Güncelleme Tarihi:
“Sınav şampiyonlarının” aileleriyle katıldığı törende konuşan Bakan Çelik, bugün büyük bir mutluluğu paylaşmak amacıyla biraraya geldiklerini söyledi.
“Emsalleri arasında zirveye tırmanan öğrencileri” ve onların yetişmesinde büyük paya sahip anne babalarını, öğretmenlerini kutlayan Çelik, “Bu altın gençlerin, tüm öğrencilere örnek olmasını diliyorum” dedi.
Çelik, sivrilen öğrencilerin eğitim sisteminin sağladığı avantajları kullanarak değil, şahsi gayretleri, aileleri ve öğretmenlerinin fedakarlıklarıyla bu noktaya geldiklerini söyledi.
Eğitim sisteminde kökleşmiş sorunlar olduğunu dile getiren Çelik, ”Atasözlerimiz bugünkü halimizi çok iyi ifade eder; kavak eken sopa biçer, rüzgar eken fırtına biçer... Bu ağaçtan bu meyve çıkıyor ne yazık ki” dedi.
Sınavların hemen ardından “sıfır puan” alan öğrencilere ilişkin tartışma başladığına değinen Çelik, bunu “hayırlı” bulduğunu söyledi. Gerçeklerin tüm çıplaklığıyla ortaya konulması ve tartışılması gerektiğini kaydeden Çelik, başlatılan süreci çözüm için önemli olduğunu söyledi.
Çelik, LGS ve ÖSS'nin dünyanın neresinde yapılırsa yapılsın benzer sonuçlar doğurabileceğini, ancak bunun başarısızlık için bahane olmayacağını ifade ederek, “LGS'de 64 bin 598, ÖSS'de 32 bin 177 kişi sıfır puan almışsa eğitim sisteminin ciddi sorgulanmaya ihtiyacı var demektir” diye konuştu.
Eğitimde uzun yıllara dayanan kökleşmiş sorunlar yaşandığını kaydeden Çelik, eğitimin temel sorunlarını “okullaşma, müfredat, öğretmen kalitesinin artırılması, eğitim teknolojileri için altyapı kurulması, rehberlik ve fiziki ortam” olmak üzere 6 ana başlıkta topladıklarını belirtti. Çelik, bunların çözümü için projeler hazırladıklarını ve gereken mali altyapıyı kurmaya çalıştıklarını ifade ederek, projeler hayata geçirildikten sonra “herşeyin çok daha iyi olacağını” söyledi.
KAVAK EKEN SOPA BİÇER
Çelik, sorunun farkında olduklarını ve “telaşa kapılmadan” çözüm için yol aldıklarını kaydeden Çelik, hiçbir öğrencinin “sıfır puan” almamasının nihai hedefleri olduğunu dile getirdi. Bakan Çelik, şöyle konuştu:
“50 yıldan beri dünyada eğitim alanındaki gelişmeler ne yazık ki ıskalanmıştır. Atasözlerimiz bugünkü halimizi çok iyi ifade eder; kavak eken sopa biçer, rüzgar eken fırtına biçer... Bu ağaçtan bu meyve çıkıyor ne yazık ki. Bugün eğer sivrilen zirveye oynayan gençlerimiz varsa bu eğitim sistemimizin kendilerine sağladığı imkanlardan, avantajlarından yararlanmalarından kaynaklanmıyor. Onlar, şahsi gayretlerinden, anne babalarının, öğretmenlerinin fedakarlıklarından yararlanarak buraya gelmişlerdir. Ağaç çürük meyve veriyorsa bunun tedbirini almamız gerekiyor.”
Bakan Çelik daha sonra dereceye giren öğrencilere saat ve Eğitek'in hazırladığı eğitim paketini verdi. Çelik bu sırada, ”şampiyon öğrencilerin” büyük bölümünün Anadolu illerinden olduğuna dikkati çekerek, bundan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
İlk olarak LGS'de her iki puan türünde de birinciliği elde eden Galiye Aylin Tolunay, ikinciliği paylaşan Muhammet Ayhan, Kerim Kibaroğlu, Nazım Şahin, MF'de üçüncülüğü elde eden Ezgi İşler ile Hakan Cem Yılmaz ve TM'nin üçüncüsü Gökçe Yüzgen ödüllerini aldı.
Çelik ardından ÖSS sayısal birincisi Serhat Karahan'a, ödülünü verdi. Karahan, 2001 Özel Okullara Giriş Sınavı'nda da birinci olduğunu belirterek, bu ikinci derecesiyle de büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. Sınava hazırlanan öğrencilere seslenen Karahan, “Düzenli çalışır, kendinize inanırsanız istediğiniz herşeyi elde edebilirsiniz” dedi.
Daha sonra Sözel birincisi Eren Eraslan, Eşit Ağırlık birincisi Fatma Başak Aydemir, Yabancı Dil puan türünde birinciliği paylaşan Sibel Aydın, Dilek Gergin ve Sevim Hande Uğur, hediyelerini aldı. Bu puan türünde üçüncülüğü elde eden diğer isim Eray Karakuzu, ödülünü almaya gelemedi.
Özel Okullara Giriş Sınavı birincisi Mert Gümran'a da ödülünü Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci sundu.
SUDAN EĞİTİM BAKANI
Törenin ardından Çelik ve birinci olan öğrenciler ve aileleriyle birlikte toplu fotoğraf çektirdi.
Çelik, bir gazetecinin, dereceye giren bazı öğrencilerin anne-babasının öğretmen olduğuna dikkati çekerek nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, ailelerin kurduğu ortamın çocuğun eğitiminde büyük etkisi olduğunu belirtti. Çelik, anne babaların çocuklarına sağladığı takviyenin önemine de dikkati çekti.
Daha sonra kokteyle geçildi. Burada da öğrencilerle sohbet eden Çelik'e bir süre sonra resmi temaslar nedeniyle Türkiye'de bulunan Sudan Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Mubarak Mohammed Ali Al Magzoub katıldı.
Magzoub, Çelik ile birlikte Eğitek'in hazırladığı “1921'den günümüze eğitim” konulu sergiyi gezdi. Çelik, Magzoub'u dereceye giren bazı öğrencileri tanıştırdı.
Çelik ve Magzoub daha sonra başbaşa görüşmeye geçti.