Silahlar gümrüksüz

Güncelleme Tarihi:

Silahlar gümrüksüz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Batman Valiliği tarafından 1994-1996 arası ithal edilen silahların kayıp olan 507 bin dolarlık bölümünün gümrüksüz girdiği anlaşıldı. Gümrüksüz girişin Hazine Müsteşarlığı ile Gümrük Müsteşarlığı arasındaki yazışma belgelerini Hürriyet ele geçirdi.

HÜRRİYET, Batman Valiliği'nin 1994-96 yılları arasında ithal ettiği silahların kayıp olan 507 bin dolarlık bölümünün ülkeye gümrüksüz giriş yaptığını ortaya koyan belgeleri ele geçirdi. Gümrüksüz giriş nedeniyle Hazine Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı'na açık bulunan kambiyo işlemini kapatmak için onay vermesi için yazı yazdı. Gümrük Müsteşarlığı'nın, ‘‘Eşyayı görmeden onay veremem’’ yanıtı üzerine bu açık pozisyonun devam ettiği belirlendi. Her iki müsteşarlıkla ilgili yazışmalar 1997 yılında gerçekleşti. Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürü Engin Aras'ın imzasıyla Gümrük Müsteşarlığı'na gönderilen 3.7.1997 tarih ve 30603 sayılı yazıda şu görüşlere yer verildi:

KAMBİYOYU KAPATIN

‘‘Batman Valiliği Olağanüstü Hal Bürosu'nun Ziraat Bankası Ankara Dış Muameleler Şubesi nezdinde açtırdığı 95/3042 referanslı toplam 507.375 dolar tutarındaki akreditifli ithalat işlemine ilişkin kambiyo taahhüt hesabının açık olduğuna dair aracı bankaca Gaziantep Kambiyo Müdürlüğümüze yapılan ihbar üzerine Kambiyo Müdürlüğümüz ile Olağanüstü Hal Bürosu arasında hesabın kapatılmasına ilişkin yazışmalar yapılmış. Bu çerçevede ilgili valilikten sözkonusu hesabın kapatılabilmesi için ithalatın gerçekleştiğinin ilgili gümrük idaresinden alınacak bir yazı ile belgelendirilmesi istenilmiştir. Ancak, anılan valilikten alınan yazıda sözkonusu ithalatın olağanüstü şartlarda gerçekleştirildiği, bu nedenle gümrük idaresine haber verilmediğinden bahisle, açık ithalat taahhüt hesabının kapatılmasına teminen ekte bir örneği gönderilen tutanak müsteşarlığımaza intikal ettirilmiştir. Görüşünüzünü bildirilmesini arz ederim.’’

MALI GÖRMEDEN OLMAZ

Gümrük Müsteşarlığının yanıtı Müsteşar Ramazan Uludağ imzasıyla ve B.02.1GÜM.0.06.00.17.521.5478 sayılı yazısı ile gönderildi. ‘‘Konu Habur Gümrük Başmüdürlüğü'ne iletilmiş, gümrük kayıtlarında yazınızda bahsedilen ithalata rastlanmaması nedeniyle, ilgili valiliğe herhangi bir yazı verilmesinin uygun bulunmadığı bildirilmiştir’’ diye başlayan yazının ikinci paragrafında, bu tür alımların nasıl yapılmakta olduğu açıklandı. Yazı şöyle: ‘‘1615 sayısı Gümrük Kanunu'nun 47'inci maddesi Türk Hava Kuvvetleri'ne mensup hava harp gemileriyle, hükümetin izni üzerine gelen yabancı devletlerin hava harp gemilerinin gümrük denetlemesine tabi olmadıkları; ancak, bu harp gemileri ile yabancı memleketlerden eşya getirildiği veya Türkiye'den eşya götürüldüğü takdirde bunların gümrüğe bildirileceği yine aynı kanunun 71'inci maddesi, kanunun 8'inci maddesinin 4'üncü fıkrasına giren eşyadan Milli Savunma Bakanlığı'nca gizliliği önceden müsteşarlığımıza bildirilenlerin muayene edilmeyeceği hükmüne amirdir. Anılan kanun hem indirim yükümlülüğü getirmiş, hem de tutanakta mazeret olarak ileri sürülen hususlarla ilgili olarak uygulanacak prosedürü belirlemiştir. Bu nedenle yazınız ekinde yer alan tutanağın müsteşarlığımızca değerlendirilmesine imkan bulunmamaktadır.’’

