Güncelleme Tarihi:
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Ankara'da toplandı. Toplantıda ilk sözü alan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, hükümetin işbaşına gelir gelmez AB konusunda dikkati çeken bir kararlılık sergilediğini, Kopenhag Siyasi Kriterleri çerçevesinde, demokratik standartların gelişmesi yönünde önemli açılımlar sağlandığını anlattı.
Bu kararlılığın Türkiye'ye AB’ye "aday ülke" olmaktan çıkarak, "müzakere eden ülke" haline getirdiğini vurgulayan Sabancı, ancak demokrasinin "orta karar" olmaktan çıkarılıp, AB standartlarına çıkarılması gerektiğini belirtti.
Demokratik standartlar açısından bir başka sıkıntının siyasete katılımda kendini gösterdiğini anlatan Sabancı,şöyle dedi:
“Seçim ve Siyasi Partiler Yasası’ndan oluşan, siyasetin bugünkü hukuksal temeli, çağdaş çoğulcu demokrasi anlayışı ile bağdaşmayacak bazı unsurlara sahiptir.
Sayın Başbakan, bir erken seçimi düşünmedikleri yönünde çok açık sözler sarf etti. Bu, önümüzde belki de bir daha yıllarca yakalayamayacağımız bir fırsat olduğunu gösteriyor.
Siyasetin hukuksal altyapısını, bu alanda kalıcı bir istikrarı temin edecek ve çağdaş demokratik yapının gereklerini yerine getirecek biçimde değiştirmek, ancak ufukta bir seçim olmadığı zaman mümkündür. Bu fırsat değerlendirilmelidir.
“SEÇİM BARAJI BİRKAÇ PUAN DÜŞÜRÜLMELİDİR”
Seçim sisteminde tek kaygı siyasi istikrar olmamalıdır. Siyasi istikrarın temsilde adaletle birleştirilmesi gerekir. Bugünkü yüksek barajla bir sonraki seçime gitmek, bir kez daha çok sayıda oyun parlamento dışında kalmasına ve temsildeki çarpıklığın artarak sürmesine neden olacaktır. Yeni yasa çalışmasıyla baraj mutlaka birkaç puan düşürülmelidir. Ayrıca, seçim sistemi, seçmenin temsilcisine daha kolay hesap sorabileceği, siyasete daha aktif katılabileceği bir yapıya kavuşturulmalıdır. Bunun modelleri mevcuttur.
Siyasi Partiler Yasası’nın, parti içi demokrasinin gelişmesini, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetimin oluşmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Yasa, çağdaş demokrasi ve ifade özgürlüğü anlayışıyla bağdaşmayan maddelerden arındırılmalıdır. Bu konuları tartışmak ve sonuçlandırmak için şimdi tam zamanıdır."
SEZER’DEN BARAJIN DÜŞÜRÜLMESİ ÖNERİSİNE DESTEK
Daha sonra konuşan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ekonomi, AB ile ilişkiler, Kıbrıs, yolsuzlar ve terör konulandaki görüşlerini dile getirdi.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nin toplantısından sonra kapalı oturuma geçildi.
Bu toplantıda da seçim barajının düşürülmesi konusu yeniden gündeme geldi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in TÜSİAD Başkanı Sabancı'nın önerisini destek vererek, seçim barajının birkaç puan düşürülmesi gerektiğini ifade ettiği bildirildi.