Güncelleme Tarihi:
Konferansta, internetin hızla yayılmasından kaynaklanan sorunlara çözüm aranması için uluslararası işbirliğinin artırılması için yollar aranacak.
Konferansa ev sahipliği yapan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, “Gelecek nesiller için güvenli bir siber ortam yaratılması bizi bekleyen en büyük mücadelelerden biri… Bu aşamada hep birlikte adım atmalıyız” ifadesini kullandı.
Konferansa Çin, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerin temsilcilerinin katılması beklenirken, Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales, Facebook’un üst düzey yöneticilerinden Joanna Shields’in de katılımcılar arasında yer alması bekleniyor.
ABD Başkanı Hillary Clinton ise annesinin hastalığı nedeniyle daha önceden katılacağını bildirdiği konferansta yer alamayacak.
İki gün sürecek konferanstan bir anlaşma çıkması beklenmiyor. Ancak İngiliz yetkililer konferansın siber güvenlik alanında ileride yapılacak görüşmeler için zemin hazırlamasını umuyor.
SİBER SALDIRILAR ARTIYOR
Konferansın yaklaştığı günlerde, İngiliz güvenlik yetkilileri, aralarında Dışişleri Bakanlığı’nın da bulunduğu kurumların “rahatsız edici miktarda” siber saldırılara maruz kaldığını belirtti.
Batılı ülkeler, devlet kurumlarından bilgi çalmak amacıyla yapılan siber saldırıların artmasını endişeyle takip ederken, Çin ve Rusya, sosyal medyanın Arap Baharı’ndaki etkisine dikkat çekti.
Hızla gelişen ekonomiler ise internetin düzenlemesinde daha fazla role sahip olmak istiyor ve internet özgürlüğü öne çıkaran düşünceleri savunuyorlar.
Çin, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan, Eylül ayında Birleşmiş Milletler’e (BM) küresel bir internet yönetim kodu belirlenmesi ve bu kodun, “internetin kamusal sorunlarla ilgili politikalarının ülkenin egemenlik hakları içinde yer alması prensibini” içermesini istedi.