Güncelleme Tarihi:
Kanser Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan Karaman, içinde 4 bin çeşitten fazla kanser yapıcı ve zehirli madde bulunan sigaranın, akciğer, gırtlak, idrar torbası gibi pek çok kanser türüne sebep olduğunu bildirdi.
Karaman, sigara, alkol ve yasa dışı bağımlılık yapıcı maddelerin organizmayı olumsuz yönde etkileyerek, sağlığa zarar verdiğini vurguladı.
Tütün ve tütün ürünleriyle ilişkili kanserlerin Avrupa ve Amerika ile kıyaslandığında, Türkiye'de çok daha yüksek olduğunun saptandığını ifade eden Karaman, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin kanser bütçesi, Avrupa'daki 6. büyük bütçe. Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin yaklaşık beşte biri kanser tedavisine harcanıyor. Türkiye'de en sık görülen kanser türleri içinde akciğer-bronş kanseri ilk sırada yer alıyor. Halen ülkemizde 3 milyon müzmin bronşit hastası var ve her yıl 50 bin akciğer kanseri olgusu ortaya çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2030'a gelindiğinde tütün kaynaklı yıllık ölümlerin 8 milyonu geçeceğini öngörüyor. Bu tablo karşısında bir an önce sigarayı bırakmak sağlığınız için atacağınız en önemli adımlardan biri."
"GEÇ OLMADAN UZAKLAŞIN, BAĞIMLILIKLAR KANSER YAPIYOR"
Karaman, bağımlılık yapıcı maddelerin başında gelen sigaranın, insanları, kanserojen maddelere, nikotine, karbonmonoksit ve birçok toksik maddeye maruz bıraktığına işaret ederek, nikotin bağımlısı kişilere, uzmanlardan destek alarak bağımlılıklardan uzaklaşmaları çağrısında bulundu.
Sigara kullananlarda mesane kanseri görülme oranının kullanmayanlara göre iki kat daha yüksek olduğuna dikkati çeken Karaman, sigaranın özellikle kalp damarlarını tıkaması sebebiyle kalp krizlerine, genç yaşta ani ölümlere, damarlardaki tıkanıklıklar nedeniyle kol bacak kaybına, felce, müzmin bronşite, kadınlarda ve erkeklerde üreme yeteneğinin kaybına, anne ve babası sigara içen çocuklarda astım, kulak ve akciğer iltihaplarına yol açtığını bildirdi.
Karaman, tütün kullanımından kaynaklanan diğer kanser türlerinin ise boğaz ve ağız kanserleri olduğunu belirterek, nargilenin de halk sağlığında yeni bir mücadele alanı olarak gündeme alınması gerektiğini kaydetti.