Silah zoruyla kimyasal teftiş

Güncelleme Tarihi:

Silah zoruyla kimyasal teftiş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2013 01:27

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye yönetiminin kimyasal teftiş için BM denetçilerine kapıları açmaması durumunda, “Gönüllü Ülkeler Koalisyonu’nun Esad’ı durduracağını” söyledi. Suriye’nin Dostları grubu üyesi 11 ülkenin BM dışı askeri müdahale tehdidi artınca, Esad rejimi, Guta’daki saldırıdan dört gün sonra uluslararası denetçilere izin verdi.

Haberin Devamı

SURİYE’nin başkenti Şam’ın Guta bölgesinde geçen çarşamba yaşanan kimyasal saldırının ardından bu ülkeye uluslararası askeri müdahale sesleri gürleşti. İtalyan La Repubblica gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Savaşı sırasında Srebrenica katliamı sonrası oluşturulan ‘Gönüllü Ülkeler Koalisyonu’nun Sırp hedeflerini bombalamasını hatırlattı. Davutoğlu şunları söyledi:

KİM YAPTI, ARAŞTIRILMALI

“Gerçek şu ki Suriye’de kimyasal silah kullanıldı. Yoksa bu kadar ölü toplu halde olmazdı. Ama önemli soru, bunu kimin yaptırdığı. Bunu anlamak için BM’nin yerinde, ayrıntılı bir denetimde bulunması gerek. BM müfettişlerine tam erişimin sağlanmasını istiyoruz. Esad buna izin vermezse, bu tamamen onun sorumluluğunda olacaktır. Bu durumda Gönüllü Ülkeler Koalisyonu onu durduracaktır.”

ELİMİZ BAĞLI KALMAYACAK

Davutoğlu önceki gün geç saatlerde ABD’li mevkidaşı John Kerry ile iki kez telefonda görüştü. Edinilen bilgiye göre iki taraf şu görüşte mutabık kaldı: “Eğer BMGK’da Rusya ve Çin’in karşı çıkması nedeniyle bir tavır alınamazsa, Esad’a karşı elimiz kolumuz bağlı kalmayacaktır. Suriye halkının yanında olan ülkeler gerekenleri yapmak için uluslararası hukuka uygun başka girişimleri başlatmalıdır.”

Haberin Devamı

Şam: Piknik gibi olmaz

Suriye Enformasyon Bakanı Ümran Zuabi, askeri müdahalenin “piknik olmayacağını” belirterek “Çok ciddi sonuçları olur. Ortadoğu’yu yakacak bir alev topu yaratır” dedi. Artan baskı üzerine Suriye yönetimi, günlerdir Şam’da bir otelde bekleyen BM denetçilerinin olay yerine gitmesine dün izin verdi. Rejim, bugün bölgede ateşkes uygulayacak. Rusya da bölgeyi kontrol eden muhaliflere, BM denetçilerinin güvenliğini sağlama çağrısı yaptı. Bir ABD yetkilisi ise AFP’ye, “Suriye’nin kararı muteber değil, çünkü çok geç alınmış bir karar” dedi. Kimyasal silahlarda kullanılan maddeler birkaç gün içinde etkisini yitiriyor ve onları saptamak zorlaşıyor. AP’ye konuşan bir ABD yetkilisine göre rejimin kimyasal silah kullandığına ilişkin “çok az kuşku” var.

İncirlik Üssü masaya gelebilir

Haberin Devamı

Suriye ile ilgili bugün iki kritik toplantı yapılacak. İstanbul’da bugün gerçekleşecek Suriye Dostları Çekirdek Grubu siyasi direktörler toplantısında Türkiye’yi eski Şam Büyükelçisi ve Ortadoğu’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon temsil edecek. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 11 ülkenin askeri yetkilileri ise Ürdün’de biraraya gelecek. Bu toplantıda Türkiye’yi 30 Ağustos’ta orgeneralliğe yükselecek olan Genelkurmay İkinci Başkanı Korgeneral Yaşar Güler veya Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk temsil edecek. Ürdün’deki toplantıda olası bir hava harekatında İncirlik’in kullanımının da ele alınabileceği belirtiliyor.
Genelkurmay başkanları dün Ürdün’e gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Reuters: En büyük silah sevkıyatı

SURİYE’de rejimin sahadaki askeri üstünlüğü devam ederken, Özgür Suriye Ordusu Deyr ez Zor’da çatışmayı sürdürüyor. Reuters haber ajansına göre Körfez ülkelerinin finansmanıyla, 400 tonluk silah ve askeri mühimmat taşıyan 20 römork, hafta sonunda Hatay üzerinden Suriye’nin kuzeyine geçti. Suriyeli muhalif komutan Muhammed Salim, silah ve mühimmatın Suriye’nin kuzeyinde muhaliflere ait cephaneliklere dağıtıldığını söyledi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise Reuters’ın iddiasını yalanladı. Daha önce de Türkiye ile ilgili benzer haberlerin çıktığını hatırlatan yetkililer, “Bu son haber de doğru değil” dedi. (Foto: Reuters/Khalil Ashawi)

Haberin Devamı

Tepkiler sertleşiyor

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: 21 Ağustos saldırısının kimyasal nitelikli olduğunu gösteren çok sayıda delil var. Hepsi, sorumlunun Suriye rejimi olduğuna işaret ediyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron, “Ciddi bir yanıt vermek gerektiği konusunda ABD ile uzlaştık” dedi. Sunday Times’ın haberine göre Suriye’deki belli hedefler, 24 ila 48 saat boyunca füzelerle vurulabilir.
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres: Suriye’den kimyasal silahların çıkarılması için ortak çaba sarfedilmesi gereken zaman geldi. Bunu yapmak çok maliyetli olabilir, ama yapmayıp silahları orada bırakmak daha da maliyetli.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu: Parmağımızla Suriye’nin nabzını tutuyoruz. Gerekirse o parmakla tetiğe de basarız.
Önde gelen Rus milletvekili Aleksey Puşkov: Obama, Suriye’de emin adımlarla savaşa doğru ilerliyor. Tıpkı zamanında George W. Bush’un Irak’ta yaptığı gibi. Gayrimeşru savaşı başlatırsa Obama, Bush’un bir klonu haline gelebilir.
İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Mesud Cezayiri: ABD kırmızı çizgiyi aşarsa, bunun Beyaz Saray için ağır sonuçları olur.
El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi: Katliamın intikamını alacağız. Şam’da halkımızı vuran her kimyasal roketin bedelini Alevi köyleri ödeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!