Nuray BABACAN
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2011 00:00
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 41 kamu kurumunun 200 görevliyle katıldığı, kamu bilişim ağının güvenilirliğinin test edildiği “siber tatbikat” için “Bu savaş tatbikatı, itfaiyecilerin yangın tatbikatı gibi birşey. Saldırı olmadan önlem almak istedik. İlk sınavı başarıyla geçtik” dedi.
Yıldırım, ilk kez yapılan siber tatbikatın, e-devlet sisteminin eksiklerini ve güvenirliğini test etmek için önemli bir adım olduğunu bildirerek, şunları söyledi:
Zaafları gördük
“Kamu kurumlarının bilgisayar sistemi ne kadar güvenli, zaafları neler? Nereleri güçlendirmek gerekiyor? En çok hangi noktalarda sızma olabilir? Bunların ortaya çıkarılması ve zafiyet olmadan önlemlerin alınması planlanıyor. Defolarımızı ve eksiğimizi görüyoruz. Devletin durumu biraz farklı, çok sayıda gizli belge var. Özellikle vatandaşların kişisel verilerine ulaşılmaması gerekir. Vatandaş bu verileri size emanet ediyor, ehli olmayan ellere geçmemeli. Bunun için bağımsız bir yasayı derhal çıkarmamız gerekiyor. Bu tasarı da Meclis’te bekliyor.
MİT, Genelkurmay ve Emniyet’in kendi güvenlik sistemleri var. Bilgilerin gizlilik derecesine göre ayrı bir koruma zinciri ve kalkanı oluşturuyorlar. Ancak sanal alem öyle bir yer ki hiç birşey için ‘olmaz’ diyemezsiniz. Teknoloji çok hızlı değişiyor. Ağı bir yönden güçlendirseniz, başka bir yerden delinebiliyor. Sürekli güvenlik önleminizi yenilemek ve gözden geçirmek zorundasınız.
WikiLeaks riski
Şu anda kamu kurumları arasında bilgi geçişi yok. Geçiş olması durumunda bir bakanlıktan girip, devletin en gizli belgelerine ulaşılabilir. ABD’de WikiLeaks’te olan bu mesela. Şu anda yok, ama ilerde olmaz diyemezsiniz. Önlem almanız gerekir. WikiLeaks belgelerinin sızmasında başka bir etken ise insan unsuru. Birtakım gizli belge ve bilgilerin orada çalışan insanlar aracılığıyla dışarı çıkarılması sözkonusu. Bu durumda hangi güvenlikli sistemi kurarsanız kurun, iş insan unsuruna geldiğinde yapacak bir şeyiniz kalmıyor.”