Sinema ruhsal tedavi ilacı

Güncelleme Tarihi:

Sinema ruhsal tedavi ilacı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Filmlerin psikiyatrik tedavi yöntemi olarak kullanılması giderek yaygınlaşıyor. ‘‘İki Film Kirala ve Sabaha Konuşalım’’ adlı kitabın yazarı Psikolog Dr. John W. Hesley tarafından kaleme alınan bir yazıda, hastalarının hızla iyileşmesini isteyen ve bunun için de sinemayı bir terapi biçimi olarak uygulayan doktorların sayısının arttığı belirtildi.

TİTANİC'İN BAŞARISI

Dr. David Cambronne'nin hastası olan bir kadın, eşiyle uyum içinde değildi. Boşanmak istiyordu, ancak bu durumda herkesin kocasını haklı bulacağını, dostlarını kaybedeceğini ve toplumdan dışlanacağını düşünüyordu. Hasta iyi bir yaşama sahipti, ama evliliğinde son derece mutsuzdu. Cambronne, hastasından ‘‘Titanic’’ filmini izlemesini ve özellikle ‘‘Rose’’ adlı karaktere çok dikkat etmesini istedi. Filmde, yoksul bir ressama aşık olan Rose, sevgisi için para ve soyluluğa karşı çıkıyordu. Cambronne'nin hastası, filmi gördükten sonra cesaret kazandı ve yaşamında değişiklikler yapmaya başladı. Karen, eşinden boşanmasına rağmen dostlarını yitirmedi.

Psikolog Dr. John W. Hesley, yazısında sinemanın bir terapi aracı olarak önem kazandığını belirtti. Hesley, üniversite öğretim üyelerinin de, özellikle psikoloji yüksek lisans derslerinde, karakter portreleri için öğrencilerini film yoluyla eğitmeye ağırlık verdiklerini kaydetti. Dr. Hesley, hastanın bunalımlı iç dünyasıyla filmdeki karakterler ve konular arasında bir ilinti kurduğunu ve sinemanın bu biçimde tedavi gören hastaya umut vererek bazı çıkış yolları sunabildiğini yazdı.

BİBLİYOTERAPİ

Edebiyat da aynı biçimde tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Edebiyatın psikiyatrik tedavi yöntemi olarak kullanılması yeni değil, 1930'lara uzanıyor. Dr. William Menninger, hastalarından bazı romanları okumalarını isteyerek bu tür tedavinin öncülüğünü yapmıştı. Menninger sayesinde kısa öyküler ve şiir de psikiyatride terapi aracı oldu. Film ise yeni yeni ruhsal tedavi alanına girmeye başladı. Edebiyat eserleri ve sinemadan, insanların ruhsal sıkıntı, bunalım ve sorunlarını çözmek için yararlanılmasına ‘‘Bibliyoterapi’’ adı veriliyor. Dr. Hesley, bazı filmlerin hastaların özgüvenlerini kazanmalarına yardım ettiğini ve aile içindeki sorunlarının çözümüne katkıda bulunduğunu kaydetti.

TECAVÜZE UĞRADI

Dr. Hesley, 12 seans bir araya geldiği bir hastasının fazla ilerleme sağlayamadığını gördü. Bayan hasta, çocukluğunda, babası tarafından tecavüze uğramıştı. Aradan yıllar geçmesine rağmen, kaygılarından ve acısından bir türlü kurtulamıyordu. Eşinin de, çocuklarına tecavüz edebileceğini sık sık düşünüyordu. Dr. Hesley, hastasına, eşiyle birlikte ‘‘Bastard Out of Carolina’’ adlı filmi izlemesini tavsiye etti. Trajik olaylar benzerlik taşıyordu. Hasta, filmi yavaş yavaş ve birkaç gecede izledi. Hesley, 13'üncü seansın, bütün diğer seanslardan daha faydalı geçtiğini ifade etti. Hasta, daha rahat içini dökmeye başladı.

YASAK İLİŞKİ

Bir hasta 51 yaşındaydı, 23 yaşındaki karısını tatmin edemediğini düşünüyordu. Hasta, giderek bunalmış ve kabalaşmıştı. Eşi de kendisine fazla ilgi göstermiyordu. Dr. Kit Johnson, hastasına ‘‘Bridges of Madison County’’ (Türkiye'de ‘‘Yasak İlişki’’ adıyla gösterildi) filmini izlemesini önerdi. Filmde ünlü aktör Clint Eastwood, bir kadına romantik yaklaşımın ustalıklarını sergiliyordu. Eastwood, mutfakta yemek yapan Merry Streep'e havuç keserek yardım ediyor ve onun dünyasına ilgi duyduğunu gösteriyordu. Hasta, filmi eşiyle birlikte izledi. Eşi, filmden sonra kocasının kendisine daha iyi davranmaya başladığını söyledi. Hastanın cinsel performansı da iyileşmeye başladı.

HASTAYA GÖRE FİLM

Sadece birkaç örnek veren Dr. Hesley, her hastanın özel durumuna göre izlenmesi gereken film ya da filmlerin değiştiğini belirtti. Hesley, filmin bir terapi yöntemi olarak giderek çok daha yaygın hale geleceğini belirtti. Dr. Hesley, filmin bir kurtarıcı olarak görülmemesine de işaret etti, önemli olanın hastayı doktora götüren sorunu çözerken filmden yararlanmak olduğunu ifade etti. Hesley, ayrıca her filmin sağlıklı rol modelleri sunmadığı konusunda da uyarıda bulundu.

Doktor tavsiyesi filmler

Psikolog Dr. Hesley'in ‘‘terapi gibi’’ dediği ve tavsiye ettiği bazı filmler ise şunlar:

Kolya: Yaşam size istemediğiniz bir misyon yüklüyor ve bunun altından kalkmanız gerekiyor.

LIfe Is BeautIful (Hayat Güzeldir): Çevrenizdeki güçler size egemen olmaya başlıyor ve en çok sevdiklerinizin tehdit edildiğini hissediyorsunuz.

One True ThIng: Sevdikleriniz sizi hayal kırıklığına uğratıyor ya da siz, düş kırıklığı yaşatanları sevmek veya reddetmek arasında bocalıyorsunuz.

The Horse WhIsperer (Atlara Fısıldayan Adam): Duygusal hasarların onarımı ve sağlıklı ilişkilerin kurulması için yararlı.

Shakespeare In Love (Aşık Shakespeare): Modern yaşam sizi bunalttığında bu filmi mutlaka izleyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!