Güncelleme Tarihi:
Suçlanan Vali Salih Şarman, silah ithalatından dönemin Başbakanı Çiller'in yanısıra İçişleri, Emniyet ve Jandarma'nın haberi olduğunu söyledi. Silah ve malzemeleri Kinteks, Trigon, Motorola, Vallon, Nitech, Nico Protecnic ve Umniglow Corporation'dan ithal ettiklerini belirten Şarman, ‘‘Hospro'dan silah almadık’’ dedi.
BATMAN eski Valisi Salih Şarman, silah alımında parayı ödediği halde malzemeyi eksik aldığı yolundaki soruşturmayla ilgili olarak, ‘‘Ben silahları ithal ettim. Silahlar Batman'a askeri uçakla getirildi. Gümrük raporunda da uçakların indiği yazılı. Gümrük memuru görevini ihmal edip tutanak tutmadıysa benim ne suçum var?’’ dedi.
Salih Şarman, gizli silah ithalatı, Batman'da kurduğu özel birlik ve kayıp silah soruşturmasında gelinen nokta hakkında şunları söyledi:
AKSOY ARKADAŞIM
1993 yılı Eylül ayında Ordu Ünye Kaymakamı iken Batman Valiliği'ne atandım. 1997 Ekim ayında merkez Valiliği'ne çekildim. İlk kez vali olduğumda, İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu, Müsteşar Bekir Aksoy idi. Bekir Aksoy benim sınıf arkadaşımdır. O dönemde Tansu Çiller Başbakan'dı. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar idi. Olağanüstü Hal Bölge Valisi Ünal Erkan'dı. Ben Batman Valisi olunca, Olağanüstü Hal Bölge Valiliği yetkilerini her il valisine olduğu gibi bana da devretti. Buna istinaden silah ithal etme yetkisi verilmiş oldu.
PROJEYİ ÇİLLER'E ELDEN VERDİM
O dönemde terörün önlenmesi için özel birlik oluşturalım istedim. Bununla ilgili projeyi hazırladım ve dönemin Başbakanı Tansu Çiller'e elden verdim. Aynı projeyi bilgi için 1994 yılında İçişleri Bakanlığı'na, Jandarma Genel Komutanlığı'na, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ve Olağanüstü Hal Bölge Valiliği'ne de gönderdim. Hepsinin bundan haberi oldu.
15'ER KİŞİLİK 40 TİM OLUŞTURDUK
Özel birlikteki maksat, mevcut köy korucularının içinden, askerliğini komando alarak yapmış olanlar ile genç ve bekar olanları seçtim. Jandarma ve polisin içinden de aynı şekilde olanları belirleyip korucuların başına verdik. Bu şekilde 15'er kişilik 40 özel tim oluşturduk. Timler tamamıyla jandarma komutanın emrinde ve denetiminde çalıştı.
SİLAHLARI JANDARMA ZİMMETLE VERDİ
Korucuların sadece Kaleşnikof'ları vardı. Oysa PKK'da her türlü ağır silah vardı. Onlarla mücadele edecek timde de ağır silah olması gerekiyordu. Biz silah ithal ederek bunları makinalı tüfekle, roketle, bomba atan tüfekle, gece görüş dürbünü, mayın dedektörü, telsiz ve diğer malzemelerle takviye ettik.
İthal ettiğimiz silahlar, doğrudan jandarmanın deposuna gidiyordu. Silahlar zimmetlendikten sonra, jandarma tarafından, koruculara yine zimmetle veriliyordu. Silahların çok azı emniyet müdürlüğüne verildi. Onlara da zimmetle verildi.
Silahların bir kısmını Muş İl Jandarma Komutanlığı'na ve Diyarbakır Bismil Jandarma Komutanlığı'na da verdik. Biz 300 silah getirirsek, bunun 200'ü bizim, 100'ü Muş'un oluyordu.
PARALARI ÇİLLER GÖNDERİYORDU
Paraları Başbakan Tansu Çiller gönderiyordu. Paralar sanıyorum Başbakanlık Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'ndan gönderiliyordu. İthalat işlemi yapmadan önce Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan izin alıyorduk. İthal edilecek malzemenin esvabını belirtiyorduk. Yanılmıyorsam 4 defa ithalat yaptık. Toplam 16 parti halinde geldi. Çin'den alınan silahları Trigon şirketi aracılık etti. Bu şirketin adresi ABD olmasına rağmen sahibi Türk'tür. Çin'den Trigon'un getirdiği silahlar Derince limanından giriş yaptı. Cengiz Topel Havalimanı'ndan askeri uçakla Batman'a taşındı.
