Åžiddet raporunda çarpıcı sonuçlar

Güncelleme Tarihi:

Şiddet raporunda çarpıcı sonuçlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2013 11:15

Ankara'da dört ayda 1364 erkek şiddet gördü. Şiddet mağdurlarının profili değişti. 2013 yılının ilk dört ayında 5 bin 899 kadın şiddet mağduru olurken, bin 364 erkek ve 349 çocuk mağdur oldu. Mağdur erkek sayısı yüzde 25'e yükseldi. 40 yaştan sonra kadına şiddet azalıyor. Bütün şiddetin yüzde 10'i evliliğin cicim aylarında uygulanıyor. 100 mağdurdan 57'si boşanma aşamasında.

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet eski Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, aile içi şiddet anketini açıkladı. Ankete göre şiddetin asıl mağduru kadınlar.  Son 16 ayın verilerine göre  mağdurların yüzde 77'si  kadın, yüzde 18'i erkek, yüzde 5'i ise çocuk.
 
ERKEKLÄ°K GURURLARINI BÄ°R YERE BIRAKTILAR

Ancak mağdurların çoğu kadın da olsa, son dönemde aile içi şiddet nedeniyle adliyeye başvuran erkeklerin sayısında da büyük artış var.

Cumhuriyet Başsavcı vekili Nuri Yiğit,  "Mağdur erkeklerin çoğu eşlerinden dayak yiyen erkekler. Erkeklik gurunu bir yere bırakıp onlar da şikayet haklarını kullanmaya başladılar" diye espri yaptı. Başsavcı Kuriş ise, "Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık  şartları zorlayıp şiddet uygulayan kocayı tutukluyoruz" dedi,
 
İLGİNÇ TESPİTLER
 
Anket sonucunda ilginç Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı çok ilginç tespitlere de ulaşmış durumda. İşte o tespitler;
* En yoğun şiddet evliliğin "cicim aylarında". Başsavcılık, tüm aile içi şiddet olaylarının yüzde 10'unun evliliklerin ilk yılında meydana geldiğini belirlemiş
* Ebeveyne yönelik şiddet artıyor- Bir başka ilginç tespit, çocukların anne-babalarına yönelik şiddete başvurma oranının hızlı bir yükseliş göstermesi. Şiddet mağdurlarının yüzde 9'u çocuklarından şiddet gören anne-babalar
* Nikahsız birlikteliklerden şiddet daha çok- Resmi evliliklere göre, nikahsız birliklerde aile içi şiddet oranının çok daha fazla olduğu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının anket sonucunda ulaştığı bir başka tespit.
* Boşanma aşamasında başvuruyorlar- Ankette ortaya çıkan bir başka tespit ise, mağdurların çoğunun ilk şiddet eyleminde adliyeye başvurmaması. Başvuruların çoğu, süregelen şiddet sonrasında, ancak boşanma aşamasında yapılıyor. Ankete göre, şiddet başvurusunda bulunan mağdurların yüzde 57'si boşanma davası da açmış.
* Kadınlar kadar, erkek şiddet mağdurları da eşleri hakkında "tedbir kararı" alınmasını talep ediyor. Ancak bir başka tespit, mahkemelerin tedbir kararı alırken kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulaması. Başsavcılığın verdiği bilgiye göre, mahkemeler şiddet gören kadınların hemen hemen tümünün istediği tedbir kararını verirken, erkek mağdurların karıları için istediği tedbir kararlarının ancak yarısına mahkeme olur veriyor.
 
VE İLGİNÇ TALEPLER
 
Aile içi şiddet başvurularında, özellikle adliyeye gelen kadınlardan ilginç talepler de almış savcılar;
En çok istenenler, "kocama içkiyi bıraktırın" ve "kocamın eve erken gelmesini sağlayın" talepleri.
 
EĞİTİMLİ KADINLAR DA ŞİDDET GÖRÜYOR
 
Ankara adliyesinin anketi, aile içi şiddetin sadece toplumun eğitimsiz kesiminde değil, üniversite mezunları arasında da yaygın olduğunu ortaya çıkartı. Ankete göre, şiddet gören kadınların yüzde 14'ü üniversite mezun kadınlar.
  
ŞİDDET PATLADI

Haberin Devamı

16 ayda ise 11 bin 792 bin soruşturma yapıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı geçen yıl tam 8 bin 534 soruşturma yaptı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi Şiddet Bürosu, 1 Ocak 2012 ve 31 Aralık 2012 tarihleri arasında toplam 8534 soruşturma yapıldı. 2013 yılı Nisan ayı sonuna kadar ise intikal eden soruşturma sayısı ise 3 bin 258.
 
AYNI GÃœN TEDBÄ°R ALIP UYGULUYORUZ

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Zeki Bayrak, "Büromuzda, aynı gün koruma tedbiri alınıyor, aynı gün kolluğa yetiştiriyoruz. En iddialı olduğumuz konu bu" dedi.
Kolluğa sözlü talimatta veriliyor. Hiçbir zaman kaybı yok. 24 saat esasına göre çalışıyoruz. Mesai mefhumu yok. Sırf bu mağduriyeti ve  kötü sonuçları ortadan kaldırmak için çalışıyoruz.
 
GECE GÖZALTI UYGULUYORUZ

KuriÅŸ genelde gece gözaltı kararı uyguluyoruz. Pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. tutuklama yasağı dışında kalan Avrupa’dan gelen heyetler Avrupa ülkelerinden daha ileri düzeyde olduÄŸunu gelenler ifade ediyorlar.Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!