Güncelleme Tarihi:
1. Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması bugün sona eriyor. TÜRSAK ve Tarih Vakfı işbirliğiyle 4-10 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen ve ulusal ve uluslararası yarışmaların yanısıra çeşitli panel ve söyleşilerin yer aldığı 1. Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması kapsamında bugün ödüller sahiplerini bulacak.
1. Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması'nın onur konuğu ise Roland Joffe. 1986 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye alan ‘‘Görev’’ (Mission) adlı filmi dün festivalde gösterilen Roland Joffe'ye ‘‘İnsan Hakları Beyannamesi 50. Yıl Onur Ödülü’’ verildi. İngiliz yönetmen bugün 11.00'de Alkazar Cafe Keyif'te bir söyleşiye, 17.00'de de Beyoğlu Sineması'nda düzenlenecek ‘‘Aydınlanma, İnsan Hakları ve Sinema’’ başlıklı panele katılacak.
Roland Joffe 1945'te İngiltere'de doğdu. Kariyerine tiyatroyla başlayan, televizyonda da belgesel yönetmeni olarak çalışan Joffe'nin sinemadaki ilk filmi 1984 yapımı ‘‘Ölüm Tarlaları’’ (Killing Fields) oldu. Amerikalı gazeteci Sidney Schanberg (Sam Waterston) ile Kamboçyalı foto muhabiri arkadaşı Dith Pran'ın (Haing S. Ngor) Kamboçya'daki savaş sırasında yaşadıklarına dayanan film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (S. Ngor), Görüntü ve Kurgu dallarında Oscar, 7 dalda İngiliz Akademisi ödülleri aldı. Joffe'nin 1986'da çektiği ‘‘Görev’’ (The Mission), 18. yüzyıl sonunda Brezilya'daki Cizvit Misyonu'nda görev yapan idealist din adamlarıyla siyasi ve dini sömürü taraftarları arasındaki çatışmayı konu alıyordu. Başrollerinde Jeremy Irons ve Robert De Niro'nun oynadığı film, 1986'da Cannes'da Altın Palmiye'ye değer görüldü, iki dalda Oscar aldı. 1989'da başrolünde Paul Newman'ın oynadığı ‘‘Şişman Adam ve Küçük Oğlan’’ (Fat Man & The Little Boy) ya da diğer adıyla ‘‘Gölgeciler’’ (Shadow Makers), Hiroşima'ya atom bombası atılmasından önceki süreci anlatıyordu. Joffe'nin daha sonraki filmleri arasında ‘‘Zevk Şehri’’ (City of Joy, 1992), Nathaniel Hawthorne'un romanından uyarladığı ‘‘Kırmızı Leke’’ (Scarlett Letter, 1995) bulunuyor.