Güncelleme Tarihi:
Princeton Üniversitesi araştırma grubu tarafından yapılan bir araştırma sonucunda herhangi bir sabit disk üzerinde yer alan şifrelenmiş verilerin kolayca okunabilmesine yol açan kritik bir açık bulundu. Bulunan yöntem ise şaşırtıcı derecede basitti.
Uygulanan teknik, güvenlik yazılımını çökerterek bilgisayardaki kritik seviyedeki şifrelenmiş bilgilerin dahi çözülmesine yol açabiliyor. Yapılan işlem ise bilgisayarın hafıza yongalarının buz tutacak seviyede dondurulmasına dayanıyor.
Grubun yaptığı açıklamada araştırmanın kötü niyetli kullanım amacı taşımasının aksine, olası hırsızlık vakalarının önüne geçmek adına bir önlem olması açısından önem taşıdığı belirtiliyor.
Nasıl başardılar?
Bilgisayarlardaki DRAM bellek yongaları geçici olarak veriyi saklayabiliyor. Bilgisayarın elektrik bağlantısı kesildiğinde ise şimdiye kadar bu bilgilerin silinerek yok olduğu düşünülüyordu. Ancak araştırma sonuçlarıyla hafıza yongalarının aslında verileri birkaç saniye hatta bir dakika içerisinde geri getirebildiği gösterildi.
Yongalar buz tutacak seviyede soğutulduktan sonra (-196°C) verilerin ve anahtar bilgilerin sızdırılabildiğini örnekleriyle gösteren grup, olası tehlikelere ve nitelikli veri hırsızlığı olaylarına da dikkati çekiyor. Rapora göre donma sonrasında yongalar o anki durumlarını uzun süre muhafaza edebiliyorlar. Bu da ilgili yongaların makinede tekrar çalıştırılıp üzerlerindeki bilgilerin kolayca okunabilmesine imkan tanıyor.
Şifrelenmiş verilere genellikle şirketler, devlet kurumları ve olası çalınma riski nedeniyle kullanıcıların dizüstü bilgisayarlarında sıklıkla rastlanabiliyor. Apple kendi ürünlerinde FileVault şifreleme özelliği ile, Microsoft ise Vista'da BitLocker ile şifrelemeyi sağlıyor. Her iki yol da hükümet yazılımları başta olmak üzere "Gelişmiş Güvenlikli Şifreleme Sistemi" sertifikasıyla pek çok yerde kullanılıyor. Ancak yapılan araştırmada iki sistemin de çökertilebildiği açıkça gösteriliyor.