Şimdi de kolera

Güncelleme Tarihi:

Şimdi de kolera
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2011 00:00

AÇLIKLA pençeleşen Somali şimdi de kolera salgını tehlikesi altında. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkent Mogadişu’ya su ve yiyecek bulma umuduyla akın eden binlerce kişi arasında birçok kolera vakasının başgösterdiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

WHO’ya göre kirli sularla bağlantılı olan bağırsak enfeksiyonları, ishal ve kusma vakaları özellikle çocuklar arasında çok sayıda ölüme yol açıyor. Sadece Mogadişu’daki Banadir hastanesinde 4272 sulu ishal vakası ve buna bağlı 181 ölüm meydana geldi. Son iki ayda 100 bin Somalili Mogadişu’ya akın ederken koleranın diğer kentlere de yayıldığı belirtildi. Somali’den nispeten iyi haber ise BM Dünya Gıda Programı’ndan (WFP) geldi. WFP yetkilileri, El Kaide bağlantılı El Şebab örgütünün Mogadişu’nun birçok bölümünden çekilmesinden sonra gıda dağıtımı faaliyetlerinin genişletileceğini açıkladı. El Şebab WFP’nin gıda dağıtım çalışmalarını engelliyordu. Bu nedenle Afrika Birliği barış gücü, El Şebab’ın çekilmesini sağlamıştı.

Türkiye’ye teşekkür

Bu arada Somali’ye Türkiye’den yardım kampanyası sürüyor. Şanlıurfa ve Adıyaman’da işadamları ve hayırseverler tarafından toplanan 9 TIR yardım Somali’ye gönderildi. Daha önce hiçbir yardım kuruluşunun gelmediği şehir içindeki Hodan ve Wardighley kamplarında Ramazan ayı başından bu yana Kimse Yok Mu Derneği tarafından “İnsanlık Öldü Mü” adıyla yürütülen kampanya çerçevesinde sıcak yemek dağıtılıyor.
Kanada’daki Somali Toplumu İmamı Muhammed Ahmed, Somali’ye yardım kampanyası başlatan Türkiye’ye teşekkür ederek, Türkiye’nin girişimlerinin, Somali’deki sorunların çözümünü de beraberinde getirmesini umduklarını söyledi.  

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb68caf018fbb8f8bf3f0b
Barones koordinatör

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un yeni İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Valerie Amos, önceki günden bu yana Kenya ve Somali’deki mülteci kamplarını ziyaret edip bölgedeki acil talepleri birinci elden görme fırsatı buluyor. İngiliz Guyanası doğumlu olan ve İngiltere’de ‘barones’ unvanına sahip olan Valerie Amos (56), yardım örgütleri temsilcileriyle ve mültecilerle görüşüp ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi topladı.

‘Bağışmatik’ler Somali için çalıştı

Haberin Devamı


BAŞKENTTE Kocatepe Camisi’ne deneme amaçlı konulan ve vatandaşlarca “bağışmatik” olarak adlandırılan elektronik yardım toplama makinelerinde bir günde 24 bin lira toplandı. Kocatepe Camisi’ne konulan 6 makineye, cuma namazına katılan vatandaşlar yaklaşık 20 bin lira attı. Akşama kadar ise makinelerde 4 bin lira daha toplandı. Vatandaşların da dikkatini çeken makinelerin internet bağlantısı bulunuyor ve içine atılan paraları sayarak bilgileri sisteme aktarıyor. Yetkililer, makine açılıp para alındığında da toplanılan tutarın kayıt altında olacağını kaydediyor. Toplanan paraların Somali’ye yardım olarak gönderileceği belirtiliyor.

/images/100/0x0/55eb68caf018fbb8f8bf3f0d

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!