Güncelleme Tarihi:
Belediye ses yayın cihazından yapılan anonsta halkın evlerindeki musluklardan akan suyu geçici bir süre kullanmaması istendi. Siirt’in AKP’li Belediye Başkanı Mervan Gül, su sorunuyla ilgili daha sonra basın toplantısı düzenleyeceğini belirterek, “Şimdi konuşmak istemiyorum” dedi. Aylardır su sorunu yaşayan Siirtlilerin protesto gösterileri yaptığı kentte artık isyan noktasına geldiklerini dile getirerek, soruna çare bulunmasını istedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın memleketi Siirt’te aylardır yaşanan su sorunu her geçen artarak büyüyor. Merkez nüfusu 105 bin olan Siirt’te, kentin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Şirvan'ın Hesko Mevkii'ndeki kaynağın kuraklık nedeniyle azalması sonucu, yazın başından bu yana musluklardan yeterli su akmadı. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, 45 derece varan hava sıcaklığında zaman zaman protestoda bulunup, ellerinde boş su bidonlarıyla yürüdükleri belediye binasında bazı camları kırdı.
Siirt’teki su sorununu gündeme getirip, protesto etmek için geçen ay yerel Güney Gazetesi, 10 kupona bir litre su kampanyası düzenledi. Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık, su sorununu protesto etmek amacıyla kentten göç etmeyi düşündüğünü, halkın da göçe hazırlandığını söyledi. DTP’li Belediye Meclis üyeleri geçen hafta basın açıklaması yaparak, Belediye Başkanı Mervan Gül’ün meclis toplantısında kendilerine ‘suyun kaynatılmadan içilmemesi’ gerektiğini söylediğini iddia ederek, bu durumu halktan gizlediği gerekçesiyle, ilgili bakanlık müfettişlerinin inceleme yapmasını istedi. DTP’liler, Hizan Çayı’ndan alınan suya içilebilirlik raporu alınmadan halka verildiğini, bunun da kentte tifo hastalıklarında artışa yol açtığını ileri sürdü.
ÇEVRE BAKANI GELDİ
Siirt’te yaşanan su sorunu nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Edoğan’ın talimatıyla Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 10 gün önce kente gelerek, su sorununu çözeceklerini söyledi. Su arıtma tesisinin temelini atan Bakan Eroğlu, bakanlığına bağlı tüm genel müdürlerle Siirt’in su sorununu çözmeye geldiklerini belirtti. Eroğlu, Siirtlilere yaptığı konuşmada, “Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla İstanbul’da yaptığımız en modern biyolojik içme suyu arıtma tesisinin aynısını bugün burada temelini attık. Biliyoruz burada içme suyu sıkıntısı vardır ve bu sıkıntıya köklü bir çözüm bulmaya geldik. Bu sene ülke genelinde bir kuraklık yaşandı, Siirt’te yapılan projeler üzerinde bir etüd çalışması hazırlayarak gerekirse Hizan suyu üzerinde baraj inşa edeceğiz” dedi.
SUYU İÇMEYİN ANONSLARI YAPILIYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt’e içme suyu sağlayan Kezer Hizan suyunun resmi açılışını 20 ay önce Kastamonu’dan toplu açılışlar sırasında yapmıştı. Başbakan Erdoğan’ın bitmeden açılışını yaptığı Kezer Hizan suyunun 10 gün önce kente verilmeye başlanmasıyla, su sorunu başka bir boyut kazandı.
Musluklardan akan suyun yüzde 90’nun çamurlu olması Siirtlileri de yeniden isyan ettirdi. Hizan Çayı'ndan alınıp depolardan arıtılmadan şebekeye verilen suyun çamurlu akması üzerine belediye ses yayın cihazından anons yapılarak, halkın evlerindeki musluklardan akan suyu geçici bir süre kullanmaması istendi. Siirt’in AKP’li Belediye Başkanı Mervan Gül, su sorunuyla ilgili daha sonra basın toplantısı düzenleyeceğini belirterek, “Şimdi konuşmak istemiyorum” dedi.
Siirt Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, Kezer Hizan suyunun arıtılmadan şebekeye verildiğini belirterek, “Bu suyun içilmesi özellikle çocuklar için sakıncalar oluşturabilir. Bu nedenle biz halktan Kezer Hizan hattından gelen şebeke suyunu içmemelerini istiyoruz” dedi.
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu da su parasını dahi ödeyemeyen yoksul vatandaşlar için bu uyarıların bir çözüm olmadığını söyledi. Kuzu, “Halkın yüzde 65’inin yeşil kartlı olduğu bir memlekette bu anonslar bir anlam ifade etmiyor. Şebeke suyunun parasını vermekte dahi zorlanan insanlara ‘hazır su için’ demek ne kadar gerçekçi olur” dedi.
Arıtma tesisi devreyi sokulmayan Hizan Keser suyunun direkt halka verildiğini söyleyen Siirtliler, artık bu soruna çare bulunmasını istedi. Evlerinden çamurlu su aktığını, bu suyu ne içmede ne yıkanmada ne de diğer ihtiyaçlarında kullanamadıklarını belirten Siirtliler, “Çocuklarımız bu suyu bizden habersiz içiyor. Hastalık kapma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyorlar. Parası olan hazır su alıyor. Parası olmayan dar gelirliler ise bu suyu bir şekilde kullanmak zorunda kalıyor. Aylardır bir kentin su sorunu çözümlenemez mi? Yetkililer artık bu konuda duyarsız kalmasın, su sorununa kalıcı çözüm istiyoruz” dediler.