Sigortacılar, riskli gördükleri Tuzla tersanelerini sigortalamıyor

Güncelleme Tarihi:

Sigortacılar, riskli gördükleri Tuzla tersanelerini sigortalamıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2008 00:00

SİGORTA şirketleri, önceki yıllarda da Tuzla’daki tersanelerden ciddi sigorta talebi geldiğini belirterek, hem yurtdışından reasürans teminatı bulamadıkları hem de riskli olduğu için ne tersaneleri ne de çalışanları sigortalamadıklarını söylüyorlar.

SON iki yılda arda arda işçi ölümleri ile gündeme gelen Tuzla tersaneleri, sigortacılar için de birinci derece riskli bölge ilan edildiğinden, hem tersaneler hem de çalışanlar sigorta teminatı verilmiyor. Sigortacılar, daha önceki yıllarda da tersanelerin sigortalanması için kendilerine talep geldiğini, ancak yurtdışından reasürans teminatı bulunamadığından sigortalamadıklarını belirterek, son yaşanan olaylardan sonra ise Tuzla’daki tersanelere hiçbir sigorta teminatı verilemeyeceğini söylüyorlar. Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, riskleri ölçebildikleri, yönetebildikleri ve karşılığında da prim alabildikleri sürece herşeyi sigortalayabileceklerini ifade ederek, ancak Tuzla tersaneler bölgesinin çok özel bir durumu olduğunu kaydetti.

Temel sorun iş güvenliği

Fırat, Aviva Sigorta olarak bölgede teminat vermediklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bildiğiniz gibi şu anda Tuzla Tersaneler bölgesi tarihinin en yoğun dönemini yaşıyor. Bu sebeple bize yoğun bir şekilde birkaç yıl önce sigorta talepleri geldi. Ancak en temel nokta, bölgedeki iş güvenliği konusuydu. Tersanelerde çalışan işçilerin çok büyük kısmı tersanelerin çalışanları değil, tersanelere taşeron olarak iş yapan kurumların personeliydi. Kurumsal kimliği olmayan, usta-işçi mantığı ile ucuz yolla tersanelere iş yapmaya çalışan kişilerden oluşan bu gruplar, iş güvenliğinden tamamen uzaktırlar. Bugün o bölgede çalışan işçilerin sayısını herhangi bir resmi kurumdan tespit ettirmeye kalksanız eminim her kurumdan başka başka rakamlar elde edersiniz. Bu da görüntüde büyük yatırımların olduğu tersanelerin arkasında kurumsal kimlikten uzak grupların olduğunun bir kanıtıdır. Bu sebeple biz bölgede işveren mali mesuliyet veya ferdi kaza sigortası teminatlarını verebilmek için karşımızda iş güvenliğine inanan, bu konuda risklerini yönetmek adına aksiyon alan bir kurum görmek isteriz."

Depremde en riskli bölge

Ertan Fırat, Tuzla’daki tersaneleri sigorta kapsamı içine almamalarının bir başka nedeninin de ağır iş makinelerinin makine kırılması riski taşıdığı ve daha da önemlisi potansiyel İstanbul depreminde bu bölgenin en riskli bölgelerin başında geldiğini sözlerine ekledi.

Ergo İsviçre Sigorta Genel Müdürü Murat Balcı ise çalışanların sağlıkları ve hayatları açısından tersanelerin normalin çok üzerinde risk ihtiva eden faaliyet kollarından biri olduğunu belirterek, "Yıllar içinde bu tür işletmelere gerek ferdi kaza, gerekse işveren mali sorumluluk sigortaları teminatı veren sigortacıların neticelerinin çok iyi olmadığı biliniyor. Tabii ki, burada tersanelerdeki olumsuzlukların dışında sigortacıların riske uygun fiyatlandırma yapmamış olmaları da etken" dedi.

Standartlar karşılanmalı

Murat Balcı, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle tersane çalışanlarına teminat vermemenin işin kolayına kaçmak olacağını da vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerekli tedbirler alındıktan sonra sigorta yapılır. Bu sayede sigortacılar da tersanelerdeki çalışma koşullarının iyileştirilmesine en azından tespit ve tecrübeleriyle katkıda bulunur ve çalışma koşullarını çağdaş standartlara ulaştıran tesisleri bir vesile ile de destekleyebilirler. Bizden tersane çalışanları için örneğin ferdi kaza teminatı talep edildiğinde konuyu detaylı bir şekilde inceliyoruz. Söz konusu tersaneyi pek çok farklı risk kategorisi açısından değerlendiriyoruz. Bunun sonucunda öngördüğümüz standartları karşıladığını tespit ettiğimiz tersane için fiyat çalışması yapıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!