Nuray BABACAN- Bülent SARIOĞLU/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2008 00:00
Sigara içme yasağı TBMM’de kabul edilerek, yasalaştı. Yeni düzenlemeler 4 ay sonra yürürlüğe girecek. Lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane ve diğer eğlence yerlerine dönük yasak ise 18 ay ertelendi. Bu yerlerde yasak Temmuz 2009’da uygulanacak.
SİGARA içme yasağı kapsamını genişleten kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, yasalaştı. Yasa Cumhurbaşkanı’nca onaylanırsa, toplumsal hayatı doğrudan etkileyen yeni düzenlemeler, 4 ay sonra yürürlüğe girecek. Yapılan bir değişiklikle lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane ve diğer eğlence yerlerine dönük yasak ise 18 ay ertelendi. Bu yerlerde yasak Temmuz 2009’da yürürlüğe girecek. Böylece, özellikle köy kahvehaneleri konusunda milletvekillerinin yakındığı yasak, 2009 Mart ayındaki yerel seçimden sonra uygulanacak.
Kapalı alanda sigara içilmesini yasaklayan teklifin kabulünden önce TBMM’de dün müthiş bir kulis yaşandı. TBMM Genel Kurulu’un açıldığı dakikalarda AKP yönetimi, önceki gün 5 maddesi kabul edilen 12 maddelik teklife önergelerle eklenen yeni hükümlerden geri adım atılacağını açıkladı. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerle üretim yapılan fabrikalarda sigara içilmesini tümden yasaklayan, binalarda özel alan oluşturulmasına da izin vermeyen hükümden vazgeçeceklerini söyledi. Ergin, Genel Kurul kapısında, "Hiç uygulanmayacak bir yasayı çıkarmaktansa makul ölçülerde tutmayı uygun gördük. Özellikle büyük fabrika sahibi işverenlerin şikáyeti oldu. ’Kadromun yarısı sigara içiyor, sigara mekanı da yaratmazsam ben nasıl işçi çalıştıracağım’ dediler. Bazı milletvekili arkadaşların da bu konuda itirazları oldu" dedi.
SAĞLIK BAKANI DEVREDE
AKP’nin sürpriz girişiminde, tiryaki milletvekilleri ile kahvehane, birahane, lokanta ve kafeterya sahiplerinin baskısı etkili oldu. Bazı uluslararası sigara şirketleri de kapsamın daraltılması için Meclis’te lobi faaliyeti yürüttü. Erteleme haberini basın mensuplarından duyan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, sinirli ifadelerle, "Bakıyoruz, değerlendiriyoruz" diyerek hızla kulisten ayrıldı. Aynı dakikalarda yasa için Meclis’e gelen Akdağ ise AKP yönetiminin hazırlandığı operasyona karşı çıktı. Akdağ, Genel Kurul’da yanına gelen parti yöneticilerinin önerisini, "Ben ’Sigara lobileri devreye girdi, yasayı geri çektiler’ dedirtmem. Devam edeceğiz" sözleriyle geri çevirdi. Bunun üzerine teklifin görüşülmesine kaldığı yerden devam edildi.
AKP’li Ergin, kısa sürede yaşanan hareketliliği, "Bir değişiklik planımız vardı. Ancak uygulamaktan vazgeçtik. Bir ara formül bulacağız" dedi. Kanun teklifi daha sonra Genel Kurul’da görüşülerek kabul edildi.
Yasağa uymayana 5 bin YTL cezaKAPALI alanlarda sadece üç yerde sigara bölümü oluşturulabilecek. Yaşlı bakım evleri, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde ve cezaevlerinde sigara içenlere özel alan ayrılabilecek. Kamu binaları ile özel iş yerlerinde de artık sigara içenlere ayrı alan ayrılmayacak.
Oteller ile spor salonları, statlar ve seyir yerlerinde sigara bölümü oluşturulması zorunlu olmaktan çıkarılıp işletmenin inisiyatifine bırakıldı. Hastane ve cami bahçeleri yasak kapsamından çıkarıldı. Taksilerde, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında içilemeyecek. Lokantalar, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde sigara içilemeyecek.
Yasak yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza kesilecek. Sigara yasağını yerine getirmeyen işletmeler önce uyarılacak. Uymayanlara 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilecek.
Yasağı koydu, İlk delen kendisi oldu
PORTEKİZ’de 1 Ocak 2008 itibariyle uygulanmaya başlayan sigara yasağını öngören kanunu hazırlayan devlet kurumunun başkanı, bir kumarhanadeki yeni yıl partisi sırasında purosunu tüttürürken görüntülenince ülkede günün konusu oldu. Diario de Noticias Gazetesi’nin haberine göre, Portekiz Gıda Standartları Kurumu Başkanı Antonio Nunes, yasağın yürürlüğe girdiği ilk saatlerde başkent Lizbon yakınlarındaki bir gazinoda puro içerken yakalandı. Antonio Nunes, kafe, restoran ve barlarda sigara içmeyi yasaklayan ve kurumu tarafından şiddetle savunulan yasanın, kumarhanelerde de geçerli olduğunu bilmediğini söyleyerek kendisini savundu. Nunes, "Yasanın neyi kapsadığına iyice bir bakmamız gerekir" derken, Sağlık Bakanlığı’nın sözcüsü, yasağın kumarhaneleri de içerdiğini belirtti.