, polis kimliği öğrenilemeyen bir kişiyi gözaltına aldı.
Olaylar devam ederken aniden çıkan hortum ve kum fırtınası ise panik yarattı. Hortumun görüntüsü saniye saniye kameralara yansıdı.