Güncelleme Tarihi:
On bin kadın üyesi olan Portakal Spor, başlangıçta İstanbul pilot bölge olmak üzere Ankara ve ardından tüm Türkiye’de kadınlara Wing Chun dövüş tekniği öğretecek. Proje, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı onayladıktan sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlayacak. Mor Çatı Kadın Vakfı’ndaki şiddet mağduru kadınlara öncelik verilecek. Şiddet mağdurları ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesindeki genç kadınlar hem Wing Chun öğrenerek fiziksel ve ruhsal sağlıklarını koruyacaklar hem de antrenör olarak istihdam edilecekler.
BAKANLIK DESTEKLİYOR
Portakal Spor Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Burcu Işık Aykanat, Wing Chun öğrenen kadın üyelerin, bu tekniğin evde ve sokakta gördükleri şiddete karşı işe yaradığını görmeleriyle projenin doğduğunu anlatıyor. “Bakanlık İstanbul İl Müdür Yardımcısı Arzu Gür ile görüştük. Büyük ilgi gösterdi. Himayelerindeki genç kadınların bu sporu öğrenerek iş sahibi de olacakları için projeyi desteklediğini, kendi proje ekibiyle projeyi geliştirip Bakanlık’a sunacağını söyledi” diyor. Aykanat, İstanbul Mor Çatı Kadın Vakfı ile görüşüp eğitimin nerede yapılacağına karar vereceklerini söylüyor.
ENGELLEYEN KOCALAR VAR
Turkey Wing Chun Council, merkezi Hong Kong’ta bulunan Wing Chun ustası Ip Man’ın oğlu Ip Ching başkanlığındaki Wing Chun Kung Fu Counsil’e bağlı bir kuruluş. Türkiye temsilciliğinin Baş Antrenörü Aydın Erdem, bakanlık ve Portakal Spor’un ortak projesinde görev alacağı, kadın antrenörler yetiştireceği için mutlu. “Dünyada bu sporu yapan yüzbinlerce kadın var ama ilk kez Türkiye’de erkek şiddetine karşı öğretilecek. Wing Chun, dünyanın en popüler savunma sistemi. Kadınlar başta olmak üzere zayıf ve özgüven sorunu yaşayan erkekler tercih ediyor. Bu dövüş tekniği çok hızlı, kısa süreli ve kesin sonuç veriyor.” Erdem, bazı erkek arkadaş ve kocaların kadın öğrencilerinin Wing Chun eğitimi almasını engellediğini söylüyor. “En son eczacı bir hanım öğrencim vardı. Çok da başarılıydı. Artık gelemiyor. Eşi yasakladı çünkü.”
ÖZGÜVENİM ARTTI
Aydın Erdem’in iki yıldır çalıştırdığı İdil Mengü (23), Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği mezunu. “Bu spor sayesinde kendime güvenim arttı. İşime henüz yaramadı ama bir gün çok yarayacağını biliyorum. Bu spor sayesinde saldırganın zayıf yönlerini öğrendim. Savunma ve saldırı eş zamanlı olduğu için saldırganın hiç şansı olmuyor” diyor.
TECAVÜZ MAĞDURU KADININ ADI
Wing Chun, Nig Mui adlı Çinli bir rahibenin 300 yıl önce geliştirdiği bir döğüş tekniği. 1650’de Mançuryalıların işgali sırasında Shaolin manastırındaki tek rahibe olan Mui, Shaolin Kung Fu’sunun “Kuvvete karşı kuvvet” yöntemini “Etkin ve hızlı” teknikle değiştirdi. Köylü kadın Yim Wing Chun, Mançuryalıların tecavüzüne uğradıktan sonra rahibeden bir yıl boyunca Shaolin Kung Fu’su öğrendi. Rahibe de bu tekniği köylü kadının adı olan Wing Chun adını verdi. Bu dövüş tekniği, 1949’da Bruce Lee’nin öğretmeni Ip Man ve Lee’nin filmleriyle tüm dünyaya yayıldı.
NASIL BİR TEKNİK
* Refleksleri güçlendiriyor
* Zihinsel ve duygusal otokontrolü sağlıyor. Korku ve öfkeyi dizginliyor.
* Kibir ve egodan kurtarıp zihinsel uyanıklığı geliştiriyor.
* Uçma, uçan tekme gerçek kavgada işe yaramıyor. Gerçek döğüşte çok kısa sürede sonuca götüren yöntemleri öğretiyor
* Fiziksel güç gerektirmiyor. Esas olan, saldırganın gücünü tehlike bölgesinin dışına yönlendirmek.
* Eğitimin süresi yok. Hayat devam ettikçe Wing Chun devam ediyor.