ANKA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2006 15:42
Cumhurbaşkanı Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye iade edilen 15 rektör atanmasına ilişkin yasa, Milli Eğitim Komisyonu’nda aynen kabul edildi.
TBMM Milli Eğitim Komisyonu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen, 15 yeni üniversiteye rektör atanmasına ilişkin yasayı aynen benimsedi.
Milli Eğitim Komisyonu’nda yeni kurulan 15 üniversiteye rektör atanmasına ilişkin vetolu yasa ele alındı. Görüşmelerin başında söz alan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci, yasada herhangi bir değişikliğe gerek olmadığını ve hükümetin yasayı aynen benimsediğini dile getirdi. Bu arada CHP’li üyelerin yasanın geri çekilmesi yönünde verdiği önerge reddedildi.
Yasa üzerinde söz alan CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, bir ez yanlış yapılırsa bunun hoşgörülebileceğini, ancak bir yanlış birden fazla yapılırsa bunda iyi niyet olmayacağını, bunun ardında kasıt aranacağını kaydetti. Gazalcı, 15 üniversiteye rektör atanması konusunun dördüncü kez komisyonda ele alındığını anımsattı.
YÖK SURİYE’DEKİ REJİM GİBİ
AKP Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan ise yaptıklarının YÖK’ü ele geçirmek olmadığını belirterek, “Yoksa birileri ele geçirdi de bundan mı istemiyor” diye sordu. Doğan, Türkiye’nin en anti demokratik kurumuyla ana muhalefet partisini bütünleştirdiklerini ifade ederken, “Bu çok büyük bir hatadır, temel bir yanlıştır. Çünkü Türkiye’yi bu baş belasından kurtarmak lazım. Kendisini devlet içinde devlet gibi gören, neredeyse Suriye’deki rejim gibi gören bu kurumdan kurtulmamız lazım” diye konuştu.
Herkesin savunduğu üniversite özerkliğinin, üniversite yönetiminin atanması konusunun üniversite içinde yapılacak seçimle başlayıp bitmesi olduğunu kaydeden Doğan, rektör atamasına cumhurbaşkanının karışmasının da özerkliği zedeleyeceğini söyledi. Doğan, “Türkiye’nin bugün en politik kişisi haline gelen zat cumhurbaşkanıdır” dedi.
AKP Van Milletvekili Hacı Biner de Sezer’in rektör atamalarını eleştirirken, “100 oy alan adamın karşısında 1 oy alan adamın cumhurbaşkanı tarafından atanması çok mu demokratik” dedi.
YÖK DAHİL ANAYASA’YI İSTEDİĞİNİZ GİBİ DİZAYN EDİN
CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, AKP’lilere “Gerekli çoğunluğunuz var. Bu anayasayı değiştirin, YÖK dahil. Ben de kendi adıma destek olacağım” tavsiyesinde bulundu. Altay, yasanın Anayasa Mahkemesi’nin döneceğinin ortada olduğunu belirtirken, “YÖK’ü by-pass etmeye çalışıyorsunuz. Kardeşim yÖK’ü by-pass etmeyin, kaldırın” dedi.
ADAM ÇAĞIRIP 550 KİŞİYİ TOKATLASIN
CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt ise Sezer’in veto gerekçelerini anımsatarak bunların dikkate alınması gerektiğini vurgularken, “Kusura bakmayın ama cumhurbaşkanı adamı çağırıp iki tokat vurmaz ki” dedi. Özyurt’un bu sözlerine AKP’liler tepki gösterirken, Özyurt, “Gerektiğinde vurur arkadaş, devletin başı değil mi” diye konuştu. Özyurt’un sözlerine itirazlarını sürdüren AKP’li üyeler, “Bu hukuk devletinde olmaz sizin bahsettiğiniz başka devlet” derken, AKP Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu da Özyurt’un sözlerine, “İyi o zaman bir adam çağırıp 550 kişiyi tokatlasın” diye tepki gösterdi.
KARAKOLDAN DÖNER
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, karga sesiyle bülbül sesini ayırt etmek için müzisyen olmaya gerek olmadığını kaydederken, “Bu yasanın da Anayasa’ya aykırı olduğunu görmek için hukukçu olmaya gerek yok, bu iş karakoldan döner” dedi.
AKP Siirt Milletvekili Öner Ergenç de Cumhurbaşkanı Sezer’in veto gerekçesinde zorlama olduğunu, yasanın Anayasa’ya ayktırı olmadığını, bu nedenle yasanın aynen geçmesi gerektiğini savundu.
ÜNİVERSİTELERDE SOL KADROLAŞMA VAR
AKP Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz, üniversitelerde bir sol kadrolaşma olduğunu savunarak, yeni kurulan 15 üniversitede de bu kadrolaşmanın sürmesinin istendiğini savundu. Özyılmaz, hükümet tarafından da, muhalefet tarafından da yetkilerini yasalardan almayan kurumlar tarafından da kadrolaşma yapılmasına karşı olduğunu söyledi.
CHP İstanbul milletvekili Berhan Şimşek, YÖK’e de 1982 Anayasası’na da karşı olduklarını ifade ederken, “Fakat sayenizde ölümü gördük sıtmaya razı olduk, çünkü uygulamalar ortada” diye konuştu.
AKP Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, üniversitelerdeki kışla düzeninin özgür düşünceyi öldürdüğünü savunurken, Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yayla’nın YÖK tarafından üniversiteden atılmak istenmesini örnek gösterdi. Çerçi, “Bu adam beğenin beğenmeyin, fikirlerine katılın katılmayın. Ben kendisini tanımıyorum, fikirlerine de katılmıyorum. Bir öğretim üyesi fikirlerini özgürce söyleyebilmeli. Türkiye’de bunu sağlamalıyız” diye konuştu.
YASA NE GETİRİYOR?
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin yasa aynen kabul edildi. Yasaya göre, yeni kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri 2 yıl görev yapacak. YÖK Genel Kurulu, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde dörtte üç çoğunlukla 6 rektör adayı seçecek. YÖK'ün seçtiği 6 adayı Milli Eğitim Bakanlığı 3'e indirerek Cumhurbaşkanına sunacak. YÖK'ün bir ay içinde adayları belirlememesi durumunda, Milli Eğitim Bakanlığı seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanı'na sunacak.