Ben Ertaç Tinar'ın sahibi olduğu Hospro firmasından hiç silah almadım. Bulgaristan'dan Kintex şirketinden alınan silahlar Filibe'den askeri uçaklara yüklendi, direk Batman'a indi. Bulgar Kintex firmasının Türkiye temsilcisi Alpin Dış Ticaret Şirketi'dir. Biz Alpin'le muhatap oluyorduk.
1000 kişilik Özel Birlik’in Kanas’ı da vardı
Vali denetimde
Batman'da 1993 yılı sonunda PKK ile daha etkin mücadele etmek üzere, geçici ve gönüllü koruculardan 'Özel Birlik' oluşturuldu. Aylarca eğitimden geçirilen 'Özel Birlik' zamanla terör mücadelesinde bölgede kullanılan en etkin güç oldu. Sürekli hareket halinde olan ve sürekli operasyonlar gerçekleştirilen 'Özel Birlik', zaman zaman dönemin Batman Valisi Salih Şarman tarafından denetleniyordu. Denetimlerde askeri yetkililer de bulunuyordu. Askeri birliklerde eğitim gören 'Özel birlik' mensupları yakın dövüşü de çok iyi biliyordu. Birlikteki keskin nişancılar, suikast silahı 'Kanas' ile dolaşıyordu. Özel Birlik, Vali Şarman'ın Batman'dan ayrılmasından sonra dağıtıldı.
Çiller: Her şey arşivde var
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Batman Valilliği'nin 1994-1996 yıllarında ithal ettiği silahlarla ilgili olarak, ‘‘Herşey yasalar çerçevesinde yapılmıştır. Soruşturma devam ediyor. Herşey ortaya çıkar. Devletin elinde belgeler vardır. Soruşturma sonuna kadar götürülmeldir’’ dedi. Çiller, bir gazetecinin ‘‘Sizin döneminizde Batman Valisi'ne mektup gönderdiniz mi?’’ sorusuna da, ‘‘YPK (Yüksek Planlama Kurulu) kararı olduğu için’’ karşılığını verdi.
ERKAN TELEFONUNU KAPATTI
Dönemin Olağanüstü Hal Bölge Valisi Ünal Erkan ise suskunluğunu koruyor. Erkan telefonlarını kapatırken, konuyla ilgili olarak açıklama yapmaktan kaçındı. Erkan, dönemin Başbakanı Çiller tarafından siyasete sokulmuştu.
Jandarma: Hepsi bizde zimmetli
JANDARMA Genel Komutanlığı, ‘‘Batman Valilliği'nce 1994-1996 yıllarında tedarik edilen mühimmat ve teçhizatın, jandarma birliklerince mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde Batman Valiliği'nden kuruşlu belgelerle teslim alındığını, halen noksansız olarak birliklerin zimmetinde ve kullanımında olduğunu’’ bildirdi.
Jandarma Genel Komutanlığı Genel Sekreterliğ'nden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın ve yayın organlarında, Batman Valiliği'nce 1994-1996 yılları arasında silah ithal edildiği ve bu silahlardan bir kısmının kayıp olduğu konusunda haberlerin yer aldığı anımsatıldı. Açıklamada, şöyle denildi:
‘‘Batman Valiliği'nce 1994-1996 yıllarında tedarik edilen mühimmatve teçhizat, jandarma birliklerince mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde Batman Valiliği'nden kuruşlu belgelerle teslim alınmış olup, halen noksansız olarak birliklerin zimmetinde ve kullanımındadır.’’
Açıklamada, silahların dökümü de verildi. Buna göre, Batman İl Jandarma Komutanlığı'na teslim edilen ana malzemeler şöyle:
8 adet Landrover araç, 1328 adet Kaleşnikov piyade tüfeği (225'i lançerli), 50 adet RPG-7 roketatar, 209 adet BKC makineli tüfek, 20 adet Kannas piyade tüfeği, 2 milyon 500 bin 800 adet fişek (7.62 mm), 1832 adet RPG-7 roketatar mühimmatı, 5500 adet el bombası, 6970 adet Lançer bombası, 35 adet gece görüş dürbünü, 6 adet gece görüş gözlüğü, 6 adet hedef noktalayıcı, 1 adet jeneratör, 10 adet el dürbünü.