Sinema tarihe rastlayınca

Güncelleme Tarihi:

Sinema tarihe rastlayınca
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

TÜRSAK Vakfı tarafından İş Bankası'nın desteğiyle düzenlenen ‘‘Uluslararası Sinema Tarih Buluşması''nın ikincisi bugün başlıyor. Açılışı bu akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gösterilecek Regis Wargnier'nin ‘‘Doğu-Batı'' (East-West) filmi yapacak.

Geçen yıl ilki Cumhuriyet'in 75. yıl kutlamalarının bir parçası olarak TÜRSAK ve Tarih Vakfı işbirliğiyle düzenlenen etkinliğin, bu yıl Kültür Bakanlığı himayesinde İş Bankası'nın katkılarıyla düzenlenen ikincisi 6 Ocak'a kadar sürecek. 88 filmin yer alacağı bu yılki festival altı ana başlıktan oluşuyor: ‘‘Türk Sineması'nda Osmanlılar'', ‘‘Uluslararası Yarışma'' (uzun metrajlı kurmaca ve belgesel), ‘‘Ulusal Yarışmalar'' (kısa film projesi ve film öyküsü), ‘‘Yüzyıla Bakış'', ‘‘Ustalara Saygı'' ve ‘‘Çağımızın Aynası Sinema''.

Genç kuşağın izleme fırsatı bulamadığı filmlerin gösterileceği ‘‘Türk Sineması'nda Osmanlılar'' bölümü festivalin en ilginç bölümlerinden. Osmanlı'daki tarihi kişilik ve olayları anlatan bu bölümde Lütfi Ö. Akad'ın ‘‘Yangın Var'', ‘‘Diyet'', ‘‘Ferman'', ‘‘Pembe İncili Kaftan'' ve ‘‘Topuz'' adlı filmleri gösterilecek. Aktör ve yönetmen Sami Ayanoğlu da bu bölüme ‘‘Allahaısmarladık'', ‘‘Yavuz Sultan Selim'', ‘‘Battal Gazi'', ‘‘Fatih Sultan Mehmet'' ve ‘‘Vatan ve Namık Kemal'' adlı filmleriyle konuk oluyor.

Özlediğimiz filmler

Festival'in ‘‘Ustalara Saygı'' bölümünün ustalarıysa birer filmleriyle Derek Jarman ve Stanley Kubrick ile dört filmiyle Roberto Rosellini. Yaşayan ustalarsa festival dolayısıyla şehrimize konuk olacak Andrzej Wajda ve Peter Bacso. Festival'de yarışmalı-yarışmasız 12 belgesel izleme fırsatı bulacağız. Uluslararası Yarışma bölümündeyse Regis Wargnier'nin ‘‘Doğu-Batı'', Fernando Trueba'nın ve Ferzan Özpetek'in filmlerini görebileceğiz. Claude Zidi'nin ‘‘Asteriks''i de yarışma dışı olarak gösterilecek.

Festival'in ‘‘Yüzyıla Bakışlar'' bölümüyse sinema tarihinin çok önemli filmlerini içeriyor. Boorman'ın ‘‘Umut ve Zafer''i (Hope and Glory), Kaige'nin ‘‘Elveda Cariyem''i (Farewell My Concubine), Loach'un ‘‘Ülke ve Özgürlük''ü (Land and Freedom), Malick'in ‘‘İnce Kırmızı Hat''tı (Thin Red Line), Manchevski'nin ‘‘Yağmurdan Önce''si (Before the Rain), Scola'nın ‘‘Balo''su, Schlöndorff'un ‘‘Teneke Trampet''i (The Tin Drum), Rosellini'nin ‘‘Paisa'' ve ‘‘Roma Açık Şehir''i de bu bölümde görülebilecek genç klasiklerden bazıları.

Ayrıca Agáh Özgüç'ün ‘‘Türk Sinemasında Tarihi Film Afişleri'' ve Burçak Evren'in ‘‘Türk Sinema Tarihinden Fotoğraflar'' isimli sergileri de festival kapsamında AKM'de (Atatürk Kültür Merkezi) izlenebilecek.

Tüm filmlerin ücretsiz gösterileceği festivalin bu yılki mekánları: AKM, Alman Goethe Enstitüsü, Fransız Kültür Merkezi, Bilgi Üniversitesi'nin Kuştepe Kampüsü'ndeki sinema salonu, TÜRSAK Sineması, Beyoğlu Alkazar ve Kadıköy Bahariye sinemaları.

Festival’de bugün

Fransız yönetmen Regis Wargnier'nin yönettiği, Festival'in açılış filmi ‘‘Doğu-Batı''nın (Est-Ouest) başrollerini Sandrine Bonnaire, Oleg Menchikov ve Catherine Deneuve paylaşıyorlar.

Bilgi Üniversitesi Sinema Salonu'nda saat 19.00'da da Jan Troell'in yönettiği 1996 Almanya-Norveç-İsveç ve Danimarka ortak yapımı ‘‘Hamsun'' isimli film gösterilecek. İngilizce altyazılı gösterilecek filmin başrollerini Max Von Sydow, Ghita Norby, Eindride Eidsvold ve Gard B. Eidsvold paylaşıyorlar. Film, Norveç'in en sevilen yazarı Hamsun'un hayatından bir kesiti anlatıyor.

l İnönü Cad. 28, Kuştepe-Şişli. Tel: (0212) 216 23 15

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!