Güncelleme Tarihi:
Batman Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Nuran Tezdiğ, kadına yönelik şiddetin insan onuruna karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirterek, namus cinayetlerinin yargısız infaz olduğunu savundu.
Kefen giyerek yürüyen kadınlar, daha sonra olaysız dağıldı.
ELAZIĞ
İnsan Hakları Derneği (İHD) Elazığ Şube Başkanı Nafiz Koç, yaptığı yazılı açıklamada, başörtüsü yasağının ciddi bir hak ihlali olduğunu, kamusal yaşamda eğitim alanlarında ve yaşamın tüm alanlarında bu yasağın uygulanmasına son verilmesi gerektiğini ifade etti.
Aile içinde meydana gelen fiziksel ve psikolojik baskılar, namus cinayetleri ve giysi seçiminde zorlamaya tabi tutulmalar gibi unsurların kadına yönelik şiddet unsuru olduğunu tespit ettiklerini belirten Koç, şöyle devam etti:
“Aile içi şiddet, insan hakları ihlalidir, işkencedir. İşkence ve aile içi şiddet, yasal mevzuatımızda tanım olarak aynı kategoride yer almalıdır. Namus cinayetleri adı altında, kadının yaşama hakkına yönelik ciddi saldırıların olduğu bölgelerin başında Güney Doğu ve Doğu Anadolu bölgeleri olmasına rağmen bu bölgelerde tek bir sığınma evi dahi yoktur.
ÇANAKKALE
Eğitim-Sen Çanakkale Şube Sekreteri Reyhan Erdem, kadına yönelik şiddetin kaynağı ne olursa olsun kabul edilemeyeceğini söyledi.
Bedensel güce dayanan egemen ataerkil kültürün, kadını baskı altına aldığını ve yok etmek için bir yöntem olarak kullandığını dile getiren Erdem, şunları söyledi:
“Kadına yönelik şiddet evrensel bir gerçektir. Siyasal iktidar, emeği arzuyu ve şiddeti örgütler ve yönetir. Bu bağlamda şiddet erkeğin doğasında yer almaz. Kadınlar eğitimden yoksun bırakılarak yasal ve geleneksel engellerle eve mahkum edilmektedir."
MERSİN
Bağımsız Kadınlar Derneği (BKD) Mersin Şube Başkanı Necla Abide Ölçer, düzenlediği basın toplantısında, kadına, işyerinden sokağa ve aile hayatına kadar şiddeti reva gören bir anlayışın hakim olduğunu ileri sürdü.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadına yönelik şiddetin büyük bir sorun teşkil ettiğini dile getiren Ölçer, “Bunlar arasında en yaygın ve en meşru sayılanı ise aile içi şiddettir. Kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için etkin politikalar oluşturulmalı ve acilen personel eğitimine gidilmelidir. " diye konuştu.
VAN
Ahmedi Hani Kültür Parkı'nda toplanan dernek üyeleri adına açıklama yapan Van Kadın Derneği Genel Sekreteri Müjgan Güner, kadına yönelik şiddetin, toplum içinde ya da özel hayatta cinsiyete dayalı olarak kadının cinsel, fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak zarar görmesi ve acı çekmesiyle sonuçlandığını söyledi.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN VARLIĞI BİR GERÇEKTİR”
Devlet Bakanı Güldal Akşit, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadına yönelik şiddetin varlığının bir gerçek olduğunu belirterek, “Kadına yönelik şiddetle mücadele, yasal ve kurumsal düzenlemeler, toplumsal bilinçlenme boyutları ile ele alınması gereken çok yönlü bir çabayı gerektirmektedir” dedi.
Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nce, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddet ve Yeni Türk Ceza Kanunu” konulu panelin açılışında konuşan Akşit, herkesin doğuştan sahip olduğu temel hak ve özgürlükleri ifade eden insan hakları kavramının, başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere uluslararası belgelerin temel dayanağını oluşturduğunu bildirdi.
YENİ TCK...
Yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) kadına karşı işlenen suçlar bakımından önemli düzenlemeler getirildiğine işaret eden Akşit, cinsel suçların, Kişilere Karşı Suçlar Başlığı altında düzenlenmesi, cinsel saldırı suçunun eşe karşı işlenmesi durumunda ceza yaptırımının getirilmesi, işyerinde cinsel taciz kavramının getirilmesi ve “töre” gerekçesiyle işlenen suçlara ilişkin düzenlemelerin de yeni TCK'da yer aldığını hatırlattı.
“KADINLARIN YÜZDE 57'Sİ EVLENDİKLERİ GECE ŞİDDETE MARUZ KALIYOR”
Kadınlara Karşı Şiddeti Kınama günü nedeniyle yurtta çeşitli etkinlikler düzenlendi.
adın Hakları Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Engin Demir, Kadınlara Karşı Şiddeti kınama Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de şehirlerde yaşayan evli kadınların yüzde 28'inin, köylerdeyse yüzde 76'sının eşleri tarafından dövüldüğünü, kadınların yüzde 57'sinin evlendikleri gece şiddete maruz kaldıklarını iddia etti.
ŞİDDETE NİKAH ŞEKERLİ PROTESTO
Uluslararası Af Örgütü İzmir Temsilciliği üyeleri, Karşıyaka Çarşısı girişinde kadına uygulanan şiddetin durdurulması için basın açıklaması yaptı. Kadına yönelik şiddetin evliliğin ilk günlerinden itibaren başladığını belirten örgüt üyeleri buna dikkat çekmek için nikah şekeri dağıttı.
Uluslararası Af Örgütü İzmir Temsilciliği “25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Kınama” etkinlikleri kapsamında Karşıyaka Çarşısı'nda imza kampanyası başlattı.
Üyeler evlilikte yaşanan şiddete dikkat çekmek için vatandaşlara nikah şekeri dağıtttı. “Kadına uygulanan şiddete karşı bir mum da siz yakın” diyerek küçük renkli mumlar da dağıtan Uluslararası Af Örgütü İzmir Kadın Koordinatörü Özgür Han yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'de kadına yönelik şiddete ilişkin istatistiki bilgilerin sınırlı olduğunu söyledi.
KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN SONA ERDİRİLMESİNİ İSTEDİLER
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve çeşitli sivil toplum örgütlerine üye kadınlar, iki ayrı yerdeki basın açıklamasıyla kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesini istediler.
Kadınlara Karşı Şiddeti Kınama günü nedeniyle Sakarya caddesinde yapılan basın açıklamasına, KESK Ankara Şubeler Platformu, Kadın Platformu ve bazı partiler ile sivil toplum örgütlerinden kadınlar katıldı.