Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Küçükyalı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Selami Çiçek, 2011-2012 eğitim yılının ikinci yarısında ‘100 Tekrar Öğrenci, 100 Takip Öğretmeni’ projesini başlattı. Gönüllülük esasına dayanan projeye 57 öğretmen, 96 öğrenciyle başlandı. İlk iş öğrencilerin başarılarını etkileyen olumsuz faktörler belirlendi. Sonra da rehberlik hizmeti ile ailelere ve öğrencilere yönelik olumsuzluklar ortadan kaldırıldı. Çalışma esasları Proje Koordinatörü Semih Sinan ve 12 kişilik ekip tarafından belirlendi. Öğrenciler, gönüllü öğretmenlerin yönlendirmesi ile derslere devam ederek hem devamsızlıklarını azalttı, hem de ders başarılarını yükselterek örgün eğitime devam ettiler. Sonuçta, okulda öğrenci ders başarısı ilk döneme oranla yüzde 43 arttı.
10 ZAYIF 2’YE DÜŞTÜ
Ortalama Yükseltme Sınavları (OYS) sonuçlarına göre zayıf ders sayısındaki azalma yüzde 53 oldu. Seçilen tekrar öğrencilerinden 3’ü hiç devamsızlık yapmadı. 12 öğrenci ikinci dönem hiç zayıf getirmedi. İlk dönem 10 zayıfı olup bunu 2’ye, 7 zayıfı olup 1’e, 9 zayıfı olup 3’e düşüren öğrenciler oldu. Proje bu yıl sınıf tekrarı yapan öğrencilerle ilk dönemden itibaren uygulanacak. Okul Müdürü Selami Çiçek, çalışma ile ilgili şunları söyledi: “Projemizle başarısızlığın kader olmadığını öğretmen ve öğrencilerimizle birlikte ispatladık. Eğitimciler olarak en büyük arzumuz tüm öğrencilerimizin başarılı bir şekilde eğitim öğretim hayatlarını sürdürebilmesidir. Maalesef yaşam şartları öğrencilerimizin karşısına farklı olumsuzluklar çıkarıyor. Bu da onların başarılarını etkiliyor. Yaptığımız çalışmalar sonucunda gördük ki okulu terk etmeye en yatkın olan öğrenci grubu daha önce sınıf tekrarı yapmış olanlar. Projemizin çıkış noktası da işte bu tespitimiz oldu. Devam etme heves ve isteği kalmamış öğrenciler projenin özünü
oluşturdu.”
10 zayıf dersin 8’inden geçti
Nurten Bora (Biyoloji Öğretmeni) 9’uncu sınıftan seçtiğim öğrencimle görüşmeye başladığımda, ilk dönem karnesinde 10 zayıf dersinin olduğunu ve ciddi bir cerrahi operasyon geçirdiğini öğrendim. Ona ders çalışma teknikleriyle ilgili bilgiler aktardım. Ailesiyle ve öğretmenleriyle görüşmeler yaptım. Yıl sonunda 10 zayıftan 8’ini vererek, ortalamayla sınıfını geçti.
Hayata yeni bir gözle bakmak
Sinem Şaşmaz (Elektronik Öğretmeni) Öğrencim 11’inci sınıftandı. İlk dönem karnesinde 6 zayıfı vardı ve 18,5 günlük devamsızlık yapmıştı. Yaptığımız çalışmalar sonucunda çalışınca başarılı olunabileceğinin ve kendisinde var olan gücün farkına vardı. Sonuç ise, 18,5 gün devamsızlık ve 5 zayıf dersten kurtuluş... Hayata yeni bir gözle bakmak ve başarmak.
Okuldan ayrılacaktım
Tolga Sert (12’nci sınıf öğrencisi) 11’inci sınıfı tekrar ettim. İkinci yılımda ilk dönem 3 zayıfım vardı. Proje ile çalışmaya başladım ve ikinci dönem bir zayıfla geçtim. Öncelikle beni çalıştıran hocam derslere motivasyonumu sağladı. Dersler bittikten sonra, okulda zayıf olduğum derslere çalıştık. Okuldan ayrılacaktım, şimdi üniversite sınavlarına hazırlanıyorum.
Hocam bana güvenmişti
Okan Kapan (10’uncu sınıf öğrencisi) Geçen yıl ilk dönem 9 zayıfım vardı. 9’uncu sınıfı tekrar ettim. İkinci dönem 3 zayıfım kaldı. Bir amacım oldu, hocamın yüzünü kara çıkarmak istemedim. Beni seçmiş, bana güvenmişti. Dersi başka bir ortama taşıdık, zevkli bir hale getirdik.