Güncelleme Tarihi:
Silah Sanayicileri ve İşadamları Derneği (SİSİAD) Başkanı Cemil Eryürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı'nın son yıllarda kurusıkı tabancalarla işlenen suçların artması üzerine hazırladığı yasa taslağının sanayicilerin istediği ölçüde yeterli olmadığını vurguladı. Eryürek, buna karşın, yasal boşlukların giderilmesi açısından silah kullanımına yeni düzenleme getirilmesini, kendilerinin de yıllardır desteklediğini belirterek, “en kötü yasa, yasasızlıktan iyidir” düşüncesiyle hazırlıklara, görüşlerini bildirerek, destek olacaklarını söyledi.
Özellikle son dönemde öğrenciler arasında yaşanan şiddet olaylarının artmasından rahatsızlık duyduklarını ifade eden Eryürek, gençlerin kavgalarda kullandıkları silahlara çok rahatlıkla ulaşabildiğine dikkati çekti.
Yasal boşluk nedeniyle, şehirlerin en işlek cadde ve bulvarlarında işportada bıçak, hatta kurusıkı tabanca satıldığına dikkati çeken Eryürek, şöyle devam etti:
“Türkiye'de, birçok alanda olduğu gibi bu konuda da yasal boşluk var. Daha önce, çıkartılan yasalar ve yönetmeliklerle denetim sağlanmaya çalışıldı. Ancak, bunda pek başarılı olunamadı. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağı, piyasaya düzen getirmesini sağlaması açısından destekliyoruz. Kurusıkı silahların yasal boşluklar nedeniyle sokaktaki tablacıdan, kitapçıya kadar herkes tarafından rahatlıkla satılmasına karşıyız. Bu işi yasal çerçevede, silah sanayicileri, av malzemeleri satan işyerleri yapmalı. Sanayiciler olarak insanların birbirlerine zarar vermelerine, sırf tabanca satabilmek için göz yummayız. Ancak, amacını aşan yasaklamalar olmasını da istemiyoruz.”
Eryürek, çok sayıda Avrupa ülkesinde, kurusıkı tabancanın güvenlik amacıyla satışa sunulduğunu, herhangi bir yasaklamanın söz konusu olmadığını dile getirdi. Vatandaşların kendilerini koruyabilmeleri için ses ve gaz fişeği atabilen silahların yasal standartlar altında satışa sunulması gerektiğini anlatan Eryürek, AB sürecinde silah kullanımını veya üretimini tamamen yasaklamak yerine, sektörle ilgili düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.
Eryürek, eğitim sürecine önem verilmesi halinde yaşanan şiddet olaylarının da aşağı seviyeye çekileceğini belirterek, “Suç silahta değil, zihniyette. Yasanın çıkartılması ve katı yasaklar getirilmesi yetersiz, silah kullanımını özendirici televizyon yayınlarının da denetim altına alınması gerekir. Eğitimin kalitesini artırmak, işsizlik problemlerine en yüksek düzeyde çözüm sağlamak, silahın sadece hobi olarak görülmesini sağlayacaktır” diye konuştu.
KURUSIKIYA ALMAN STANDARDI
Eryürek, yasanın hazırlanması aşamasında İçişleri Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını, taslakla ilgili gelecek dönemlerde de projeler sunacaklarını vurguladı. Kurusıkı üretimine belirli standartlar getirilebilmesi için çeşitli Avrupa ülkelerindeki uygulamaları incelemeye aldıklarını ifade eden Eryürek, şöyle devam etti:
“Yaptığımız araştırma sonucunda, Almanya'daki uygulamanın üst düzey güvenlik sağladığını gördük. Alman standartlarını baz alarak hazırladığımız raporu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sunduk. Bundan sonraki aşamada bakanlık ve Türk Standartlar Enstitüsü, Almanya'daki uygulamayı Türkiye'ye uyarlayacak. Böylece kurusıkı silahla ilgili belirsizlik ortadan kalkacak. Standartla getirilecek denetim toplum ve silah sanayisi için önemli.
Alman standartlarıyla kuru sıkı üretiminde daha gelişmiş teknoloji kullanılacak. Kurusıkı tabancanın küçük, yasadışı atölyelerde gerçeğe dönüştürülmesi imkansız hale gelecek.”
Eryürek, yılda 600 bin kurusıkı tabanca üretimi olduğunu, bunun 500 bin civarındakini yurtdışına gönderdiklerini söyledi. Gerek yayınlar, gerekse de yasalarla Türk silah sanayicisini baltalamak yerine destek verilmesi gerektiğini anlatan Eryürek, ”Dünyada savunma sanayi ve silah sektörüne yılda 1 trilyon dolar harcanıyor. Bu pastadan Türkiye'nin de haklı olarak pay alması gerekir. Ancak, bu yasakçı bir zihniyetle gerçekleştirilemez. Şu anda, Türkiye'deki ürünlerin yaklaşık yüzde 80'i, 40 ülkeye ihraç ediliyor ve talepler gelmeye devam ediyor” dedi.
YASA TASLAĞI
İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yasa taslağına göre, kuru sıkı silahlar artık taşınamayacak, izinsiz imal edilemeyecek, satılan silahlar ile devri durumunda mahalli kolluğa bildirimde bulunulacak. Buna göre, kuru sıkı tabancaların imali Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın iznine tabi olacak. Silahlar imal edilirken, ateşli silahlara dönüştürülmesi engellenecek şekilde üretilecek. Bu silahların ithal ve ihracında genel hükümler uygulanacak, İçişleri ile Sanayi ve Ticaret bakanlıklarının uygunluk görüşü alınacak.
Kuru sıkı silahların, fonksiyonel olsun veya olmasın taşınması ile 18 yaşından küçüklere satılması yasaklanıyor. Bu silahların satışı valiliklerin ruhsat verdiği yerler tarafından yapılacak. Bu silahları, ateşli silahlara dönüştürülecek şekilde üzerinde tadilat yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.