BAKAN: TATBİKATA AYKIRI

Gümrüklerden sorumlu Devlet bakanı Mehmet Keçeciler, bu yazışmaları onaylayarak, Batman Valiliği'nin yaptığı ithalatın kurallara uygun, tatbikata ise aykırı olduğunu söyledi. ‘‘O tarihten önce böyle bir ithalat hiç kimse tarafından yapılmamış’’ diyen Keçeciler, silah ithalatının Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yapıldığını kaydetti. Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı ithalatların büyük bir titizlikle ve sorunsuz olarak gerçekleştiğinin altını çizen Keçeciler, konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, ancak ortaya çıkan tablodan üzüntü duyduğunu ifade etti.

Vahşetin kitabı

ANKARA'da yakalanan Hizbullah'ın askeri kanat sorumlusu Mahmut Demir'in ifadesi üzerine, Denizli'de, geçen ay düzenlenen operasyonda, örgüte sempatizan toplamaya çalıştıkları belirlenen Halil Çelik, Mehmet Nuri Çelik, Abdülbari Durmaz, Resul Sevim, İbrahim Halil Durmaz ve Mahmut Demirel yakalandı. Önceki gün de örgüt üyeleri Selim Çiçek ile Yılmaz Çiçek'i yakalandı ve tutuklandı. Kardeşlerin evlerinde yapılan aramada, Hizbullah terör örgütünün kaçırdığı insanlara yaptığı, domuz bağı, tırnak çekme, kulak çivileme ve diğer işkence yöntemlerinin nasıl uygulandığını resimlerle anlatan ‘İşkence Günlüğü’ adlı kitap ele geçirildi. Kitap, Denizli'deki ilk operasyonda yakalanan 6 kişinin evlerinde de bulunmuştu. Çiçek kardeşler işkencelerin, örgütçe dağıtılan kitaplardaki öneriler doğrultusunda uygulandığını açıkladı.

FP: Silahlar Hizbullah’a da PKK'ya da gitmiş olabilir

FP Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, Batman Valiliği'nin ithal ettiği ve daha sonra bir bölümünün kaybolduğu ortaya çıkan silahların, PKK'ya da, Hizbullah'a da gitmiş olabileceğini öne sürdü.

Yülek, dünkü basın toplantısında, ‘‘Hiçbir valilik, ithal işlemini bilmez. Hele hele silah ithalatını hiç bilmez. Batman Valiliği silah ithal ederken silah konusunda, askeri malzeme konusunda ihtisas sabihi olan kurumların devre dışı bırakılmasının üzerinde ısrarla durmak lazım’’ dedi. Silah konusunda ihtisas sahibi kuruluşlardan bu konuda ses çıkmadığını savunan Yülek, ‘‘MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Genelkurmay istihbarat teşkilatının bu işlerden haberi yok mu?’’ diye sordu ve şöyle dedi:

‘‘Eğer haberi yoksa, fevkalade vahim, tehlikeli iştir. Eğer istihbarat teşkilatımız bunları biliyor da, ilgililere haber vermediyse çok daha vahim, tehlikedir.’’

Yülek, ‘Silahların nereye gitmiş olabileceği’ konusunda da şunları söyledi:

‘‘Bunun arkasında çok ciddi bir takım meseleler olabilir. Eğer bu silah ithali merkezi elden yapılsaydı bu işler olmayacaktı. Eğer bu işi başıboş bırakırsanız menfaat karşılığı PKK'ya da, Hizbullah'a da gitmiş olabilir. Onun için biz diyoruz ki, bu konuda Meclis araştırması yapılsın. ’’

Hesabını veririz

DYP Lideri Tansu Çiller, kayıp silahlarla ilgili iddialar konusunda, ‘‘Her noktasının hesabını veririz’’ dedi. Çiller, o günkü terör mücadelesi çerçevesinde yapılanların hepsinin yasal olduğunu söyledi. Çiller, ‘‘O günün terör mücadelesinin sorumluluğunu hiç şüpheniz olmasın ki tümüyle alırım’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!