Güncelleme Tarihi:
Giderek zorlaşan hayat koşulları insanların geçmişe olan özlemlerini arttırırken bu dönemlerin şarkıları prim yapıyor. Annesinin vasiyetini yerine getirmek için nostalji kasedi hazırlayan Muazzez Ersoy 6 yılda 13 milyon satarken, Ferdi Tayfur, Belkıs Akkale, Okay Temiz'de nostalji albümü çıkaranlar arasına girdi.
Son yıllarda giderek zorlaşan hayat şartları insanların geçmişe olan özlemlerini artırırken, kimileri bunusevilen eski parçaları dinleyerek gidermeye çalışıyor. Nostaljinin müzikle hayatımıza girmesinde önemli bir yere sahip olan Muazzez Ersoy, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, annesinin vasiyetini yerine getirmek amacıyla nostalji albümleri çıkardığını hatırlatarak, halkın beğenisi sonucunda da bu alanda 6 yılda 12 albüm çıkardığını söyledi.
13 milyona ulaşan nostalji kaset ve CD satışıyla ortalama her 5 kişiden birinin evine konuk olan Ersoy, ''İnsanlara güzel bir şey vermek beni çok mutlu ediyor. Başından bu yana oldukça iyi eleştirileraldım. İnsanlar her zaman güzelin yanında oldular'' dedi.
Yeni şarkılarla bir albüm hazırladığını da anlatan Ersoy, istekler doğrultusunda da ''nostalji serisinin devam edeceği'' müjdesini verdi. ''Bu albümlerle insanları birazcık mutlu edebildiysem ne mutlu bana. Bu kadar çok insana ulaştıysam çok güzel'' diyen Ersoy, hayatın diğer alanlarında olduğu gibi müzikte de nostaljinin önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.
FERDİ TAYFUR'DAN 'ZAMAN TÜNELİ'
Arabesk müziğinin sevilen sanatçısı Ferdi Tayfur da, ''Zaman TüneliArşiv 3'' adını verdiği 12 eserden oluşan son albümüyle sevenlerine nostaljiyi yaşatan sanatçılar arasında yer aldı.
Tayfur, bu albümde kendisine ait sevenlerinin en çok beğendiği ''Akşam Güneşi'', ''Postacılar'' ve ''Kaderimsin'' gibi klasikleşmiş eserlere öncelik verdi. Bu arada bu yıl Belkıs Akkale, Okay Temiz ve ''Kaç Yıl Geçti Aradan'' adlı grup da, eski parçaları yeni yorumlarıyla müzikseverlere buluşturdu.
NOSTALJİ YORUMLARI
POPSAV eski Başkanı Selçuk Alagöz de, tüm dünyada eskiye dönüşün moda olduğuna dikkat çekerek, Beattles'ın şarkılarının ise halen çalınmaya devam ettiğini hatırlattı. Alagöz, şöyle devam etti:
''Bu, 'bir arayış mı, yoksa insanların yeni üretilenlerden tatmin olmaması mı' bilemiyorum. Bizler ilk yıllarımızda bir besteyi üretmek için aylarca uğraşırdık. Son zamanlarda bir hafta içinde 10 tane besteyapılıyor. Böylece birbirine benzer parçalar ortaya çıkıyor. Bizim parçalarımız daha özel oluyordu. Şimdi hepsi birbirine benzeyen parçalar söz konusu. Üretim çok çoğaldı. 'İçinde kötü parçalar var' demiyorum. Çok iyi parçalar da var. O zamanlar yılda 70 parça çıkıyorsa, şimdi bin parça çıkıyor. Güzelleri de ayıklanamıyor.''
Eski parçaların severek dinlenilmesi, tekrar popüler hale gelmesi ve nostalji özlemini, ''Orta yaşlardaki insanlar ilk sevgilisi ile gözgöze geldikleri parçayı dinlerken duygulanıyorlar'' diye niteleyen Alagöz, ''Nostalji çok güzel. Ben gençken babamın sevdiği şarkıları çok dinleyemiyordum, ama bizim çocuklarımız bizim sevdiğimiz şarkılarıdinliyor'' şeklinde konuştu.
'PARA VE ŞEKİLDEN BIKAN İNSANLAR'
Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Nusret Kaya da, günümüzde para ve şeklingiderek ön plana çıktığını belirterek, ''Para ve şeklin ön planda bulunmasından bıkan insanlar, özellikle yaşı ilerlediğinde eski günleri özler hale geliyorlar'' dedi.
Geçmişe özlemde, giderek kalabalıklaşan kentler, beton yığınları vemotorlu araçların artmasının da etkili olduğuna işaret eden Doç. Dr. Kaya, ''Nostaljiyi (keşke ıssız bir adada yaşasam) diye abartılı olarak yaşayanlar da olabiliyor'' şeklinde konuştu.
Nostalji ile ilerleyen yaşın ilgisi bulunduğunu belirten Doç. Dr. Kaya, ''Gençken şunu yapsaydımın çaresi olmadığı için eski müzikleri dinleyerek, eski filmleri izleyerek, bir nevi hayal gücüyle geriye dönüş yaşanmak isteniyor'' dedi.