Güncelleme Tarihi:
Yüzlerce üst düzey politikacı ve siyasi aktivistin Gmail hesaplarına ait bilgilerin çalınması, ABD, İngiltere ve Çin arasında siber saldırılar konusunda yaşanan gerginliği artıracak gibi görünüyor.
Google, phishing saldırısının Şandong eyaletinin başkenti Jinan’dan yapıldığını ve saldırının hedefi olan kişilerin dikkatlice seçildiğini belirtti. Hacker’ların hedef aldıkları kişilerin Gmail hesaplarını tamamen ele geçirmeyi amaçladığı ifade edildi.
Saldırıda Çin hükümetinin bir rolü olduğuna dair bir delil olmasa da saldırının teknik seviyesi ve hedeflenen kişilerin üst düzey politikacılar olması, amacının finansal olmadığını gösteriyor. Ancak Google, hacker’ların Çin hükümetinin desteğini almış olabileceğini göz ardı etmiyor.
YETKİLİLERİN İSİMLERİ AÇIKLANMADI
Washington Post, Google’ın saldırıyı duyurmasının ardından hangi ABD’li yetkililerin hesaplarına girildiğini, hesaplara ne kadar uzun süre erişim sağlandığını veya hacker’ların hükümet ajanı olduğunu gösteren bilgi bulunup bulunmadığı hakkında açıklama yapmadığını bildirdi. Öte yandan, Beyaz Saray, Google’ın açıklamasını değerlendirdiklerini açıkladı.
Çin’de gerçekleşen saldırı, siber savaş gerginliğini iyice artırabilir. Pentagon dün açıkladığı yeni stratejiyle “siber saldırıları savaş nedeni kabul edebileceğini” belirtmişti. Pazartesi günü ise İngiltere Savunma Bakanı Nick Harvey, “siber alandaki eylemlerin gelecekteki savaş alanlarının bir parçasını oluşturacağını” belirtmişti.
Bu hafta Londra’da düzenlenen bir siber güvenlik konferansında yer alan siber uzman Michael Rake, “dünya güçlerinin üstün teknoloji ürünü silahlar üretmeye yönelik bir savaşa sürüklendiğini ve tek bir mermi atmadan savaşabilecek potansiyele geldikleri” uyarısında bulundu.
Çin, yabancı ülkelerin sistemlerine siber saldırı düzenlediğine yönelik suçlamaları defalarca reddetti.
PHISHING SALDIRILARI SÜRÜYOR
Google, yayımladığı bir raporda, phishing saldırılarının Şubat ayından beri sürdüğünü ve başta Google ve Yahoo hesaplarının hedef alındığını belirtti. Phishing girişimlerinde, kullanıcılar kandırmaya yönelik maillerde bulunan linklere tıklarsa, hesap bilgilerini çalan sayfalara yönlendiriliyor.
Çinli hacker’ların geçmişte savunma ve petrol sanayisi gibi alanlarda önemli şirketlerin sistemlerine giriş yaptığı biliniyor. Çin’in, Nisan 2001’de hava sahasına girdiği için zorla indirilen ABD’nin Aries II istihbarat ve keşif uçağından, çok önemli askeri bilgiler ele geçirdiği öngörülüyor.