Sezer'den uzlaşmacı başlangıca destek

Güncelleme Tarihi:

Sezerden uzlaşmacı başlangıca destek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2002 12:41

Cumhurbaşkanı Sezer, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı Çankaya Köşkü'nde ayrı ayrı kabul etti. Görüşmeden sonra her iki lider de Sezer'in "muhalefetle yapılan uzlaşmacı başlangıçtan ötürü" memnuniyetini dile getirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı saat 11.00'de CHP Genel başkanı Baykal'ı ise 11.30'da çankaya Köşkü'nde kabul etti.

AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın görüşmeye Genel Başkan Yardımcıları Vecdi Gönül ve Abdülkadir Aksu ile geldi. Genel Sekreter Ertuğrul Yalçınbayır da bir başka araçla Çankaya Köşkü'ne geldi. Ancak en güçlü başbakan adayı olarak gösterilen Abdullah Gül, heyette yer almadı.

Başbaşa gerçekleşen ve yarım saat süren görüşmenin ardından Erdoğan, Çankaya Köşkü'nden ayrılmadan önce bir açıklama yaptı.

SEZER'DEN ÖVGÜ

Erdoğan, görüşmede Cumhurbaşkanı Sezer'in "Muhalefetle yapılan uzlaşmacı başlangıç"tan ötürü duyduğu memnuniyeti vurguladığını belirtti.

"3 Kasım 2002'de yapılan genel seçimlerden sonra sayın Cumhurbaşkanımız'ın daveti üzre Çankaya Köşkü'nde bulunuyoruz. Seçimlerin sonuçlarıyla ilgili olarak partimizi ve milletvekillerimizi kutladılar. Ülkemizin geleceği için tek partili iktidar ve tek partili muhalefetin hayırlı olması temennisinde bulundular. Muhalefetle aramızdaki uzlaşmacı başlangıcın da kendilerini memnun ettiğini ayrıca vurguladılar. Bizler de bu konudaki tavrımızı gerek muhalefetle, gerek parlamento dışı partilerle, gerekse sivil toplum kuruluşlarla hassasiyet içerisinde götüreceğimizi belirttik."

EN HASSAS GÜNDEM AB

AKP lideri, görüşmede AB ile ilişkilerin de gündeme gelidğini belirtti. Erdoğan şunları söyledi:

Bu süreçteki en hassas konunun AB süreci olduğunu belirttim ve bu konuda attığımız adımlardan bahsettim. Dün akşamki büyükelçilerle yapılan yemek, gelen davetler ve bunun yanında AB ile ilgili çalışmalar içinde olan TESEV, TÜSEAD, TOBB ve üç büyük sendikamızın genel başkanlarıyla yapılacak görüşmelerimiz hakkında bilgi sunduk. Görüşmemiz bu şekilde sona erdi.

Ben de tüm teşkilatımız ve grubumuz adına sayın Cumhurbaşkanı'na nazik daveti için teşekkür ederim."

BAŞBAKAN ADAYI KONUŞULMADI

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, başbakan adayının isminin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, "Bu konuya hiç görmedik. Bu konu Meclis Başkanlık divanı teşekkül ettikten sonra gündeme gelecektir" dedi.

Erdoğan'ın diğer sorulara verdiği yanıtlar ise şöyle:

Sayın Aksu, Yalçınbayır ve Gönül'le birlikte gelmeniz, bu üç ismin başbakan adayı olması mesajı mı veriliyor?

Böyle bir şey aklımızdan geçmedi...

Irak, ve Kıbrıs konusunda bazı modeller konusunda açıklamalarınız oldu. Ancak, ABD'den gelen açıklamadan sonra erken açıklama yaptığınızı söyleyebilir miyiz?

Hepsi müzakere edilerek, düşünülerek yapılmıştır...

Yarınki Kıbrıs'ın kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılacak mısınız?

Evet, kuruluş törenlerine katılacağım...

YURTDIŞI GAYET MEMNUN

Yurtdışından ne tür tepkiler alıyorsunuz?

Yurtdışı gayet memnun. Bunu şu anda tüm piyasalardaki hareketlenmeyle ve yabancı finans kuruluşlarının da buradaki borsa hareketlerine ilgi duymaya başladığını herhalde görüyorsunuz. Güven tesis edilmiştir. Hükümet kurulunca da güven bu pekişmiş olacaktır.

