Güncelleme Tarihi:
Prof. Demir, sınava girişte adayın yoklamasını yapmaya yardımcı olan barkod sisteminin Ankara'da pilot uygulamasının yapıldığını belirterek, “Onun değerlendirmesini hala yapıyoruz. Barkod okumanın güvenlik adına bir katkısının olmadığını düşünüyoruz. Bu yapılan elektronik yoklama” dedi.
Barkod sisteminin, sınava kaç adayın girdiği, kaçının girmediği konusunda bilgi sağladığını belirten Demir, “Onun dışında güvenlik adına çok fazla bir katkısının olmadığını görüyoruz. Devam edilip edilmeyeceği konusunu o bakımdan değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Diğer güvenlik tedbirlerinden sınav sırasında tuvalete çıkmama yasağı, sınavın belli bir bölümünde dışarı çıkmama yasağı, salondan çıkanın geri sınava alınmaması yasağı uygulamasının devam ettiğini vurgulayan Demir, bunlardan asla taviz vermeyeceklerini belirtti.
Cevap kağıtlarını kırmızı kutu ile taşıma uygulamasını geçen sene en son yapılan ALES ve ÜDS'de uyguladıklarını bildiren Demir, bunda son derece başarılı olduklarını ve bundan sonraki tüm sınavlarda da uygulayacaklarını belirtti.
Sınava ilişkin tüm hazırlıkların seyrinde gittiğini, bir aksiliğin söz konusu olmadığını vurgulayan Demir, “YGS'yi tüm Türkiye'de 6 bin 400 binada, 98 bin salonda yapmak için hazırlıklarımız tamam” dedi.
Demir, sınava 1 milyon 837 bin 740 adayın gireceğini, 57 bin 744 adayın sınavsız geçiş için başvurduğunu ve böylece toplam 1 milyon 900 bine yakın adayın sınava katılacağı bilgisini verdi.
“İnternet üzerinden dilekçe başvurusunu yapacağız”
ÖSYM'ye, internet üzerinden adayların dilekçe başvurusu gönderebilmelerini bu sene mutlaka yapmaları gerektiğini ifade eden Demir, “O bir yazılım konusu, çalışılıyor. Ümit ederim LYS'deki başvuru kılavuzunda, biz artık kağıtta başvuru dilekçesini kaldırırız. Adaylar online olarak bize itirazlarını yaparlar, zaten cevapları elektronik olarak veriliyor” dedi.
Elektronik sınava da değinen Demir, şu bilgiyi verdi:
“Bu konuyla ilgili yazılım grubumuz çalışıyor. Soru havuzu oluşturma çalışmalarımız var. Orada yoğun çalışıyoruz. Farklı alanlarda soru havuzu oluşturmak için neredeyse her hafta sonu Türkiye'nin değişik yerlerinden davet ettiğimiz akademisyenlere soruları yazdırıyoruz. Orada bir birikim oluşturmaya çalışıyoruz. Bunu yönetecek yazılımı ve arkasından da elektronik sınavı yapmayı planlıyoruz. Çok denenmesi gereken bir şey. Ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin bir şey söylemek erken. Önce mevcut sorularla deneme sınavı yapacağız, ardından küçük sınavlarla deneme yapacağız, arkasından onu devreye alacağız, zaman isteyen bir konu.”
“Bilgilendirme toplantıları çok faydalı”
ÖSYM'nin bazı illerde düzenlediği YGS bilgilendirme toplantılarının nasıl gittiği sorusuna karşılık Demir, bu toplantıların sınav merkezi yöneticileri denilen, illerdeki sınavı organize eden kişilerle yapılan toplantılar olduğunu ifade etti.
Geçen sene bu toplantıyı Ankara'da yaptıklarını, bu yıl Sivas, Samsun, Bursa, Şanlıurfa ve İzmir'de yapma kararı aldıklarını bildiren Demir, şöyle dedi:
“Faydalı bir sonuç aldık. Sınav öncesi arkadaşlarla görüşerek zaman çizelgesini konuşuyoruz. Sınav evrakını ne zaman göndereceğiz, saklama merkezlerinden sabah sınav evrakı binalara nasıl taşınacak, binalarda sorumluların yapması gereken konular gibi bütün bu konuları gözden geçirdiğimizde arkadaşların sınavı yapma ve sınavı organize etme özeni daha da iyi oluyor.”