Güncelleme Tarihi:
Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde 14 Temmuz 2011 günü 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin yaralandığı PKK saldırısında ihmalleri bulunduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan Silvan 4’üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Murat Toprak, 4’üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1’inci Bölük Komutanı Üsteğmen M. Emin Karayüz ve 2’nci Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan’ın yargılanmasına Diyarbakır 7’nci Kolordu Askeri Mahkemesi’nde devam edildi.
SANIK ALBAY: UZAKTAN KARAR VEREMEM
Duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, şehit askerlerin ailelerinin avukatları hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak sanıklardan Albay Mehmet Murat Toprak’ın Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde talimatla alınan ifadesi okundu. İfadesinde bilirkişi raporunun pratik uygulamalardan uzak ve tamamen teorik bilgilere dayalı olarak hazırlandığını belirten Albay Toprak, "Olay günü sorumluluğumda olan arazideki birliğin kararı esastır. Çünkü oluşan tehlike ve ani gelişen diğer durumları inisiyatif almak suretiyle ast birlik komutanı yerinde değerlendirir. Ben arazide bulunmadan ve gelişen tehlikeleri görmeden uzaktan birliğin nerede durup, nerede durmayacağına karar veremem. Ben komutan olarak planı hazırlarım. Plana uymak zorunda olan komutan, plan dahilinde hareket eder. Ancak gelişen ani durumlara karşı karar almak durumunda kalabilir. Bu nedenle plan dahilinde belirlenen bölgeye bir takım aksilikler nedeniyle gidemeyen ast birliğin sorumluluğunun tarafıma yöneltilmesi hukuka, hakkaniyeti ve illiyet bağı teorisine sığmamaktadır. Tarafıma isnad edilen eylem taburumun belirtilen yere gidememesini üst makamlara bildirmemektir. Aksinin kabulü ile ben bu olayı bildirsem dahi bu olay meydana gelecekti. Olayın meydana geldiği saatin öğlen olması, arazideki birliğe birşey olmayacağını düşünmem nedeniyle olağan olarak sürekli yaşanan gecikme veya plana uymama gibi bir durumu üst makamlara bildirme ihtiyacı duymadım. İhmal kastıyla hareket ettiğimi düşünmüyorum" dedi.
ŞEHİT AİLELERİN AVUKATI:OPERASYONDA EKSİKLİKLER VAR
Duruşmada söz alan şehit ailelerinin avukatı Osman Zerey, yapılan operasyonda çok sayıda eksiklik olduğunu belirterek, "Sorumluluk komutanlarındır. Sorumluluk kararı veren komutanların tümünündür. Şehit verilmesinin temel sebebi yanlış yerde mola verilmesidir. PKK pususuna çok müsait bir yerde mola verilmiştir. Komutanlar çok vatansever olabilir, ancak 13 can gitmiştir. Komutanların ihmali nedeniyle can kaybı olmuştur. Sanıkların hepsi bu suça iştirak etmiştir. Birlik yorgun olmasına rağmen operasyona gönderilmiştir. Bir askeri birliğin operasyon planı kanun gibidir. Operasyonda planlanan yere gitmemek kanunu çiğnemektir. Sanıkların ihmal suretiyle kasten öldürme suçundan cezalandırılması gerekir. Ailelerin canı yanmaktadır. Sonuçta her bir mevzi komutanların namusudur ve bu mevzileri namusları gibi korumalıdırlar. Ancak koruyamamışlardır. Sanık Albay çatışma bittikten 2 saat sonra olay yerine gitmiştir. Belki de çatışmanın biteceğinden haberdar olarak bu sürede gitmiştir" dedi.
OPERASYON PLANI İHMAL VE HATALAR ZİNCİRİ
Şehit ailelerinin diğer avukatı Nesnin Yakşi ise operasyon planında ihmal ve hatalar zinciri olduğunu ifade ederek, "Olay yerindeki arazi incelenmeden mola veriliyor. Yorgun bir birliğin sevk edilmesi büyük hatadır. Bu bilgi Alay komutanına geç bildiriliyor. Burada askerlerin can güvenliği için emirler yerine getirilmemiş, hiç bir tedbir alınmamıştır. Bir operasyon mevcut ama yönetilemiyor. Askerlere ulaşmakta gecikmenin sebebi Alay Komutanı’nın istirahat ediyor olmasıdır. İhmaller zinciri neticesinde 13 şehit verilmiştir. Arazideki komutanlar emirlere riayet etmemiştir" dedi.
SANIKLARA BERAAT
Savunmaların ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti daha sonra kararını açıkladı. Askeri Mahkeme tutuksuz sanıklar Silvan 4’üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Murat Toprak, 4’üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1’inci Bölük Komutanı Üsteğmen M. Emin Karayüz ve 2’nci Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan’ın ’İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak’ suçundan beraatlerine karar verdi. Kararda suçun unsurları itibariyle oluşmadığı kanaatine varıldığı belirten mahkeme, sanıkları bin 100’er lire avukatlık ücreti ödenmesine de hükmetti. Askeri Mahkeme,zayiat verileceği konusunda uyarılmasına rağmen operasyonu yaptırdığı için şehit ailelerinin şikayetçi olduğu dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaaosmanoğlu hakkında suç duyurusunda bulunulmasına da yer olmadığına karar verdi.