Şiddet mağduruna "kodlu" yaşam

Güncelleme Tarihi:

Şiddet mağduruna kodlu yaşam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2012 11:35

BAŞTA kadınlar olmak üzere şiddet mağdurlarının korunmasına yönelik yasayı hayata geçirecek yönetmelik nihayet hazırlandı. Hazırlanan taslak metinde ilginç uygulamalar bulunuyor.

Haberin Devamı

Şiddet mağdurunun tamamen gizlenebilmesi için devlet tarafından kendisine “kod” verilecek. Bu kod sayesinde korunan kişilerin resmi başvuru, iş ve işlemlerinin yapılması sırasında adres beyanı istenmeyecek.

İzini kaybettirecek

Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Yönelik Yasanın uygulama yönetmeliği tamamlandı. Taslak metin, ilgili kuruluşların görüşüne sunuldu. Yasada yer alan koruma tedbirlerinin nasıl uygulanacaağının ayrıntılarıyla belirlendiği taslağa göre, korunan kişi ve diğer aile bireylerinin kimlik bilgileri, kimliğini ortaya çıkarabilecek diğer bilgileri, adresleri ve korumanın etkinliği bakımından önem taşıyan diğer veriler, hiçbir resmi kayıtta görülmeyecek. Bilgilerinin gizli tutulmasına karar verilen kişinin, Milli Eğitim Bakanlığı, Merkezi Nüfus İdare Sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi, bankalar, aile hekimliği ve benzeri tüm kayıtlardaki bilgiler de gizli tutulacak.

Kodlu yaşam

Haberin Devamı

Korunan kişiye Şiddeti Önleme Merkezleri tarafından “bir kod numarası” verilecek. Bu durumda korunan kişilerin resmi başvuru, iş ve işlemlerinin yapılması sırasında adres beyanı istenilmeyecek. Şiddet mağduru kadınlar, kimlik ve diğer bilgilerinin değiştirilmesini talep edebilecek. Bu durumda Tanık Koruma Kanununu hükümlerine göre işlem yapılacak.

24 saat içinde koruma

Hayati tehlikesi bulunan şiddet mağduru gerektiğinde her türlü teknik cihaz ve donanımlarla, 24 saat esasına göre kesintisiz olarak her türlü tehlikeden korunacak. Korunan kişi ve beraberindeki çocukların yüksek risk altında olmaları halinde konukevi, ilk kabul birimi veya diğer tesislere güvenli bir şekilde yerleştirilmesine kolluk tarafından refakat edilecek.

Yaklaşmaya tedbir kararı

Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması da tedbir kararı gerektirecek. Hakim tarafından gerekli görülmesi halinde, şiddet uygulayanın, korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, şiddetin tanıklarına ve çocuklarına yaklaşmamasına ilişkin tedbir kararı verilebilecek.

Haberin Devamı

10 gün zorlama hapsi

Şiddet uygulayana, hakim kararına aykırı hareket ederse, üç günden on güne kadar “zorlama hapsi” verilecek. Zorlama hapsine ilişkin kararlar, duruşma yapılmaksızın alınabilecek. Tedbir kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında, zorlama hapsinin süresi 15 günden 30 güne kadar çıkabilecek. Ancak zorlama hapsinin toplam süresi altı ayı geçemeyecek.

Tacizcilere karşı da koruma

Şiddet uygulayanın, fiziki ya da psikolojik açıdan korku ve çaresizlik duygularına sebep olacak biçimde içeriği ne olursa olsun fiili, sözlü, yazılı olarak ya da her türlü iletişim aracını kullanarak ve peşini bırakmaksızın baskı altında tutması ‘Tek taraflı ısrarlı takip’ olarak değerlendirilecek. Fiziki şiddet olmasa da koruma kapsamında değerlendirilecek.

Haberin Devamı

Yardım, asgari ücrete endeksli belirlendi

Şiddet mağduru için “Geçici maddi yardım” kararı alınması durumunda yapılacak ödemenin miktarı da belli oldu. Buna göre, bu kişiye aylık net asgari ücret tutarının otuzda birine kadar günlük ödeme yapılacak. Korunan kişinin birden fazla olması hâlinde, ilave her bir kişi için bu tutarın yüzde yirmisi oranında ayrıca ödeme yapılacak. Şiddet mağdurlarının çocuklarına 4 ay kreş desteği verilecek. Nafaka ödemekle yükümlü kılınan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu ile bağlantısı olması durumunda, korunan kişinin başvurusu aranmaksızın nafaka, ilgilinin aylık, maaş ya da ücretinden icra müdürlüğü tarafından tahsil edilecek.

Haberin Devamı

Hakim kararıyla yaşam değişikliği

Korunan kişilerle ilgili olarak hakim kararıyla yapılacak uygulamalar ise şöyle:

“İş yerinin değiştirilmesi, kişinin evli olması halinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi, korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması, korunan kişi bakımından hayati tehlikenin bulunması durumunda, Tanık Koruma kapsamında kimlik değiştirilmesi, işyerinin bulunduğu il içinde veya il dışında değiştirilmesi.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!