Sigaraya yılda 15 milyar harcanıyor

Güncelleme Tarihi:

Sigaraya yılda 15 milyar harcanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 17:01

Türkiye'de sigaraya yılda 15 milyar dolar harcandığı ve her yıl 110 bin kişinin sigaradan hayatını kaybettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla Taksim Titanic City Otel'de sigara boykotuna destek veren sanatçı, bürokrat ve iş dünyasından isimlerin de katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan İstanbul Vali Yardımcısı ve İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, kapalı alanlarda sigara içme yasağı getiren kanunundan geri dönüşün söz konusu olmadığını belirterek, vatandaşlardan yasağa aykırı hareketleri kendilerine bildirmelerini istedi.

Aydın, Kurtuluş Savaşı'nda verilen mücadele gibi sigaranın boykot edilmesi için de omuz omuza verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın da, tek bir kişinin dahi sigaradan uzak durması için 10 yıldır mücadele verdiklerini söyledi.
Kapalı alanlarda sigara içme yasağının çıkmasında dernek olarak büyük katkı sağladıklarını ifade eden Aydın, “Türkiye'de her yıl 110 bin kişi sigaradan ölüyor ve sigaraya yılda 15 milyar dolar harcanıyor” dedi.

Sigara nedeniyle özürlü çocuklar doğuyor

Aydın, dünya genelinde ise yılda sigaraya 400 milyar dolar harcandığını, buna karşılık 600 milyar doların da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanıldığını belirtti.

İstanbul'daki orman yangınlarının yüzde 50'sinin sigaradan kaynaklandığını ifade eden Aydın, sigara içen ya da sigara içilen ortamda bulunan anne adaylarının çocuklarının yüzde 25'inin de özürlü olarak dünyaya geldiğini kaydetti.
“Sigaranın sosyal statüsünü Türkiye'de sıfıra indirdik” diyen Aydın, önceki yıllarda kurumların ismini taşıyan sigaralar bulunduğu ve bunları içmenin prestij olarak görüldüğünü hatırlattı.

Kapalı alanlarda sigara yasağını getiren kanunun, aleyhte kampanyalara rağmen Türk halkı tarafından büyük kabul gördüğünü ifade eden Aydın, bağımlılık yapan maddelere giden bütün yolların sigaradan geçtiğini ve özenti yoluyla bulaşan tek hastalığın sigara olduğunu söyledi.

Mustafa Aydın, sigara üreticisi firmaların film yapımcılarına milyon dolarlar vererek filmin 3-5 dakikasını satın alarak başrol oyuncularına sigara içtirdiğini, puro şeklinde çikolata üretildiğini öne sürerek, toplum önderleri olan sanatçıların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Aydın, İkinci Dünya Savaşı'nda 50 milyon insanın hayatını kaybettiğini, ancak o yıldan bugüne sigaradan ölen kişi sayısının 130 milyon olduğunu dile getirerek, “Silah üreten de, sigara üreten de aynı firmalar. Küresel krizde bile en çok sigara firmalarının hisse senetleri değer kazandı” diye konuştu.

Türkiye'nin tanıtımında başında fes, elinde nargile olan insanları kullanan turizm firmaları bulunduğunu ileri süren Aydın, ülkenin böyle bir tanıtıma layık olmadığını söyledi.

Aydın, Türkiye'de her yıl 22 ton sigara izmariti toplandığını ve bir izmaritin, içindeki kimyasal maddelerden dolayı 5 yıl boyunca doğada yok olmadığını bildirdi.

SANATÇILARDAN DESTEK

Sanatçı Burak Kut da, bir dönem sigara içmesine karşın her zaman sigaradan uzak durduğunu ve bu konuda örnek olmaya çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

Son çıkardığı albüm ile birlikte “Sigara içme müzik dinle” adıyla bir kampanya başlattığını ifade eden Kut, bu kampanyayı büyütmeyi ve daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediğini anlattı.

Müzisyen Behzat Gerçeker de, sigaranın zararlarının önlenmesi için eğitimin önemli olduğunu ve bu konuda en büyük görevin ailelere düştüğünü kaydetti.

Şarkı sözü yazarı Sezen Cumhur Önal da, “Hayatı güzel yaşamak için sağlıklı olmak lazım. Sigara ile sıkıntının kardeş olduğunu düşünüyorum. Ancak sigara sıkıntıyı azaltmıyor, sıkıntıları daha da arttırıyor” dedi.

Ülker Topluluğu Gıda Grubu Başkanı Metin Yurdagül ise, ağabeyini sigaradan kaybettiğini ve bu nedenle konuya özel önem verdiğini belirterek, uzun yıllardan beri şirkette kapalı mekanda sigara içilmediğini bildirdi.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkan Yardımcısı Güneri Özsoy, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ve sanatçılara sigarayla mücadeleye yaptıkları katkı nedeniyle birer plaket sundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!