Sezer ‘oy’a bakmadı

Güncelleme Tarihi:

Sezer ‘oy’a bakmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

  • Savaş: 153

  • Kanadoğlu: 104

  • Fark: 49

  • Atanan: Sabih Kanadoğlu

    Cumhurbaşkanı Sezer, rektör seçimlerinde öğretim üyelerinin oylarına gösterdiği hassasiyeti, Yargıtay üyeleri için gözönünde bulundurmadı.

    Sezer, Yargıtay Başsavcılığı seçiminde 49 oy fark atan Vural Savaş'ın yerine, bu makama jet hızıyla ikinci sıradaki Sabih Kanadoğlu'nu atadı.

    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı koltuğuna, yapılan seçimde 153 oy alan Başsavcı Vural Savaş'ın yerine, 104 oy olan Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Sabih Kanadoğlu'nu oturttu.

    RP'nin kapatılmasını sağlayan, FP hakkında da kapatılması için dava açan, devlet ve laiklik yanlısı sert tavırlarıyla dikkat çeken Savaş, bazı konuşmaları nedeniyle Sezer'le de ters düşmüştü. Sezer, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı sırasında bir konuşmasında, Savaş'ı açıkca eleştirmişti.

    Çankaya Köşkü'nün jet kararı, Sezer'in rakiplerine fark atarak ilk sırada listeye giren Savaş'ı seçmesine kesin gözüyle bakan, siyaset ve yargı kulislerinde şok yarattı.

    Başsavcı Savaş'ın dört yıllık görev süresinin 21 Ocak 2001'de dolacak olması nedeniyle Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda, dün seçim yapıldı. Genel Kurul, beş aday belirledi. Tek tur üzerinden yapılan seçimlerde adaylardan Başsavcı Savaş'a 153 oy çıktı. Savaş, ilk sıradan listeye girdi. Diğer adaylar, 11. Ceza Dairesi Başkanı Sabih Kanadoğlu 104, 3. Hukuk Dairesi üyesi Atilla Bengü 83, 7. Ceza Dairesi Başkanı Koparan Başal 76 ve 3. Ceza Dairesi üyesi Yılmaz Alasu 63 oy aldı. Altı üye ise boş oy kullandı.

    JET HIZIYLA ATADI

    Sezer sonuçların bildirilmesinin ardından aynı gün hızla kararını vererek, Yargıtay Başsavcılığı'na Kanadoğlu'nu atadı.

    Kanadoğlu 4 yıllığına seçilmesine karşın yaş haddi nedeniyle 2.5 yıl görev yapacak.

    YÖK TAVRIYLA ÇELİŞTİ

    Cumhurbaşakanı Sezer bu tavrıyla, Çankaya Köşkü ile YÖK arasında krize yol açan rektör atamalarında izlediği tutumuyla çelişti. Sezer, YÖK'ün en çok oy alan adayı 1. sırada göstermemesi üzerine, listeyi iade etmişti.

    LAİKLİK KORUNACAK

    Cumhurbaşkanı Sezer'in jet hızıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na atadığı Kanadoğlu, dün makamında tebrikleri kabul etti. Kanadoğlu, gazetecilerin soruları üzerine, Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen yazının kendisine tebliğ edilmesi üzerine Başsavcı seçildiğini öğrendiğini söyledi. Kanadoğlu, duygu ve düşüncelerinin sorulması üzerine, ‘‘Demokratik, laik Cumhuriyet sonuna kadar korunacaktır’’ dedi.

    PERDE ARKASI

    Savaş'ı ‘husumet’ yedi

    CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na jet hızıyla ikinci sırada listeye giren Sabih Kanadoğlu'nu seçmesi Yargıtay kulislerinde ilginç değerlendirmelere yol açtı.

    Sezer'in, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı döneminde tartıştığı ve hatta 26 Nisan 1999'da Anayasa Mahkemesi 37. kuruluş yıldönümü konuşmasında, ‘‘Başsavcılık şov yeri değildir’’ diye eleştirdiği Savaş'ı, ‘‘husumet’’ yüzünden seçmediği yorumları yapıldı.

    Başkan Sezer ile Başsavcı arasındaki kriz HADEP'in kapatma davası sırasında su yüzüne ortaya çıkmıştı.

    18 Nisan seçimleri öncesinde Savaş HADEP'in seçimlere katılmasının önlenmesi için mahkemeye başvurarak, ‘‘ihtiyati tedbir’’ kararı verilmesini istemişti. Ancak, yüksek mahkeme Savaş'ın talebini ‘‘Hukuki dayanaktan’’ yoksun bularak, reddetmişti. Bunun üzerine Başsavcı Savaş mahkemeye, ‘‘Kararları toplumda büyük infiale neden olmuştur’’ tepkisini göstermişti. Sezer ise Başsavcı Savaş'ı yine aynı konuşmasında sert bir dille şöyle eleştirmişti: ‘‘Yargıçlar verdikleri kararları, tartışıp savunmazlar. Mahkeme kararları bilimsel yöntemle eleştirilebilirse de kararları nedeniyle hiçbir yargıç kınanamaz. Mahkemeler kanıtlanmayan, yasal dayanağı olmayan istemleri yerine getirme aracı olamaz. Olursa, yargı hukuk dışına çıkarak, özünden yoksun kalır. Mahkemeye saygı herkesten önce yargı mensuplarından beklenir. Yargının öğesi kimi devlet organlarında mahkeme kararlarına saygının sağlanamadığı veya yitirildiği durumlarda başkalarından saygı beklenemez. Bu nedenle yargının saygınlığı, tarafsızlığı, güvenilirliği ve etkinliğiyle bağdaşmayan, bunları azaltan veya ortadan kaldıran tutum ve davranışları üzüntüyle karşılıyoruz.’’

    Sabih, Arapça ‘şirin’ demek

    YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı'na seçilen Sabih Kanadoğlu, 20 Mayıs 1938 tarihinde Menemen'de doğdu. İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'ni bitiren Kanadoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1959 yılında mezun oldu. Mesleğe Burhaniye hakim adayı olarak başlayan Kanadoğlu, sırasıyla Orhaneli ve Erzurum cumhuriyet savcılığı, Bingöl Sulh Hakimliği, Tokat ve Kırşehir ağır ceza mahkemesi başkanlığı, İzmir ceza hakimliği ile Bakırköy ağır ceza mahkemesi başkanlığı görevlerinde bulundu. 19 Temmuz 1984 tarihinde Yargıtay üyeliğine seçilen Kanadoğlu, 26 Aralık 1994 tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 11'inci Ceza Dairesi Başkanlığı'na seçildi. 1998 yılında ikinci kez bu göreve seçilen Kanadoğlu, evli ve üç çocuk sahibi. Kanadoğlu 21 Ocak 2001 tarihinde yeni görevine başlayacak.

    Sabih Kanadoğlu'nun sık rastlanmayan adı, Arapça kökenli bir sözcük. Ve ‘‘Güzel, latif, şirin, yüzen, yüzücü’’ anlamlarına geliyor. Erkeklerde Sabih, kadınlarda Sabiha, Arap ülkelerinde sık rastlanan bir ad.

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!