Şimdiden hayat kurtarıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Şimdiden hayat kurtarıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2013 00:00

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi’nde okuyan öğrenciler, Isparta’nın köylerini tek tek gezerek kadınlara göğüs kanseri konusunda eğitim veriyor.

Haberin Devamı

TurkMSIC (Turkish Medical Students’ International Committee - Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Komitesi) üyesi bir grup tıp fakültesi öğrencisi, en fazla görülen 10 kanser türünden ilk sırada yer alan göğüs kanseri konusunda kırsal kesimde yaşayan kadınları bilgilendirmek için gönüllü çalışma yapıyor. Öğrenciler, çalışmalarına Isparta’nın Gelendost İlçesi’ne bağlı Yeşilköy’de başladı. 20 öğrenci, Yeşilköy’de evleri tek tek dolaşarak kadınları okulun toplantı salonunda bir araya getirdi. Gönüllü tıp öğrencileri, kimini tarlada çalışırken evde çocuk bakarken, kimini de ahırda hayvanları beslerken bulduğu kadınları, ilk önce göğüs kanseri hakkındaki bilgilerini ölçmek için ankete tabi tuttu. Kadınlara, göğüs kanserini bilip bilmedikleri, bu konuda doktora gidip gitmedikleri gibi sorular soran öğrenciler, anketin ardından meme kanserinin belirtileri, nedeni, teşhisi, tedavisi ve sonuçları hakkında bilgiler verdi.

ÖNCE ANKET, SONRA EĞİTİM

SDÜ Tıp Fakültesi TurkMSIC Grup Başkanı Pınar Göl, eğitimlere başlamadan önce ’Meme Kanseri Nedir?’ başlığı adı altında anket yaptıklarını söyledi. Anketle kadınların hastalıktan haberdar olup olmadıklarını öğrenmeye çalıştıklarını anlatan Göl, "Kadınlarımız meme kanseri konusunda yeterli bilgi ve duyarlılığa sahip değil. Pek çoğu böyle bir hastalıktan dahi haberdar değil. Eğitimlerde meme kanseri konusunda her şeyi anlatıyoruz. Eğitim öncesi ve sonrasında yaptığımız anket çalışmaları ne kadar başarılı olduğumuzu ortaya çıkarıyor" dedi.

'BÜTÜN KÖYLERE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ'

Kırsal kesimde yaşayan birçok kadının göğüs kanserini bilmediğini vurgulayan Göl, köyleri tercih etmelerinin temelinde de bunun yattığını kaydetti. Kırsal kesimde yaşayan insanların bu tür çalışmalara daha fazla ihtiyacı olduğuna işaret eden Göl, "Tüm köylere ulaşmayı hedefliyoruz. Meme kanseri öncesi ve sonrasında neler yapılabilir gibi konularda eğitimler veriyoruz. Böylelikle erken teşhisle tedavisi mümkün olan bu kanser türünden ölümlerin önüne geçmek istiyoruz" diye konuştu.

EN SIK RASTLANAN 10 KANSER TÜRÜ ARASINDA

Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olan göğüs kanserinin yüzde 24’lük oranla kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü arasında ilk sırada olduğuna değinen Göl, şunları kaydetti:

"Kadınlar kadar sık olmasa da meme kanseri erkeklerde de görülmekte. Meme kanseri görülme yaşı giderek düşüyor. Artık genç yaşlarda da görülen bu hastalık daha yaygın görülüyor. Bu durum sorunun önemini daha da artırmakta. Bastırdığımız broşürlerle, kadınlara kendi kendilerini muayene etmelerini, mamografinin önemini anlatarak farkındalık yaratıyoruz. Böylece meme kanseri tehlikeli boyuta ulaşmadan erken teşhisle önlemiş olacak."

MUHTAR ÖĞRENCİLERİ TEKRAR DAVET ETTİ

Öğrencilerin çalışmalarına destek veren Yeşilköy Muhtarı Ali Çırak ise SDÜ’lü öğrencilere teşekkür etti. Kadınların eğitimlere katılmasına ve ilgi göstermesinin önemli olduğunu anlatan Çırak, "Öğrenciler büyük bir özveriyle evleri dolaşarak kadınları davet etti. Tedavi yöntemlerini anlattı. Biz ve kadınlarımız onlardan çok şey öğrendik. Yeniden gelmelerini ve benzer konularda köy halkına bilgi vermelerini istedik. Kadınlarımızın yanında erkeklerimizin de bilinçlendirilmesini istiyoruz" dedi. Öğrenciler, mart ayında Yeşilköy’de menopoz konusunda kadınlara eğitim verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!