Güncelleme Tarihi:
ŞİFALI AŞUREYE İLGİ BÜYÜK OLDU
40 hafızın 40 hatimi eşliğinde 40 tarihi kazanda karıştırılarak belediye yemekhanesinde 20'ye yakın aşçının hazırladığı aşure, görevliler tarafından 300 gramlık plastik kaplara konuldu. Cuma namazının ardından ilk olarak Mevlevi Camisi'nde dağıtılmaya başlanan 40 bin kap aşure, şehir genelindeki camiler, okullar, devlet daireleri ile şehrin merkezi noktalarında vatandaşlara sunuldu.
Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, İzmir, Antalya, Konya, İstanbul ve Ankara karayollarının kesişme noktasında sürücüler ile otogardaki yolculara da dağıtılan aşure etkinliklerindeki konuşmasında, geleneğin sürdürülmesinde emeği geçenlere şükranlarını sundu.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da şifalı aşurenin şifa vermesi temennisinde bulundu, dağıtımı kendi elleriyle başlattı. Afyonkarahisarlıların zaman zaman izdihama neden olduğu aşure dağıtımına ilgisi yoğun oldu. Sultan Divani tarafından hazırlandığı bilinen şifalı aşurenin içinde pirinç, göce, pekmez (şeker), kuru fasulye, nohut, arpa, kuru üzüm, incir, fıstık, fındık, ceviz içi, limon, vanilya, pirinç unu, karanfil, tarçın, susam, haşhaş, hardal, çörek otu, gül suyu, şekerpare, kayısı, kuş üzümü, dut kurusu, zencefil, yeni bahar, hıdır yaprağı, portakal özü ile Hindistan cevizi bulunuyor.
Sultan Divani kimdir?
İstanbul Galata, Burdur, Eğirdir, Muğla, Sandıklı, Bağdat (Irak), Cezayir, Kahire (Mısır), Lazkiye (Suriye), Midilli ve Sakız (Yunanistan) Mevlevihanelerini açan kişi olarak bilinen Sultan Divani, Mevlana'nın yedinci nesilden torunudur.
Sultan Veled ve Ulu Arif Çelebi'den sonra Mevleviliğe önemli hizmetlerde bulunan isimlerden Divane Mehmet Çelebi'nin (Sultan Divani), kırk Mevlevi, kırk da Bektaşi müridi olduğu bilinir.