DHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2010 10:34
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkan Yardımcısı Dr. Nejat Özgül, sigara yasağının siyasi bir yasa olmadığı belirterek, “Bu artık bizim kan davamız oldu. Sigara firmalarının oyunlarına boyun eğmememiz lazım” dedi.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi, Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Savaşma Derneği (ONKOSAV) ile Sağlıkta Umut Vakfı'nın (SUVAK) Samsun'da ortaklaşa düzenlediği ‘Kansere Karşı El Ele 2’inci Hasta Okulu Eğitim Toplantısı’nda konuşan Opr. Dr. Özgül, Türkiye’nin günde 17 milyon sigara içildiğini, sigaraya yılda 20 milyar dolar harcandığını söyledi.
Kanserin Türkiye’de çığ gibi büyüdüğünü belirten Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Dr. Nejat Özgül, Türkiye’de en çok öldüren hastalığın kalp hastalıkları, ikinci sırada ise kanserin yer aldığını belirtti. Dr. Özgül, Türkiye’de kanserin bu hızla artması durumunda, 2015 yılında ölümlerin en çok olduğu hastalığın kanser olacağını dile getirdi.
‘SİGARAYA 20, ZARARLARINA 30 MİLYAR DOLAR’
‘Yüzde 100 Dumansız Hava Sahası’ projesi kapsamında kapalı alanlarda sigara içilmesini engelleyen yasayla ilgili olarak bazı milletvekillerin kahve ve kafelerin zarar ettiğini öne sürerek yasanın ertelenmesini talep etmelerini eleştiren Dr. Nejat Özgül şunları söyledi:
“Ne yazık ki, son günlerde hem iktidar hem muhalefet partisinden bazı milletvekillerimiz, ‘kahvehaneler ve kafeler zarar ediyor’ diyerek bu yasanın 2015 yılına kadar ertelenmesi yönünde demeç veriyorlar. Bu yasa siyasi bir yasa değildir. Bu yasa herkesin vatanını seven her Türk evladının eliyle tutup arkasında durması gereken bir yasadır. Yasadan önce ve sonra havada bulunan partikülleri ölçtürdük. Şu anda gittiğiniz restoranlar, kahveler, okullar da bile partikülür sayısı yüzde 90 azaldı. Herkesin aklını başına toplaması lazım. Türkiye sigara içiminde beşinci. Türkiye yılda 20 milyar dolar sigara alımına para harcıyor. Günde 17 milyon adet sigara içiyoruz. Sigaranın verdiği zarardan dolayı da 30 milyar dolar cebimizden ayrı bir para çıkıyor. Türkiye’nin böyle lükse tahammülü yok.”
SİGARA FİRMALARININ OYUNU
Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’ye bu yasa nedeniyle ödül verdiğini söyleyen Dr. Nejat Özgül, sigara firmalarının oyunlarına boyun eğilmemesi gerektiğini ileri sürdü. Kanserle mücadelede 2006 yılında sadece 2.5 milyar dolar kanser ilaçlarına para harcandığını açıklayan Dr. Özgül, “Eğer kanser bu şekilde artarsa, nüfusumuz bu şekilde artarsa 2030 yılına geldiğimizde kansere harcayacağımız para 10 milyar dolar olacak ki, Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin bunu karşılaması mümkün değil” diye konuştu.