Güncelleme Tarihi:
Şiir yazmak ihtisas işi
Bir portre : Dr. Nevzat AKYAR
Şiirin hekimlik kadar bir ihtisas işi olduğunu vurgulayan Dr. Akyar ''Şiir insan ruhuna çöl sıcağında serin vahalar sunar'' diyor.
Kemenkeş adıyla ilk şiir kitabını yayınlayan Dr. Nevzat Akyar'ın Edebiyat Öğretmeni Derya Karasöğüt, öğrencisinin kitabına yazdığı önsözde duygularını şu cümlelerle aktarıyor:
‘‘Duygu dünyamızın çölleşmeye başladığı, her tarafının çıplak kum tepeleri, bodur otlar, çalı ve dikenlerle çevrildiği günümüzde ruhumuz, serin rüzgarların şarkı söylediği, gölgelerin süslediği, soğuk pınarların nağmeleri ve çiçeklerin renkleriyle oynaşan bir havayı özlüyor.’’
Akrebin Sırtında Karınca, Dokunma Yüreğime Sözlerinle ve Yunus Gibi adlarıyla üç bölümden oluşan Kemenkeş'te öğretmen Karasöğüt, özlediği havayı bulduğunu yukarıdaki sözleriyle vurguluyor.
Birinci bölüm imge ağırlıklı şiirlerden oluşurken, ikinci bölümde daha çok doğa, aşk ve sevda şiirleri yer alıyor. Yunus Gibi'de ise mistisizm ağırlık basıyor.
KIZIMA MEKTUPLAR
‘‘Sen başak gibi büyüdün hızla/zaman senden daha hızlı geçti üstümüzden/bir eliyle seni beslerdi annen/bir eliyle de şiirler yazardı aşk üstüne/o zaman modern arkadaşları vardı/arkadaşlarının da annen gibi dostları/daha ezilmemişti şairler, kıdemliydi/o zaman sadece barışı yaşardın..’’ diye sesleniyor Dr. Akyar Kızıma Mektup şiirinde. İstanbul'da şiirlerini göstermek için gittiği bir kitabevi yöneticisinin takındığı tavır karşısında neye uğradığını şaşıran Akyar, bu şiirin bir bölümünde de yaşadığı anı şu dizelerle anlatıyor:
‘‘Sonra ben de bir kasım yaşadım/firavun gibi kasıntı ve soğuktu kasım/senin için yazdıklarımı/anene ağladıklarımı/yani bütün aşklarımı,bütün çocuklarımı/bütün şiirlerimi, nisanlarımı/yüzüme çarptı, bir kasım gibi/kasım kasımdı...’’
Dr. Nevzat Akyar 1968 yılında Antalya'da doğdu. Aynı kentte öğrenimini tamamladı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Fırat Üniversitesi'nde Deri ve Zührevi Hastalıklar dalında uzmanlık eğitimini tamamladı.
Şiir denemelerine ortaokul yıllarında başlayan Akyar, 1989 yılında Antalya'da yerel bir gazetenin açtığı şiir yarışmasında ikincilik ödülü aldı. Bir yandan mesleğini sürdüren Akyar, bir yerel televizyonda da şiir programı hazırlıyor.
Dr.Akyar’dan şiir
Hayalimdeki
Bazen bir çiçekte, gülde,
nergistedir.
Şırıl şırıl akan pınarda zevktedir
Her zaman bir başka
güzelden seslenir
Hep gül demindedir içimde
sevgili.
Tüm güzelliklerde onu
ararım ben
Arı vızıltısı, kuş cıvıltısında
Özgür uçan kelebekler hatırlatır
Hep bahar tatındadır
bende sevgili.
Gezdiğim yollardır, aldığım
nefestir
Yakamoz renginde, dalga
sesindedir
Bir buse gibi kalbime
kondurulan
Güzel bir rüyadır bende sevgili
YALNIZLIK ŞİİRLERİ
Yalnızlık bir döşekse
Yalnızlık bir döşekse yastığına başını koy
Saçını tara geçen gemilerin
Dip sularına karış
kestanenin
Bulutun çağrısını duy
Bir yol başlarsa senden biterse sende
Taşını döşe güneşini aç
Uçtukça gömül balçığına
Bir yalnızlıktan gidilir
kalabalığa.
S. Kudret AKSAL
Yalnızlık
Sana bir sorum var: Yalnızlık nedir?
Kökleri tarihin neresindedir?
Kanun koyucular bilir mi dersin:
‘‘Yalnızlık Hammurabi'den eskidir’’
Ahmet NECDET
FAKSIMIZA DÜŞENLER
Neydi
Ne oldu
Yabancılaştık birbirimize/Yenildik hislerimize/İyi olanlarına değil elbette/Çare bulduk terketmekte/Zamana attık hep suçu/Subjektif, objektif ve psikolojikk olarak/Hayatı da ayırdık bölmelerle/Arkadaş, kardeş, eş ve iş olarak/Kendimize hiç bir şey kalmadı/İnsan, ben ve vücut olarak/Yaşadığımızı düşündük her adım atışta/Hayat normları olmasa da/30, 40,50,60 her basamakta yaşlansakta/Bugünü kar saydık/Sevdiğimiz yanımızda yoksa da/Dünyayı kucakladık/Olmayan kollarımızla/Sevdalar yanımıza kadar gelse de/Görmedik güzelliğinden bahsettiğimiz gözlerimizle/Ve yaşamı paylaştık hiç bir şey hissetmediklerimizle/Sevgimiz, sevdiğimiz, bir kenarda bekledi sessizce/Acımadık bile bekleyene/Tüm her yer dolu zannettik sevgiyle/Küçücük yürüğimizle/Meydan okuduk yüyüklere/Birbirimizin sevgisine sahip olmadık/Ayrıldık/Yaşam boyu sürecek bir hasret sahibi olduk. Ayşe ALTIN
Umutevi’ne bağışladı
Dr. Necdet Özkaya, kitap gelirini Umut evi'ne bağışladı.
Solmasın Yüzün adlı şiir kitabının ilk baskısını Antalya Yetim ve muhtaç Çocuklar Vakfı'na (AYÇOV) bağışlayan Dr. Necdet Özkaya, kitabının ikinci baskısını yaptı ve bunun gelirlerini de Antalya Sokak Çocukları Derneği'ne (UMUTEVİ) bağışladı.
Bu tür yardımlardan çok mutlu olduğunu belirten Özkaya, ' Kitabın birinci baskısı kısa sürede tükendi. İkinci baskıyı yaparsam gelirini UMUTEVİ'ne bağışlayacağımı söylemiştim. Bu sözümü yerine getirdiğim için mutluyum''