DHA - A.A.
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2006 10:43
Mersin'in Mut ilçesindeki Gezende Barajı'nın kapaklarının açılmasından sonra Silifke İlçesi'nde sel beklentisi vatandaşları tedirgin etti. Barajdan bırakılan su, Silifke’ye gece saat 01.00 sularında 68 m3/sn debisi ile ulaştı.Halk sel korkusuyla Göksu Irmağı kenarında sabahlayarak bekledi.
Gezende Barajı'nın kapaklarının açıldığının bildirilmesinin ardından Silifke Kaymakamlığı'na vekalet eden Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Beyoğlu başkanlığındaki kriz merkezi de gece boyunca çalışmalarını sürdürdü. Bırakılan suyun ilçede ne gibi olumsuzluklara neden olabileceğini görüşen kriz masasındaki yetkililer, taşkın ihtimalinin yüksek olduğu mahalle ve ova köylerinde vatandaşların uyarılmasını sağladı.
Gezende Barajı'ndan gelecek suyun taşkınlara yol açacağı belirtilen Göksu Irmağı kenarında bulunan Bucaklı ve Eyceli Mahalleleri’nde ise tedirginlik var. Vatandaşlardan büyük bölümü başka mahallelerdeki yakınları ve akrabalarının yanına giderken, kimisi de ırmak kenarında bekliyor. Silifke'nin ortasından geçerek denize dökülen Göksu Irmağı'nın üzerinde yer alan
Atatürk Köprüsü'nde bekleyen vatandaşlar, su seviyesinin durumunu endişeli gözlerle takip ediyorlar. Kimi aileler de yanlarında çocuklarını alarak, köprünün başında suyun yükselme seviyesini bizzat takip ediyor.
SİLİFKELİ ENDİŞELİ
Göksu Irmağı kenarında, endişeli bir bekleyiş içinde olan ev hanımı Huriye Abbak, 2 yaşındaki çocuğunu bir an olsun kucağından düşürmüyor. Her yıl aynı korkuyu yaşadıklarını söyleyen Huriye Abbak, yetkililerin daha etkin önlemler almasını istedi. 2004 yılında yaşanan büyük afetin yaralarının hala sarılmadığını öne süren Hüseyin Yıldırdım ise, kış mevsiminde aynı korkuyu yaşadıklarını anlatarak bu konuda köklü çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
Silifkeli vatandaşlardan Ahmet Yaldız ile eşi Hacer Yaldız ise gelişmelerden son derece kaygı duyduklarını ifade etti. 2004 yılında yaşanan sel afetinde canlarını zor kurtardıklarını belirten Ahmet Yaldız, “Göksu Silifke'nin kaderi olmamalı. Her yıl kış döneminde aynı korku ve stresi yaşıyoruz. Devletin bu konuda gerekli önlemleri almadığını düşünüyorum” dedi.
SON TAŞKIN 2004 TARİHİNDE YAŞANDI-
Silifke ilçesi, en son su taşkınını, 6 Mart 2004 tarihinde yaşadı.2-5 Mart 2004 tarihinde Türkiye genelinde yaşanan ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ve şiddetli rüzgarla birlikte, havzalardaki karların erimesiyle hızlanmış olarak akışa geçen sular, taşkına neden olmuştu.
Gezende Barajından 393 m3/s su bırakılmış, ancak baraja giren su miktarı seri şekilde yükselmeye devam ettiğinden 2 bin 300 m3/s su yatağa bırakılmıştı. Nehrin diğer yatağı olan Göksu Çayı 473 m3/s debi ile Ermenek Çayı ile birleşmiş, Göksu Nehri'nin toplam debisi 2 bin 813 m3/s'ye yükselmişti. Toplam debi, Göksu Nehrinde Cumhuriyet tarihinin en büyük taşkınına neden olmuştu.
Silifke şehir merkezinin üst kısmında bin 500 hektar, Silifke Ovasında ise 4 bin hektar tarım alanı sular altında kalmış, Mut Köselerli Köyündeki Kesik Köprü yıkılmış, bir belde ve 10 köyün ulaşımı kesilmişti.
Şehir Merkezinde Göksu Nehrinin akışa göre sağ tarafında her hangi bir su baskını görülmezken sol tarafındaki yerleşim birimleri yaklaşık 1,5 m su altında kalmıştı.