Güncelleme Tarihi:
DOLMABAHÇE Sarayı’nın Saltanat Kapısı’nda polislere ateş açan yasadışı DHKP-C örgütü üyesi Fırat Özçelik’in kullandığı Sterling otomatik tabancanın balistik incelemesinde herhangi bir kayda rastlanmadı. Olayın ardından İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok “Teröristin üzerinden çok eski bir uzun namlulu silah çıktı” derken Sterling’lerin 2’nci Dünya Savaşı’nda İngiliz ordusu tarafından kullanıldığı tespit edildi. Özçelik ile ilgili geçen mart ayından bu yana Emniyet birimlerine uyarı gönderildiği de bildirildi.
MİT, EMNİYETE BİLGİ VERDİ
Özçelik’le ilgili ilk yazışma, 27 Mart 2014’te MİT ile Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) arasında gerçekleşti. MİT Müsteşarlığı, EGM’ye gönderdiği gizli yazıda, DHKP-C’nin olası bir yasadışı eylemde Özçelik’i ‘öncelikli’ olarak değerlendireceğini ve Özçelik’in silahlı, bombalı ve canlı bomba eylemlerinde yer alabileceğini bildirdi. Bu yazı üzerine EGM hemen harekete geçerek 81 ilin emniyet müdürlüğüne 28 Mart 2014 tarihli yazı gönderdi. EGM, bu yazıda, Özçelik’in yanı sıra Ali Ekber Kalender ile Cengiz Karakaş adında örgüt mensuplarına da yer verdi. DHKP-C’nin eylemlerine karşı birimlerin dikkatli olması talimatı iletildi.
DEVLET ADAMLARI HEDEFTE
EGM, 21, 23 ve 25 Haziran 2014’te de arka arkaya 3 uyarı yazısını birimlerine ulaştırdı. 21 ve 23 Haziran tarihli yazılarda Özçelik’in yanı sıra Dilek Kaya ve Fehmi Oral Meşe’nin Suriye’den Türkiye’ye giriş yaptığı bildirildi. 25 Haziran tarihli son yazıda ise Tokat Niksarlı Meşe, Hatay Samandağlı Özçelik ve Antakyalı Kaya’nın fotoğraflarının Yüz Tanıma Sistemi’ne (YTS) yüklendiği bildirildi. Bu bildirim üzerine şüphelilerin açık kimlikleri ile ayrıntılı görüntüleri tüm Emniyet birimlerinin kullanımına sunuldu. Ayrıca örgütün siyasiler, devlet adamları, Türkiye’deki yabancı elçilikler ve konsolosluklar ile kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik 6 ayrı noktada eylem planladığı bildirildi.
Tutuklanmıştı
DHKP-C’nin üstlendiği eylemde Fırat Özçelik, Dolmabahçe Sarayı’nda saygı nöbeti tutan polislerden birinin kabinine el bombası atmış, bomba patlamayınca silahını çekerek kurşun geçirmez cama ateş açmıştı. Kaçarken üzerindeki ikinci el bombasını yere düşüren Özçelik, saygı nöbeti tutan polisler tarafından yakalanmıştı. Emniyet’teki sorgusunda konuşmayan Özçelik, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı İrfan Fidan tarafından ifadesi alınarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Nöbetçi İstanbul 4’üncü Sulh Ceza Hâkimi, sorgusunun ardından Özçelik’i ‘ruhsatsız silah bulundurmak, taşımak, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak, kasten öldürmeye teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlarından tutuklamıştı.