BAKANLIK SAYISI 25'İN ALTINA İNECEK

Erdoğan bir başka soru üzerine de "Biz kamu harcamalarında bir tasarrf dönemi başlatacaksak, ki başlatıyoruz, bakanların sayısını 25'in altına indiriyoruz. Bir hormonal büyüme içinde olan bu tür kurumları tutmanın anlamı yok. Ama bunları belli bir takvim içinde, zarara yol açmadan bir yeniden yapılanmayı, özelilkle kamu harcamalarındaki tasarruf ilkemize uygun görüyoruz" dedi.

AB'DEN TARİH ALMAK İÇİN ZORLAYACAĞIZ

Erdoğan, AB konusundaki bir başka soruyu ise "Biz 12 Aralık'ta Kopenhag Zirvesi'nde netice almakta kararlıyız. Tarih almak için zorlayacağız. Ancak 12 Aralık bir son değildir. Çünkü Kopenhag kriterlerinin insanımıza kazandıracağı neticeleri var. Bu zaten, alsalar da almasalar da bizim yapmamız gereken şeylerdir."

ADAY İSMİNİ ORTAK BELİRLEMEK İÇİN ADIM ATMADIK

"Başbakan adayı konusunda Sayın Cumhurbaşkanı ile karşılıklı danışma içinde olacağınızı açıklamıştınız. Sayın Sezer buna hazır mı?" yönündeki soruya ise Erdoğan, "Bu konuda herhangi bir adım atmadık" diye yanıt verdi.

SEZER AB KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ İSTEDİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Sezer'in "uzlaşmacı başlangıç"tan ötürü kendilerini kutladığını söyledi. Baykal, görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı seçim sonrası parlamentoya giren iki siyasi parti genel başkanını çağırırak kutlamalarını ifade etti. En azından bizim görüşmemizde Sayın Cumhurbaşkanı iyi niyetlerini ifade ettiği, kutlamalarını ilettiği bir görüşme olarak gerçekleştir. Biz de Sayın Cumhurbaşkanı'na ülkenin sorunlarına iktidar ve muhalefet olarak elbirliğiyle göğüsleme kararlığında olduğumuzu bildirdik. Sayın Cumhurbaşkanı da memnuyiteni dile getirdi. Bu işbirliğinin özellikle AB konusunda, önümüzdeki dönemde daha somut biçimde gerçekleştirilmesi dileğinde olduklarını dile getirdiler."

SEZER ANAYASA'NIN GÜVENCESİ

Deniz Baykal, görüşmeye ilişkin izlenimlerini aktarırken ise, şu ifadeleri kullandı:

"Parlamentoya yansımamış çok önemli bir seçmen kitlesi var. Parlamentoda bir iktidar partisi bir de muhalefet partisi var. Sayın Cumhurbaşkanı uyum ve işbirliğinin güvencesidir. Özellikle Anayasa değişiklikleri konusunda Sayın Cumhurbaşkanı'nın oynayacağı rol özel bir önem taşıyacaktır."

Baykal daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Baykal'a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

İŞBİRLİĞİ TELKİN ETTİ

Size bir tavsiyesi telkini oldu mu?

Evet, elbirliği içinde sorunlara birlikte sahip çıkmamızın çok yerinde olduğunu, bu konuda başlattığımız girişimlerin desteklendiğini gördüm.

Sayın Sezer'in Anayasa konusunda güvence olduğunu söylediniz. Bunu biraz açar mısınız?

Anayasa konusunda çok önemli bir konumdadır. İktidarla muhalefetle yakın işbirliği içinde, yönlendirici bir çaba içinde olacağı izlenimini aldım. Görüşme bu çerçevede geçti.

Ekonomik yapıyı değiştirmek içinde ciddi mesajlar veriyor. Gerek BBDK gerekse diğer üst kurullar konusunda. Bu konu İMF ile anlaşmanın çerçevesine uygun değil. Bu konudaki yorumunuzu alabilir miyiz?

Bunu uygun bir başka ortamda yanıtlamak doğru olur.

SEZER 'NEDEN' DİYE SORMADI

Sayın Cumhurbaşkanının seçim sonuçlarının parlamentoya yansımaları konusunda bir kaygısı mı var?

Hayır bu benim kendi izlenimim olarak söyledim. Bu konu gündeme gelmedi. Ben Sayın Cumhurbaşkanı'na özel bir öneme sahip konumda olduğunu ifade ettim. Sayın Cumhurbaşkanı da "neden" diye sormadı.

Haberin Devamı
Endişesi var mı?

Hayır, hayır, seçim sonucunda ortaya çıkan tablonun gereklerini yerine getirmemizi bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!