Sıcak bastı klima satışı patladı

Güncelleme Tarihi:

Sıcak bastı klima satışı patladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2007 11:59

Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası, küresel ısınma korkusuyla bir süredir canlı olan klima satışlarını tam anlamıyla patlattı. Klima montajı için 15 gün sonraya randevu veriliyor.

Haberin Devamı

Afrika üzerinden gelen ve özellikle Güney kesimlerinde 50 derecenin üzerine çıkan hava sıcaklığı klima satışlarını patlattı. Bazı firmalar satışlarını geçen yılın aynı dönemine kıyasla 3 kat artırdı. İklimsa Direktörü Adnan Paputçu, son bir haftalık satışların, geçen yılın aynı dönemine göre 3 kat fazla olduğunu söyledi. Vaillant ise satışlarını yüzde 80 artırdı. 2007’de yüksek seyreden klima satışlarının tarihi bir rekor kırması da bekleniyor.

YÜZDE 80 ARTTI

Vaillant İzmit Bölge Müdürü Hüseyin Mulhan, artan sıcaklıkların satışları beklentilerin üzerine çıkardığını belirterek "Marmara ve Ege bölgesinde klima satışlarımız normalin çok çok üzerinde. Satışlarımızda yüzde 80 oranında artış var" dedi. Arçelik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şirzat Subaşı ise, bu yıl yüzde 25 oranında bir artış beklediklerini ancak sıcaklar nedeniyle son günlerde satışlarda ciddi artışın görüldüğünü belirtti. Subaşı, servis teşkilatı sayesinde, klima kurulumlarında gecikmelerden kaynaklanabilecek herhangi bir tüketici şikayeti almadıklarını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

1.3 MİLYON SATILDI

Geçen yıl klima satışlarında yaşanan yüzde 20-25’lik artışın, 2007’de rekor bir seviyeye ulaşması bekleniyor. 2000 yılının tamamında 350 bin adet olan klima satışları, 2007’nin yarısı bile tamamlanmadan 1.3 milyona ulaştı. 2006 yılının tamamında ise 1.6 milyon klima satılmıştı.

MONTAJ KUYRUĞU OLUŞTU

Klima satışlarının özellekle son 10 gündür arttığına dikkat çeken yetkililer, normalde en fazla üç gün süren montaj işlemlerinin yığılma nedeniyle bir hafta hatta 10 günü bulabildiğini söyledi. Türkiye’de klima fiyatları genel olarak 500 YTL’den başlıyor. Fiyatı 3 bin YTL’ye çıkan klimalar da bulunuyor.

FATURALAR KABARACAK

Hava sıcaklıklarının mevsim  normallerinin üzerinde seyretmesiyle artış gösteren klima ve soğutucu  kullanımının, elektrik tüketimini önemli ölçüde artırdığı bildirildi. Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ Müessese Müdürü Durali Ferik, klima ve soğutucularabir yüklenme gözlendiğini belirterek, "Buna bağlı olarak haziran ayı elektrik tüketimi de fazlasıyla arttı. Klima ve soğutucu  kullanımının ne kadar ilave güç getirdiği yönündeki net bilgiye, iki ayı  kıyasladıktan sonra ulaşabiliriz. Ancak, bu ay içindeki elektrik  kullanımının bir ay öncekine göre daha fazla olduğu kesin. Özetle artan  hava sıcaklıkları klima kullanımını, klima kullanımı da elektrik  tüketimini fazlasıyla artırdı diyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

YAYLALAR, AŞIRI SICAKTA “SIĞINAK” OLDU

Aşırı sıcaklar, Çukurova  bölgesindeki yaylalara ilginin artmasına neden oldu. Türkiye'nin en sıcak; aşırı nemi nedeniyle de en bunaltıcı yörelerinden  biri olan Çukurova'nın sakinleri, adeta nefes almakta güçlük çekmeye  başlayınca yaylalara daha çok rağbet ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!