Sinema ve Tarih, GÖÇ temasında buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Sinema ve Tarih, GÖÇ temasında buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan ‘‘Uluslararası Sinema - Tarih Buluşması''nda 10-16 Kasım arasında 70'in üzerinde film ücretsiz olarak gösterilecek.

Türkiye İş Bankası ve Türsak Vakfı'nın işbirliğiyle Kültür Bakanlığı'nın himayelerinde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan ‘‘Uluslararası Sinema - Tarih Buluşması'' bugün başlıyor. 10-16 Kasım arasında 70'in üzerinde filmin ücretsiz olarak gösterileceği ‘‘Uluslararası Sinema - Tarih Buluşması''nın bu yılki ana teması ‘‘Göç'' olarak belirlendi.

Buluşma'nın açılışı 11 Kasım Cumartesi gecesi Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda Lars Von Trier'nin Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanan ‘‘Dancer in the Dark/Karanlıkta Dans'' adlı filmiyle yapılacak. Türkiye'de ilk kez gösterilecek filmde başlıca rolleri Björk Gudmundsdottir, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare, Udo Kier ve Joel Grey paylaşıyorlar. Ünlü şarkıcı Björk, filmde canlandırdığı Doğu Avrupalı göçmen Selma rolüyle Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanmıştı.

Buluşmada sinema severlerin ilk kez izleme fırsatı bulacağı filmler arasında senaryosunu Salvador Dali'nin yazdığı ‘‘Babaouo'' ve Nobel Ödüllü Rus yazar İvan Bunin'in yaşamını karısı Vera'nın ağzından aktaran, Alexec Ucitel'in yönettiği ‘‘His Wife Diary'' de var.

Buluşma'da Uluslararası Yarışma, Uluslararası Belgesel Film Yarışması, Anısına, Ustalara Saygı, Göç Belgeselleri, Türk Sineması'nda Göç, Söyleşi ve Paneller gibi bölümler yer alıyor.

12 filmin yarışacağı Uluslararası Yarışma'ya Türkiye'den Derviş Zaim'in ‘‘Filler ve Çimen'' adlı filmi katılacak.

Göç temasında yoğunlaşan belgesellerin katılacağı Uluslararası Belgesel Film Yarışması'na Türkiye'den Turan Yavuzda, Troçki'nin Büyükada'daki günlerini işlediği ‘‘Exile in Büyükada'' adlı filmiyle katılacak. Bu belgesel de ilk kez gösterilecek.

Anısına bölümünde ünlü Macar yönetmen Zoltan Fabri'nin altı filmi yer alacak.

Ustalara Saygı bölümünde Claude Weisz, Margarethe Von Trotta ve Sergey Ovtcharov'un filmleri gösterilecek.

Buluşma kapsamında, ‘‘Türk Sinemasını Giydiren Adam: Niyazi Er'' sergisi 12-16 Kasım arasında AKM'de, ‘‘Türk Filmleri Afişleri: Saim Yavuz Arşivi'' sergisi 10-16 Kasım arasında Levent Kültür Merkezi Sinema Türsak'ta açık kalacak.

Festival Merkezleri ise Beyoğlu Alkazar (Alkazar ve Avrupa Salonları), Levent Sinema TÜRSAK, Atatürk Kültür Merkezi, Alman Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi ve Bilgi Üniversitesi olarak belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!