Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2001 00:00
Türk Gastroenteroloji Derneği'nin kurucusu ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Özden, en sık görülen ve midede kanama ile delinmeye yol açan peptik ülsere, Hp (Helicobacter pylori) adlı bakterinin yol açtığına dikkati çekerek, bunun halen tam olarak bilinmediğini kaydetti.
Prof. Dr. Özden, Swissotel'deki basın toplantısında, peptik ülserinsık görülen ve diğer ülser türlerinden farklı olarak kanama ve delinmeye yol açan önemli bir toplum sağlığı problemi olduğuna işaret etti.
Daha çok erkek ve yetişkinlerde görülen ve bugüne kadar milyonlarcainsanın vakitsiz ölümüne neden olan ülserin, mide bölgesindeki ağrıylaortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Özden, özellikle kanama ve delinmegibi komplikasyonların, yaşlılarda ölümlere yol açtığını belirtti.
Bu ölümlerin kabul edilebilir olmadığını da söyleyen Prof. Dr. Özden, ''Çünkü hastalığın hem nedeni, hem de tedavisi belli'' dedi.
Ülsere bir bakterinin neden olduğunun Avustralyalı iki araştırmacı tarafından ortaya konulduğunu ve bunun 1994 yılında ABD tarafından da kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Özden, nedenler arasında ikinci sırayı ise anti-romatizmal ilaçların aldığını anlattı.
SOSYO-EKONOMİK GELİŞMEYİ GÖSTEREN HASTALIK Prof. Dr. Özden, ''Bu mikrobu taşıyanların hepsinde gastritis (mideiltihabı) gelişirken, yüzde 15-20'sinde yaşam boyu peptik ülser, yüzde1-3'ünde de mide kanseri gelişme riski var'' diye konuştu.
Gelişmiş batı ülkelerinde bakterinin görülme sıklığının düştüğüne işaret eden Prof. Dr. Özden, ''Yaptığımız araştırmalara göre, Türkiye'de yaklaşık 2-2.5 milyon yetişkin bu bakteriyi taşıyor. Oysa bazı araştırmacılar bu hastalığı sosyo-ekonomik gelişmenin kriteri olarak göstermekteler. Türkiye'nin tek kurtarıcısı aşı. Aksi takdirde 100 yıl daha ülserle beraber yaşarız'' dedi.
Bakterin daha çok 2-10 yaşları arasında alındığını belirten Prof. Dr. Özden, ''Mikrobun çevresel faktörlerden bulaştığı tahmin ediliyor.Fakir ülkede doğmak, kötü sosyo-ekonomik koşullar, kalabalık aile, sağlıksız koşullarda yaşamak, su ve yiyeceklerin temiz olmaması gibi şeyler risk faktörünü artırıyor. Bugünkü bilgilerimize göre, psiklojikstres, alkol, sigara, kahve, çay ülser nedeni değil'' diye konuştu.
Bu bakteriyi taşıyanlardan ülser, mide kanseri gibi şikayetlerle doktora başvuranların tedavi edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Özden, üçlü ilaç tedavisi ile hastalığın yüzde 90 oranında tedavi edildiğini ifade etti.
ANKET SONUÇLARI Toplantıda, 4 ilde toplam 1686 kişi ile yaptıkları anket sonuçlarını da anlatan Prof. Dr. Ali Özden, katılanların yüzde 35-73'ünün hastalığa yiyecek-içecek ve stresin neden olduğu cevabını verdiklerini, ancak yüzde 30.4'ünün bakterinin varlığını bildiğini söyledi.
Yine Erzurum ve Rize'de sağlık ocağında çalışan 64 doktorla yapılanankette de, doktorların yüzde 94'ünün bakteriyi bildiğini anlatan Prof. Dr. özden, ancak yüzde 50-75'inin yine de diğer faktörleri suçladığını ifade etti.
•
10 milyar dolarlık gerginlik •
Adieu France•
Sezer'den Fransa'ya kınama•
Fransız basınından Ermeni yasası yorumları•
FP: Fransa ve İtalya'yı yargılayalım