Sigara yasağı ibadetten soğutur mu

Güncelleme Tarihi:

Sigara yasağı ibadetten soğutur mu
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2006 00:00

Sigaraya yasaklar getiren yasanın önümüzdeki hafta Meclis'ten geçmesi bekleniyor. İbadethane ile bahçelerinde sigara yasağının uygulanacak olması AKP'lileri endişelendirdi. AKP'li Resul Tosun'a göre bahçedeki sigara yasağı kişiyi ibadetten soğutabilir.

SİGARA karşıtlığıyla tanınan Başbakan Tayyip Erdoğan, sigara yasağı teklifinin bir an önce yasalaşması için Meclis'te kulise başladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç'i görevlendiren Erdoğan'ın talimatıyla teklifin TBMM'deki görüşme takvimi hızlandırıldı. Pazartesi günü AKP MYK'sında gündeme gelecek olan teklifin önümüzdeki hafta yasalaştırılması planlanıyor.

SIKI TAKİP

Aralarında Hüsrev Kutlu, Mahmut Durdu, Avni Doğan'ın da bulunduğu tiryaki bakan, danışman ve milletvekillerini takibe alan Başbakan, Meclis'e her geldiğinde sigarayla gördüğü tüm milletvekillerine bırakmaları telkininde bulunuyor. Başbakan'ın bu telkinleri kabinede etkili olmuş, 23 kişilik kabinede sigara içen üç bakan kalmıştı.

Adalet Komisyonu'nda ele alınan teklifin görüşmeleri, TBMM tarihinde pek rastlanmayan bir şekilde 'hükümet temsilcisi olmadan' başladı ve dört saatte tamamlandı.

ENDİŞELENDİRDİ

Cami, kilise ve havralar ile bahçelerinde de sigara yasağının uygulanacak olması AKP'lileri endişelendirdi. AKP'li Resul Tosun İstanbul Fatih Camii bahçesinin büyüklüğünü örnek göstererek, ibadethane bahçelerinde sigara yasağının kişiyi ibadetten soğutabileceğine işaret etti.

Yapılan son değişikliklerle sigara yasağının dikkat çeken bazı hükümleri şöyle:

Sigaranın zararlarıyla üç koldan mücadele edilecek. Milli Eğitim Bakanlığı sivil toplum örgütlerinin görüşlerini alarak sigara dumanına maruz kalmanın oluşturduğu sağlık riskleri konusunda gençleri ve çocukları bilgilendirmek için müfredat hazırlayacak. Sağlık Bakanlığı sigaranın bırakılmasını özendirici programlar ile ilaç ve tedavinin ulaşılabilir olması için çalışma yapacak. Radyo ve televizyonlar ise ayda en az 60 dakika sigara zararları konusunda program yayınlayacak. Bu programlar Sağlık, MEB, RTÜK, Tütün Üst Kurulu, bilimsel kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanacak. RTÜK de yayınları sıkı takibe alacak.

SİGARA ÖDENEĞİ

Bu mücadele için her yıl Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bütçesine yeterli ödenek konacak. Tahsil edilen idari para cezalarından da sigarayla mücadele için bu bakanlıklara pay verilecek.

Sigara, yetkili satıcı olan yerlerin dışında otomatik makinelerle, telefon, televizyon ve internet gibi elektronik ortamda satılamayacak.

Lokanta, kafeterya, birahane, kahvehane sahipleri sigara içenlere altı ay içinde ayrı yerler yapacaklar. Bu yerleri yapamayanlarda sigara tümden yasak olacak.

İlk güvenceyi o verdi

Açıkhava konserlerinde ve özellikle futbol maçlarında sigara içilemeyecek, içenler için özel alanlar oluşturulacak. Sigarasız statlar için ilk güvenceyi maçlarını Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynayan Fenerbahçe'nin Başkanı Aziz Yıldırım verdi. Yıldırım Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan'a Avrupa'daki statlarda sigara içilmediğini örnek göstererek, "Biz de bunu sağlamayı taahhüt ederiz" dedi. Statlarda oluşturulacak özel alan dışında sigara içene 50 YTL ceza kesilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!