Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın haftalık ekonomi ve siyasi gazetesi Die Woche, Federal İçişileri Bakanı Otto Schily tarafından Göç Komisyonu'na atanan tek yabancı işadamı Vural Öger'i okurlarına, ‘‘Prusyalı Türk’’ başlığı ile tanıttı. Yazıda, Alman toplumunun içinde Almanlar'dan bile daha sıkı bir disiplin içinde çalıştığı için ‘‘Prusyalı’’ yakıştırması yapılan Öger'in iş hayatındaki başarılarından, özel hayatındaki kaliteli çizgiden övgüyle söz edildi.
Die Woche tam sayfa yayınladığı yazıda Öger'in yaşam öyküsüne çok geniş yer veriyor. Bir subay çocuğu olan Öger 1960'lı yılların başında Almanya'ya geliyor. Berlin Teknik Üniversitesi'nde mühendislik öğrenimi görürken o dönem gençliğinin siyasi faaliyetlerinden uzak kalıyor. Ancak 2 Haziran 1967'de o da politize oluyor. Berlin'de İran Şahı aleyhindeki bir gösteriye tesadüfen karışıyor. Çıkan kargaşada polisten dayak yiyor, ağır yaralanıyor. İyileşmesi haftalar alıyor. Sonra tazminat talebiyle dava açıyor ve Öger'in avukatlığını Otto Schily üstleniyor. Yani 68 kuşağının avukatı ve bugünün İçişleri Bakanı Otto Schily.
Bu tesadüfi tanışıklık yıllar içinde gelişiyor ve 30 yılı aşkın bir süre sonra Schily, Öger'i Göç Komisyonu üyeliğine atıyor.
SCHILY'NİN DAVETİNE İCABET
Öğrenimi sırasında yabancı düşmanlığı olgusunu hissetmediğini söylüyor Öger, ‘‘Ben yabancı düşmanlığına hiç maruz kalmadım. Ancak bu sorun, benim ülkemin insanları için sorun oldu ve olmaya devam ediyor’’ diyor.
İnce, uzun boylu ve şık giyimli Öger'in Hamburg'un en şık semtinde yaşadığını, Almanya'nın en büyük yedinci seyahat acentasının sahibi sıfatıyla 180 kişiyi istihdam ettiğini ve binlerce insanı seyahat ettirdiğini yazıyor gazete. Ve Öger'in şu görüşlerine yer veriyor:
‘‘Alman toplumu içerisinde yaşayan yabancıların kendilerini kabul ettirebilmeleri, ancak başarılı olmalarıyla mümkün olabilir. Yabancıların karşılaştıkları zorluklar hoşgörüsüzlükten kaynaklanıyor.’’
Genel olarak Almanların yabancı düşmanı olarak gösterilmesinin yanlış olduğuna da dikkati çeken Öger, yabancı oranının yüzde 1 ile 2 arasında değiştiği doğu eyaletlerinde yabancı düşmanlığının ve ırkçılığın aşırı derecede taraftar bulmasına anlam veremediğini belirterek, ‘‘Bu nedenle İçişleri Bakanı Schily'nin daveti üzerine Göç Komisyonu'nda görev almayı kabul ettim’’ diye konuşuyor.
KENDİNİ TÜRK HİSSEDİYOR
Vural Öger bir Alman vatandaşı. 1990 yılında Alman vatandaşlığına geçmeye karar verdikten sonra Türk pasaportunu bırakan Öger, yeni yasa değişikliğiyle birlikte çifte vatandaşlığa hak kazandı. Ancak yeniden Türk vatandaşlığını elde etmek için henüz harekete geçmiş değil. Çünkü kağıt üzerindeki vatandaşlık onun için önem taşımıyor; ‘‘Ben kendimi zaten Türk hissediyorum’’ diyor. Aslında başarılı bir Türk olarak, Türk toplumundan biraz soyutlanmış olsa da, Türklüğünü asla unutmuyor.
BİRGENAİR FACİASI
Vural Öger, 1996 yılında Almanya'dan turist taşıyan Birgen Air'e ait uçağın Dominik Cumhuriyeti açıklarında düşmesinin kendisine yeni tecrübeler kazandırdığını ve son derece zor günler yaşadığını kaydediyor. Çoğu Alman 189 yolcunun can verdiği kazadan sonra bir kesim Alman medyasının bu kazayı Türkiye ve Vural Öger aleyhinde kullanmaya başladığını farkediyor: ‘‘O günlerde sanki transa geçmiş gibiydim. Alman dostlarımdan biraz olsun beni anlamalarını, biraz olsun destek vermelerini bekledim’’ diyor.
Goethe kadar Nasrettin Hoca'yı da okuyan, klasik müzik kadar Türk halk müziği de dinleyen Vural Öger'i tam bir liberal, bir dünya vatandaşı olarak tanımlıyor Die Woche. DIŞ HABERLER SERVİSİ
Altı dil konuşuyor
ALMANYA'daki en başarılı turizmcilerden biri olan olan Vural Öger, 1 Şubat 1942'de Ankara'da doğdu. Ortaokul ve liseyi İstanbul'da tamamladı. 1960 yılında Almanya'ya gelen Öğer, Grafing ve Bad Reichenhall'deki Goethe Enstitüsüne gitti.
1961'de Berlin Teknik Üniversitesi'nde mühendislik eğitimine başlayan Vural Öğer 1968 yılında mezun oldu. 27 yaşında önce Hamburg'ta daha sonra da Berlin, Hannover ve Bremen'de seyahat büroları açan Öger'in kurduğu ilk seyahat şirketi ile 1970'li yılların başında Türkiye'ye uçuşlar düzenlemeye başladı.
1982 yılında Öger Tours GmbH'yı kuran ve 1990 yılından itibaren Mısır, Tunus ve Fas'a, ilerleyen yıllarda Yunanistan, Malta ve Dominik Cumhuriyeti'ne de uçuşlar düzenleyen Öger Tours, 1997 yılında ATT Turistik GmbH'yi satın aldı. Öger Tours GmbH, Öger Türk Tur GmbH ve ATT Touristik GmbH'dan oluşan Öger Grubu 1997 ve 1998 yıllarında Küba ve Karayip Adaları'na da uçuşlar düzenlemeye başladı ve 1999/2000 sezonunda da Çin ve İspanya'yı da programına aldı. 9 bin yatak kapasiteli 10 otel sahibi olan Öger Grubu'na ait Antalya'daki Incoming Agentur Great Jolly, bu branşta Türkiye'nin en başarılı acentası olarak gösteriliyor. Türk ve Almanları daha yakınlaştırmak için 1998 yılında kurulan Türk-Alman Vakfı'ında önemli rol oynayan Vural Öğer evli ve üç çocuk babası.
Vakıf iki yılda çok yol aldı
Vural Öger, 1998 yılında Hürriyet'te çıkan bir röportajında vakfın kuruluş çalışmaları içindeydi. Bu röportajda vakfa ilişkin söyledikleri, Die Woche'un yazısıyla karşılaştırıldığında, Öger'in iki yılda aldığı yolu gösteriyor: