Sinemanın hazin yıldızı kaydı

Güncelleme Tarihi:

Sinemanın hazin yıldızı kaydı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2002 02:16

Türk Sineması'nın emektarlarından Sami Hazinses, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 9 aydır Semiha Şakir Huzurevi’nde yaşayan 77 yaşındaki Hazinses, oyunculuğunun yanı sıra beste çalışmaları da yaptı.

TÜRK Sineması’nın duayenlerinden Sami Hazinses, dün sabah kaldırıldığı Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde akşam saatlerinde hayata gözlerini kapadı. Yaklaşık 9 aydır Göztepe Semiha Şakir Huzurevi'nde yaşayan 77 yaşındaki Sami Hazinses, geçtiğimiz yıl düşme sonucu kalça kemiğini kırmış, İncirli Hastanesi'nde gördüğü tedavinin ardından Devlet eski Bakanı Hasan Gemici'nin talimatıyla Göztepe Semiha Şakir Huzurevi'ne yerleştirilmişti.

Alzheimer hastası olan Hazinses'in, son bir haftadır sağ bacağının tutmadığı ve yatağa bağımlı hale geldiği öğrenildi. Serum ve sıvı gıdayla beslenebilen sanatçı, Haydarpaşa Numune Hastanesi'ndeki tüm müdahalelere rağmen kalp yetmezliği, beyin damarlarında tıkanma, enfeksiyon ve buna bağlı yüksek ateş sonucu hayatını kaybetti.

Hem oyuncu, hem bestekár

1925'te Diyarbakır'da doğdu. 1953'te Mahir Canova'nın yönettiği, ‘Kara Davut’ adlı filmde küçük bir rolle sinemaya adım attı. Oyunculuğunun yanı sıra güfte ve beste çalışmaları da yaptı. Eserlerinden ‘Bir Dilbere Müpteladır Deli Gönlüm’ Zeki Müren, ‘Derdimi Kimlere Desem’ Sevim Tanürek ve ‘Yeter Ağlatma Beni’ Müslüm Gürses tarafından seslendirildi. 1960'ta, ‘Şoför Nebahat’ adlı filmde oynadı ve aynı isimli şarkıyı besteledi. Bine yakın filme müzik yaptı. Hiç evlenmeyen sanatçı, 1980'de emekli oldu. 2000’de Türk sinemasına katkılarından dolayı Sinema Yazarları Derneği tarafından ‘Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Başlıca filmleri: Şoför Nebahat, Rüzgar Zehra, Şafak Bekçileri, Biz De Arkadaş Mıyız, Kızgın Delikanlı, Cengiz Han'ın Hazineleri, Bir Dağ Masalı (ikinci çevrim), İşportacı Kız, Billur Köşk, Seven Ne Yapmaz, Talihsiz Baba, Yumurcak Köprüaltı Çocuğu, Vurgun, Dağlar Kızı Reyhan, Korsan, Babanın Evlatları, Çifte Kumrular.

Acıların adamıydı

TBMM Başkanı Ömer İzgi: 77 yıllık ömrünün büyük bölümünü sinemaya adayan Hazinses, mesleğin duayenlerindendi. Filmlerinde Türk ulusunu tebessüm ettiren Hazinses, çok yönlü bir sanatçı olduğunu, güfte ve beste çalışmalarıyla da kanıtlamıştı.

Başbakan Bülent Ecevit: Hazinses oyunculuğunun yanı sıra beste ve güfte çalışmalarıyla çok yönlü sanatçılığı unutulmayacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk sinema camiasına başsağlığı dilerim.

Türkan Şoray: Türk Sineması için çok önemli bir renk ve ışıktı. Onu kaybettiğimizi duyunca gerçekten çok üzüldüm. Hem bir sinemacıyı kaybetmiş olmanın üzüntüsü bu, hem de pek çok filmde birlikte rol aldığım bir arkadaşımı. Başımız sağolsun.

Hülya Koçyiğit: Gerçek bir sinema emekçisi ve sinema aşığıydı. Pek çok sinemacı arkadaşım gibi, son dönemleri büyük acılar ve sıkıntılar için de geçti. Aslında onun hayatı gerçek bir ders gibi geliyor bana, sevenlerinin ve hepimizin başı sağolsun.

Tarık Akan: Türk sinemasına her oyuncu gibi katkıları oldu. Yeşilçam emekçilerindendi. Kendisiyle bir filmde birlikte oynadık. Sette çalışması kolay, yardımsever bir insandı.

Kadir İnanır: Ölüm, hayatın gerçeği. Kendisi insan ve oyuncu olarak çok iyiydi. Bazen eski filmlerimi izlediğimde görüyorum ki, o filmlerde birlikte rol paylaştığım insanlar ölmüş. Şu an Ürgüp'teyim ve Sami Hazinses'le ilk çalıştığım film, Ayhan Işık'la birlikte oynadığımız ‘Dağların Kartal’ını da burada çevirmiştik.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!