Güncelleme Tarihi:
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 14 bin dönüm alanda 56 bin ton olan çilek hasadının, bu yıl 20 bin dönüm arazide 80 bin tona ulaştığını ancak, üreticisini sevindirmediğini söyledi.
Can, yöredeki üretimin yaklaşık 40 bin tonunun Rusya, Polonya ve Ukrayna'ya ihraç edildiğini, kalan kısmının ise İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin değişik illerine gönderildiğini ifade ederek, geçen yıl kilogramı 1,20 ile 1,30 YTL arasında alıcı bulan çileğin, bu yıl 80 YKr ile 1 YTL arasında satıldığını kaydetti. Bu düşüşün nedenini küresel ısınma ve aşırı sıcaklara bağlayan Can, şöyle konuştu:
“Çiftçilerimizin bahçelerini 2 yılda bir yeniden kurması, organik gübre ve frigolu fidan kullanması nedeniyle Silifke çileği iri, kaliteli ve yüksek verimli oluyor. Ancak, aşırı sıcak ve kuraklıktan dolayı 15-20 gün daha geç çıkması gereken Aydın, Gazipaşa ve Anamur'daki çilekler, bu yıl Silifke ile aynı anda çıktığı için fiyatlar düştü. Silifke çileğinde kalite yüksek olmasına karşın verim az, girdi maliyetleri yüksek ve fiyat düşük oldu. İlaç, naylon, fide, mazot ve işçilik fiyatlarının artmasına karşın, ürün fiyatının düşmesiyle sıkıntı yaşayan üretici, bu sezon umduğunu bulamadı.”
ÇİLEK ÜRETİMİ ÖNEMLİ BİR İSTİHDAM KAPISI OLDU
Can, Silifke'deki çilek üretimin yörenin insanlarının yanı sıra, başka şehirlerden gelen işsizlere de ekmek kapısı olduğunu söyledi. Ağustos ayında ekimine başlanan çileğin bakım ve hasat sürecinin Haziran ayı ortalarına kadar sürdüğünü anlatan Can, şunları kaydetti:
“Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşırken, çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çileğin üretim aşamasında çalıştı. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerin yanı sıra Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen yaklaşık 2 bin kişi, 12 ile 18 YTL arasında değişen yevmiyelerle çalıştı. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yarattı. Çilek üretiminin bu yıl mutlu etmediği kesim üreticiler oldu. Bu durumun, önümüzdeki yıllarda ekim alanlarına olumsuz yansımasından endişe duyuyoruz. Çünkü, Silifke çileği artık ülke çapında ve yurtdışında ihracat yapılan ülkelerde marka oldu. Bu nedenle, üretim, umutsuzluğa kapılmadan artarak devam etmeli.”