Sinan'in koprusu hayata dondu

Güncelleme Tarihi:

Sinanin koprusu hayata dondu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Buyukcekmece Belediyesi’nin restore edip isiklandirdigi Sinan Koprusu

ve kervansarayi uluslararasi festivalle acildi.

Kanuni Sultan Suleyman tarafindan Mimar Sinan'a insa ettirilen Buyukcekmece Koprusu ve kervansarayi, ilce belediyesi tarafindan restore ettirildikten sonra isiklandirildi. Cevre duzenlemesi yapilarak Istanbul'un kultur yasamina kazandirildi. Kopru ve hemen dogu ucunda kurulu olan kervansaray, temmuz basinda Uluslararasi Buyukcekmece Festivali'ne de evsahipligi yapmisti.

800 milyara mal oldu

Daha once yag deposu olarak kullanilan kervansaray ile bakimsiz durumdaki koprunun ilk onarimi Vakiflar Genel Mudurlugu tarafindan 1966'da yapildi. 1985-87 yillarinda ikinci buyuk bir restorasyondan gecen tarihi eserler, 1996'da cevrelerinde kurulan gecekondularin yikilmasiyla tam olarak gun isigina cikarildi. Yaklasik 800 milyara mal olan son calismayla birlikte, bu yil cevre ve isiklandirma duzenlemesi de tamamlanarak tarihi alan bundan sonrasi icin bir kultur alanina donusturuldu.

Buyukcekmece Belediyesi, Kultur Park adini verdigi bu yeni alanda temmuz basinda uluslarasi bir festival duzenledi. 6-9 Temmuz tarihleri arasinda dort gun dort gece suren etkinliklere Turkiye'den ve Malezya, Belarus, Ingus, Macaristan, Hollanda gibi ulkelerden gelen yabanci sanatcilar katildi. Yerli ve yabanci dans topluluklari folklorik ve modern gosteriler sundu, 10 binlerce Istanbullu'ya ulkelerinin muziklerini tanitti.

Elsanatlari sergileri, semah gosterisi, mehteran konseri ile Turk yemekleri ve eski Turk Film Afisleri sergisinin de yer aldigi festival kapsaminda Turk muzigi sevenler Muzeyyan Senar'i dinleme firsati buldu. Unlu Modaci Cemil Ipekci festival icin Harem 2000 adli bir defile hazirladi. Osmanli cizgilerini tasiyan 70 parcalik kolleksiyon icin tarihi kervansarayda duzenlenen defileyi cok sayida davetli izledi.

Festivalin ardindan bir degerlendirme yapan Buyukcekmece Belediye Baskani Hasan Akgun, ‘‘Bu uluslararasi etkinlik, Buyukcekmece'yi bir dunya kenti yapma kararliligimizin gostergesidir’’ diyerek festivale katilan butun sanatcilara tesekkur etti.

Sultan Suleyman yaptirmisti

Tarihi kaynaklar daha Bizans ve erken Osmanli doneminde de burada kopruler bulundugunu yaziyor. Buyukcekmece, 16. Yuzyil'da, Osmanli Imparatorlugu'nu Trakya'dan Bati'ya uzanan yollar uzerinde ilk buyuk menzil (duraklama yeri) konumundaydi. Bu ozelliginden dolayi Kanuni Sultan Suleyman, Zigetvar Seferi'ne cikarken Mimar Sinan'a, burada bir kopru ve kervansaray insa edilmesi gorevini verdi. Kopru bir yilda tamamlandi fakat Kanuni'nin olumu nedeniyle 1. Selim zamanina yetisti. Istanbul merkezine 36 kilometre uzaklikta bulunan kopru Marmara Denizi ve Buyukcekmece Golu'nu birbirinde ayiran ince hat uzerinde bulunuyor. 1567'de yapimi icin 74 bin akce harcanmis. Uzunlugu 635 metre. Koprunun en onemli ozelligi temellerde iki uc insan boyunda kaziklar cakilmis olmasi ve bunlarin aralarina kursun dokulerek birlestirilmis olmasidir. Mimar Sinan ayni teknigi Yenicami'yi insa ederken de temel saglamligini arttirmak icin kullanmis. Koprunun bir baska ozelligi de tas konsollarin uzerine oturtulmus kitabeli balkonlar. Bu balkonlar Turk koprulerinde dinlenme ve sohbet yeri olarak kullanilirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!