Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Gazetesi’nin ‘Aile İçi Şiddete Son Kampanyası’ çerçevesinde ‘Şiddet uygulamamak yetmez, sessiz kalmamak gerekir’ temasını hayata geçirecek ‘iyi erkekler’ aranıyor.
8 Mart 1857’de ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi greve gitti ve grevi kırmak isteyen polis, çoğu kadın 129 işçiyi öldürdü. İşçilerin cenaze törenine ise 100 binden fazla kişi katıldı. İşte bu gün yıllar süren mücadelelerden sonra Birleşmiş Milletler tarafından 16 Aralık 1977 tarihinde ‘Dünya Kadınlar Günü’ ilan edildi. Ancak, bilhassa sosyalist kadınlar bugünü zaten yıllardır ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kutluyor ve grevde ölenleri anıyordu.
Şiddet erkek sorunu
Türkiye’de ise 1984’ten itibaren çeşitli kadın örgütleri periyodik olarak 8 Mart’ı kutlamaya başladı. Yıllar içinde, yaygınlaşan toplumsal bilinçle birlikte, kadın örgütlerinin dışındaki pek çok kuruluş bugün için muhtelif faaliyetler yürütmeye başladı. Hürriyet Gazetesi de 8 Mart vesilesi ile yedi yıldır sürdürdüğü ‘Aile İçi Şiddete Son Kampanyası’nı farklı bir boyuta taşıyor. Bu bağlamda, ‘Kadına Yönelik Şiddeti Önlemede İyi Erkeklerin Rolü’ genel başlığı altında, şiddetin sadece kadınların sorunu olmadığını, aksine, aslında erkeklerin meselesi olduğunu ortaya koyan bir panel ve atölye çalışması düzenleniyor. ‘Erkekler neden şiddet uygular, Erkekler şiddeti nasıl engeller’ gibi iki temel soru etrafında yürütülen tartışmada, ‘Aile İçi Şiddet’in, toplumun diğer yarısını teşkil eden ‘erkekler’i daha fazla ilgilendirmesi gerektiği vurgulanıyor.
Sessiz kalmak da şiddet
İşte bu çerçevede, 10 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde iş insanı Leyla Alaton’un moderatörlüğünde gazeteci Fatih Çekirge, akademisyen Prof. Deniz Ülke Arıboğan, emekli hakim İzzet Doğan ve yazar Ahmet Ümit, “Kadına Yönelik Şiddeti Önlemede İyi Erkeklerin Rolü’nü tartışacak. Yola çıkış noktası ise son derece çarpıcı bir tespit: “Şiddet uygulamayan ‘iyi erkekler’ bu sorun karşısında sessiz kalıyor. Şiddeti devam ettiren biraz da bu sessizlik. Oysa iyi erkek olmak için şiddet uygulamamak yetmez, şiddetle mücadeleye katılmak da gerekir.”
Michael Kaufman atölyede
Panelle eşzamanlı olarak uluslararası Beyaz Kurdela hareketinin kurucularından biri olan Michael Kaufman yönetiminde atölye çalışması yapılacak. “Erkeklerin kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetini, buna neden olan faktörleri sorgulayarak anlatan Kaufman, bu sorunla mücadelede asıl onları kazanmak gerektiğini savunuyor ve genç erkekleri toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine katmanın stratejilerini geliştiriyor.” Bir başka ifadeyle, Hürriyet’in ‘Aile İşi Şiddet’ kampanyası, bu kez, ‘iyi erkekler’i sessizliklerine bozmaya davet ediyor. İstanbul Modern ile Sakıp Sabancı Müzesi de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla iki özel program düzenledi. İstanbul Modern’de, ‘Mor Nokta: Kadınlardan Sinemaya’ başlığı altında kadın yönetmenlerin filmleri ücretsiz olarak gösterilecek. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ise 8 Mart dolayısıyla kapılarını kadınlara açıyor. Ağa Han Müzesi Hazineleri isimli sergi, 13 Mart’a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.