Şezlong koyma gece ışık yakma

Güncelleme Tarihi:

Şezlong koyma gece ışık yakma
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2017 22:30

Deniz kaplumbağalarının üreme dönemi olan önümüzdeki aylar için, 21 önemli yuvalama sahilindeki işletmeler kumsal kullanımı konusunda uyarıldı: Sahile şezlong ve şemsiye koyarken kurallara uyun, geceleri ya ışık yakmayın ya belirli şartlar altında yakın.

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, mayıs-eylül ayları arasında üreyen ve yumurtlayan deniz kaplumbağları ile ilgili uyarılarda bulundu. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Nurettin Taş, bu dönemde kumsaldaki şezlong ve şemsiye kullanımı ile aydınlatmalarda kurallara uyulmasını istedi.

2016’DA 575 BİNİ DENİZE ULAŞTI

Deniz kaplumbağalarının uygun şartlarda yumurtlama ve yuvalamalarının önemine değinen Taş, şu bilgileri verdi:

“Ülkemizde Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay’da toplam 21 önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanı var. Dünyanın hiçbir ülkesi, Türkiye’deki kadar yuvalama kumsal sayısına sahip değil. Bu alanlardan 2016 yılında 575 bin 152 deniz kaplumbağası denizlerdeki yaşam alanına kavuştu.”

ŞEZLONG VE ŞEMSİYE

“Deniz kaplumbağaları sadece yumurtlamak için kumsala çıkar. Yuvalama dönemi mayıs-eylül ayları arasıdır. Özellikle bu dönemde kumsal kullanımı konusunda daha dikkatli ve özverili olunmalı. Deniz kaplumbağası üreme sezonunda kumsaldaki şezlong ve şemsiye kullanımı uyarıları dikkate alınmalı. Tahrip edilmemiş ve bozulmamış yuvalardan yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkar. Yuva yapım faaliyetleri genellikle saat 22.00 ile 04.00 arasındadır. Kaplumbağalarda cinsiyet kromozomu bulunmamasından dolayı yuva içi sıcaklığa göre cinsiyet tayin edilir. Ülkemiz sahillerinde bu süre 50-65 gündür. Bu yuvalama ve yumurtlama sürecinde deniz kaplumbağalarına uygun ortamın sağlanması için azami gayret gösterilmelidir.”

Haberin Devamı

IŞIKLANDIRMA PERDESİ

“Sahillerdeki işletmelerden de özellikle saat 22.00 ile 04.00 arasındaki ışıklandırmalarını perdelemeleri veya ışıklandırmada yüksek dalga boylu (kırmızı, sarı), düşük basınçlı sodyum lambaların kullanımını sağlamalarını, yuva tahribatlarının kontrolünün yapılması ile kafesleme ve yuva yeri değişikliği yapılması gibi konularda daha duyarlı davranarak deniz kaplumbağalarının üreme sezonunda yaşam alanını iyileştirmeye katkı sağlamalarını bekliyoruz.”

İŞTE SAHİLLERİMİZDEKİ KAPLUMBAĞA DAĞILIMI

DKMP Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarla yapılan 2016 yılı deniz kaplumbağası koruma çalışmaları sonucunda 143.7 kilometre sahil şeridinde 5 bin 273 adet Caretta caretta (İribaş deniz kaplumbağası) yuvası ve 2 bin 971 adet Chelonia Mydas (Yeşil deniz kaplumbağası) yuvası tespit edildi. Bu yuvalardan 337 bin 472 adet Caretta caretta yavrusu ve 237 bin 680 adet Chelonia Mmydas yavrusu denizlere ulaştı.

BAKMADAN GEÇME!